בגרמניה יתרחש מחר (ראשון) אירוע היסטורי: לראשונה בתולדות הרפובליקה הפדרלית יתקיימו בחירות חוזרות לבית נבחרים, לאחר שתוצאות הבחירות הקודמות הוכרו על ידי בית המשפט כמבוטלות לנוכח כשלים בארגונן ובעריכתן.
המחדל התקדימי הזה קרה דווקא בבירה ברלין - עיר שהמעבר אליה הוא חלום עבור ישראלים רבים. בבחירות לסנאט העיר, מדינת־מחוז בפני עצמה, שנערכו בספטמבר 2021 נרשמו אי־סדרים בהיקף גדול, וכללו פתקי הצבעה לא כשרים, מחסור בפתקי הצבעה ותורים ארוכים מדי בקלפיות. בעקבות זאת הכריז בנובמבר האחרון בית המשפט החוקתי המחוזי על ביטול תוצאות הבחירות ועל עריכת בחירות מחודשות.
בבחירות שבוטלו ניצחה שוב המפלגה הסוציאל־דמוקרטית, ששולטת בעיר זה כ־22 שנים. עם זאת, הסקרים של השבועות האחרונים מצביעים על אפשרות של מהפך: לראשונה זה שני עשורים מוליכה במרוץ לראשות עיריית ברלין מפלגת השמרנים, הנוצרית־דמוקרטית. אך רק ניצחון חד־משמעי של השמרנים בקלפיות יסלול את הדרך לשינוי פוליטי בבירת גרמניה, שכן לשלוש מפלגות השמאל - הסוציאל־דמוקרטים, "הירוקים" ומפלגת השמאל הרדיקלי "די לינקה", שהרכיבו את הקואליציה האחרונה, עשוי עדיין להיות רוב שיאפשר את המשך שליטתן בעיר.
לא רק ארגון הבחירות כשל בברלין. העיר, שמעבר אליה הוא חלום עבור ישראלים רבים, סובלת מחוליים רבים: מחירי הדירות והשכירות בה עלו בצורה משמעותית, ניסיונות הסנאט להגביל את מחירי השכירות כשלו בבית משפט, הביורוקרטיה העירונית מאוד לא יעילה, מערכות החינוך והבריאות בעיר קורסות, והתנועה בכבישי העיר הופכת לפקוקה.
אך מעל לכל אלה מרחפת אימת הפשיעה והאלימות, שבאה לידי ביטוי באופן מרוכז בליל השנה החדשה האחרון, כשכוחות משטרה, כבאים וצוותי עזרה ראשונה הותקפו במכוון על ידי צעירים מרקע הגירתי. סקר שפורסם בשבוע שעבר קבע ששליש מתושבי ברלין אינם חשים שהם יכולים להסתובב בביטחה בחוצות עירם בשעות הערב והלילה.
במטה המפלגה השמרנית בברלין, "בית קונראד אדנאואר", שררה ביום שישי אופוריית ניצחון קרב. "אפשר להרגיש בעיר רצון אמיתי בשינוי", אמר מועמד השמרנים לראשות העיר, איש העסקים קאי וגנר (50). "ברלין היא עיר נפלאה. היא מגוונת, צבעונית, באים אליה אנשים מכל רחבי העולם. אבל הרשויות בה לא מתפקדות: צריך להמתין חודשים כדי לקבל תור לרישום כתושבים ולחתונות. ההליך של קבלת תעודת לידה נמשך כמו הלידה עצמה, ולפעמים יותר. תחושת הביטחון האישי היא הבעיה העיקרית: בכל דקה נרשמת בברלין עבירה, המשטרה לא מקבלת גיבוי לפעול. מי שרוצה לשמור על ברלין פתוחה לעולם וליברלית, זקוק לביטחון ולמערכת משפט מתפקדת".
וגנר, אגב, אינו מסתיר את תמיכתו בישראל, שיכולה להיות לו לרועץ בעיר שבה מתגוררת אוכלוסייה גדולה של מהגרים ערבים ומוסלמים. לאחר ההפגנות האנטי־ישראליות, שהתקיימו בברלין בעקבות מבצע שומר החומות, דרש וגנר מכל הסיעות בסנאט הברלינאי להביע סולידריות עם ישראל, "שכן הקשר המיוחד שלנו עם ישראל אינו סוגיה של השתייכות מפלגתית, אלא של הדרך שבה אנחנו רואים את עצמנו כברלינאים וכגרמנים".
מולו ניצבת ראשת עיריית ברלין הנוכחית, פרנצ'סקה גיפאיי, שזכתה בתפקיד בבחירות שבוטלו. גיפאיי קיבלה בשבוע החולף רוח גבית מחבר מפלגתה, קנצלר גרמניה אולף שולץ. גיפאיי (44), ילידת פרנקפורט, כיהנה כשרה לענייני משפחה, גמלאים, נשים ונוער בממשלת מרקל האחרונה, שממנה אולצה להתפטר בעקבות האשמות לפלגיאט בעבודת הדוקטורט שלה, שאף הובילו לשלילת התואר האקדמי.
גיפאיי היא האישה הראשונה בהיסטוריה, שנבחרה לעמוד בראשות עיריית ברלין. מסר הבחירות העיקרי שלה הוא שמירה על תחושת "הביחד" של כלל תושבי ברלין, לעומת גישת "הפילוג" של יריבה השמרני. גיפאיי, שבעבר ניהלה את אחת השכונות הבעייתיות ביותר של ברלין, נויקלן - מרכז הפשיעה המאורגנת בעיר - התייחסה בעיקר לדרישתו של וגנר לחשוף את שמותיהם הפרטיים של העצורים בעקבות התפרעויות השנה החדשה, כדי לעמוד בוודאות על מוצאם של המתפרעים. "אי אפשר לטפל בבעיה, אם לא מזהים את טבעה", הסביר בשעתו וגנר את דרישתו. בתגובה, טענה גיפאיי שהוא גורם לפילוג בין תושבי העיר.
כשברלין עברה לשליטת הסוציאל־דמוקרטים ב־2001, עם בחירתו של קלאוס ווברייט - הגיי המוצהר הראשון שנבחר לעמוד בראש עיר בירה בעולם - היתה בירת גרמניה "סקסית וענייה". "היום זו עיר אובדת עצות", אומר העורך הראשי של היומון הברלינאי "טאגסשפיגל", לורנץ מארולט (60).
מארולט, יליד קלן המתגורר בברלין כבר 40 שנה, מסביר: "כבר שנים שעיריית ברלין מתקשה מאוד למצוא סיסמה חדשה לעיר, מאחר שקשה למצוא מכנה משותף שיקשר בין כל שכונות העיר. הנושאים העיקריים שיעמדו בפני הבוחרים הם: הפקידות העירונית שאינה מתפקדת, המחסור בנדל"ן, העלאות המחירים ובעיות התחבורה.
"ברלין היא עדיין בירת מועדונים ותרבות, אבל זרים שמבקשים לעבור הנה כדי לעבוד בהייטק לא מקבלים במהירות אשרות עבודה. לפעמים צריך להמתין שנה וחצי עד שמקבלים אשרת שהייה. האדמיניסטרציה של העיר מבוגרת מאוד. מעט צעירים רוצים לעבוד בתפקידים הללו, וכך, כשהמבוגרים יוצאים לפנסיה, נוצר מחסור בכוח אדם".
למרות בעיותיה הרבות, ברלין עדיין נוטה שמאלה. הסוציאל־דמוקרטים ו"הירוקים" בבירה רחוקים יותר מהמרכז מבמקומות אחרים בגרמניה. לכן, אם ינצח, יקשה מאוד על וגנר להקים קואליציה עם שתי מפלגות אלו.
מימין אין לו אפשרויות רבות: הליברלים אולי לא יעברו את אחוז החסימה, ואילו "אלטרנטיבה לגרמניה", שצפויה להתחזק, מוחרמת על ידי השמרנים. לא מן הנמנע שברלין תמשיך להיות תקועה בפקק של עצמה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו