בעוד הפרלמנט הבריטי נערך לקיים החל ממחר (שני) סדרת הצבעות על חלופות להסכם הברקזיט - בכלל זה קיום משאל עם שני על עזיבת האיחוד האירופי - מתרבים בתקשורת הבריטית הדיווחים על התארגנות בשורות הממשלה השמרנית לביצוע "הפיכת חצר" נגד ראש הממשלה תרזה מיי, זאת בשל הביקורת הקשה על הדרך שבה מנהלת מיי את המשבר הסבוך סביב מימוש ה"ברקזיט" וכשלונה להשיג רוב להעברת הסכם תנאי עזיבת האיחוד האירופי אותו גיבשה עם בריסל.
לפי אחד הדיווחים, נשקלת "עסקה" פוליטית של תמיכת כלל צירי המפלגה השמרנית בהסכם ה"ברקזיט הרך", שמיי מבקשת להעלות לאישור הפרלמנט, בתמורה להדחתה המיידית של מיי, כך שלא תהיה אחראית על שלבי יישומו של ההסכם. מחליפה של מיי, לפי הדיווחים, יכהן כרמ״מ זמני עד שייבחר מנהיג חדש למפלגה השמרנית בעוד כמה חודשים.
עוד באותו נושא
• האיחוד האירופי אישר את דחיית מועד הברקזיט
• מאות אלפי צועדים בלונדון: "לא לברקזיט"
• משבר הברקזיט מעורר את הלאומיות של הבריטים | פרשנות
יועצה לשעבר של מיי, חבר הפרלמנט ג׳ורג׳ פרימן, צייץ: "אני חושש שזה נגמר עבור רה״מ. היא עשתה כמיטבה. אבל בכל רחבי המדינה ניתן לחוש בזעם. כולם חשים נבגדים. הממשלה תקועה לחלוטין. האימון בדמוקרטיה מתמוטט. זה לא יכול להימשך. אנחנו זקוקים לראש ממשלה חדש, שיוכל לבנות קואליציה לתוכנית אחרת".
עם זאת, שני חברי הממשלה ששמם הוזכר בדיווחים כממלאי מקום אפשריים של מיי - יד ימינה של רה"מ, דייויד לידינגטון - שהיה ממתנגדי עזיבת האיחוד האירופי - ומזכיר המדינה לענייני איכות הסביבה מייקל גוב, הביעו תמיכה מלאה במיי והכחישו שהם מעוניינים להחליף אותה. לידינגטון אמר, שהוא ניצב "100% מאחורי מיי" והוסיף: "רה''מ עושה עבודה נהדרת ואיני רוצה לקחת זאת ממנה''. גוב הצהיר מצדו: ''זה לא הזמן לשנות את הקברניט של האוניה''.
ראשת הממשלה תרזה מיי // צילום: אי.אף.פי
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
בתוך כך, הצהיר לראשונה אחד מחבריה הבכירים של הממשלה הבריטית שקיום משאל עם נוסף על ה״ברקזיט״ הוא אפשרות שיש לשקול אותה ברצינות. שר האוצר, פיליפ האמונד, אמר: "בדרך זו או אחרת, הפרלמנט יקבל השבוע הזדמנות להחליט מה הוא מעדיף, ואני מקווה שהוא ינצל את ההזדמנות הזו, אם אינו יכול לתמוך בעסקה של רה"מ - כדי לומר באופן ברור במה הוא יכול לתמוך. אני לא בטוח שיש רוב בפרלמנט לעריכת משאל עם שני. אבל זו הצעה קוהרנטית ביותר. אנשים רבים יתנגדו לכך בתקיפות, אל זו הצעה קוהרנטית ששווה לשקול אותה יחד עם הצעות נוספות".
מיי התנגדה עד כה בתקיפות לרעיון קיום משאל עם שני. בחודש האחרון אימצה הנהגת מפלגת האופוזיציה הראשית, ה"לייבור", תמיכה במשאל עם נוסף. כמיליון איש, בהם כמה מבכירי ה״לייבור״, ערכו בשבת במרכז לונדון הפגנת ענק בעד קיום נשאל עם חדש וביטול הברקזיט. שר האוצר המונד העריך גם כי החלפת רה"מ עשויה לסייע לפיתרון המשבר הפוליטי בבריטניה, אם כי החלפת הממשלה לא.
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו