במיאנמר ובתאילנד עדיין נמשכות פעולות החילוץ גם לאחר שהלילה ירד על האזור, שעות אחרי שרעידת אדמה עוצמתית בעוצמה של 7.7 פקדה את האזור, ודקות אחרי רעש משנה בעוצמה של 6.4. דרום קוריאה תספק 2 מיליון דולר בסיוע הומניטרי.
רעידת אדמה מאסיבית הכתה באסיה רשתות חברתיות
מוקד הרעש היה באזור העיר סאגיינג במיאנמר, כ-17 קילומטרים בלבד מהעיר מנדליי, העיר השנייה בגודלה במדינה והבירה ההיסטורית והתרבותית שלה. בסוכנות הידיעות רויטרס מעדכנים כי למעלה מ-3.5 מיליון איש איבדו את בתיהם.
התקשורת הממלכתית במיאנמר, שפועלת בחסות החונטה הצבאית ששולטת במדינה, מדווחת על לפחות 144 הרוגים ו-732 פצועים, אך המספר עוד צפוי להאמיר, כאשר בערים הגדולות מדווח על הרס נרחב והמודלים בעולם חוזים שמניין ההרוגים יעמוד על אלפים. בעולם ישנו חשש כי האסון ההומניטרי יחמיר עוד יותר, לאור העובדה שמדובר במדינה ענייה ומוכת מלחמת אזרחים שהחונטה השולטת בה נמצאת בנסיגה אל מול המורדים ומתקשה להפעיל בצורה יעילה את השלטון המרכזי.
אסון בגורד השחקים
בתאילנד השכנה הרשויות מדווחות על תשעה הרוגים, כאשר המוקד המרכזי הוא גורד שחקים שהיה בבנייה וקרס על העובדים בו. בשעות הצהריים דיווחה התקשורת המקומית על 81 לכודים, ובשעות הערב נמסר כי שמונה גופות חולצו מההריסות. מועצת העיר בנגקוק הכריזה על העיר כאזור אסון.
מדובר בגורד שחקים בן 33 קומות שהיה מיועד לאכלס את בניין מבקר המדינה. פעולות החילוץ נמשכות גם בשעות החשיכה, כאשר עשרות פועלי בניין עדיין לכודים בין ההריסות. סגן ראש הממשלה ושר הפנים, אנוטין צ'רנווירקול, מסר כי זהותם של ההרוגים אומתה, וכי להערכת הרשויות ישנם אנשים נוספים שעדיין לכודים במבנה. לפי הדיווחים הראשוניים, סיבת ההתמוטטות הייתה פגיעה באחד מעמודי התווך של המבנה.
אחד מפועלי הבניין שניצלו תיאר את הרגעים הדרמטיים: "הייתי באתר הבנייה של בניין משרדי מבקר המדינה כשהרעידה התחילה. בדיוק כשעמדתי להיכנס למעלית הרגשתי שמשהו לא בסדר... פתאום שמעתי את העגורן, ודברים התחילו ליפול. מיד התחלנו לרוץ ולצעוק לאנשים למטה: 'הבניין קורס! הבניין קורס!' כולם למטה התחילו לברוח בבהלה. ואז שמענו 'בום' חזק, ואחריו עוד כמה 'בומים' חזקים... וכשהסתובבתי לראות - הבניין כבר היה על הרצפה, קרס לגמרי".
סגן ראש הממשלה ושר ההגנה פומיטאם וצ'איצ'אי הגיע לזירת האסון ומסר הצהרה לתקשורת: "לפי הדיווחים שקיבלנו, מדובר באירוע שמתרחש בבנגקוק פעם ב-100 שנה. אנחנו מודאגים מהאפשרות לרעידות משנה". גם ראש הממשלה פאטנונגטאן צ'ינוואט ביקרה בזירה.
בתי חולים ומוסדות ציבור רבים פונו לאחר שהתגלו סדקים במבניהם, בהם בית החולים פתומתאני. הוקמו שני בתי חולים שדה כדי לקלוט כ-300 מטופלים שפונו. עיריית בנגקוק הודיעה שהגנים הציבוריים יישארו פתוחים לטובת מי שחושש לשהות במבנים.
הרס עצום במוקד ההיסטורי
הנזק הרב ביותר נגרם בעיר מנדליי, מרכז בודהיסטי חשוב ובירתה ההיסטורית של מיאנמר עם אוכלוסייה של כ-1.5 מיליון תושבים. "העיר כולה בהריסות. ממה שאני יודע עד כה, קיבלנו דיווחים מכל רחבי העיר. ישנם אנשים רבים שלכודים", אמר ראש צוות חילוץ מקומי.
על פי דיווחים מהאזור, רעידות משנה ממשיכות להתרחש במנדליי ובאזור סאגיינג גם במהלך הלילה. תושב מקומי ממנדליי דיווח על יותר מעשר רעידות משנה שהורגשו מאז הצהריים ועד שעות הלילה. כתוצאה מכך, רבים מהתושבים חוששים לחזור לבתיהם וישנים ברחובות הסמוכים מחשש שמבנים שניזוקו יקרסו בעקבות רעידות המשנה.
תושב מקומי במנדליי סיפר לרויטרס: "כולנו רצנו החוצה מהבית כשהכל התחיל לרעוד. ראיתי בניין בן חמש קומות קורס לנגד עיניי. כל תושבי העיר שלי נמצאים ברחובות ואף אחד לא מעז לחזור לתוך הבניינים". עד ראייה נוסף, הטט נאינג או, דיווח כי בית תה קרס ומספר אנשים נלכדו בתוכו: "לא יכולנו להיכנס. המצב גרוע מאוד".
אדם קבור תחת הריסות בתאילנד וזועק לעזרה// ללא קרדיט
לפי דיווחים, ההרס משתרע על פני העיר כולה, ושריפה פרצה באחת השכונות. סרטונים ותמונות שהגיעו מהאזור מלמדים על חורבן רחב היקף בעיר ומבנים רבים שקרסו, ככל הנראה גם על תושביהם. מקדשים, מסגדים, חומותיה ההיסטוריות של העיר ומגדל השעון נפגעו ונחרבו באופן חלקי או מלא.
נזק כבד בבירה
בעיר הבירה נייפידאו, מקורות צבאיים מסרו לתקשורת המקומית על קריסת מספר מבנים ממשלתיים מרכזיים, כולל משרד החוץ ומשרד העבודה. בין ההרוגים נמנים פקידי חוץ בכירים והמזכיר הקבוע של משרד העבודה.
נזק משמעותי נגרם גם לשדה התעופה של נייפידאו, כאשר מגדל הפיקוח קרס באופן מוחלט והוביל למותם של חמישה אנשי צוות שהיו בתפקיד. הפגיעה במסלול הנחיתה עלולה להקשות על הזרמת סיוע הומניטרי למדינה. ארגון הצדקה Moe Saydanar דיווח כי חילץ לפחות 60 גופות ממנזרים ומבניינים באזור פיינמנאר, ליד הבירה נייפידאו, וציין כי אנשים רבים עדיין לכודים.
בעיר טאונגו שבמחוז באגו, דווח על לפחות 14 הרוגים בעקבות קריסת מבנים. על פי עדי ראייה, חלק ניכר מהנפגעים היו מתפללים מוסלמים, שכן הרעידה התרחשה בשעת תפילה במהלך חודש הרמדאן, כאשר המסגדים היו מלאים במתפללים. באזור אגם אינלה, יעד תיירותי מפורסם במדינה, נהרגו לפחות 36 בני אדם בכפרים הסמוכים. בעיירה אאונג באן, לפחות שניים נהרגו ו-20 נפצעו בקריסת בית מלון.
רעידת האדמה גרמה לקריסה של שני גשרים חשובים ולנזק משמעותי לכביש מהיר מרכזי. אחד הגשרים החשובים שקרסו הוא גשר אווה מעל נהר האירוואדי, המהווה עורק תחבורה מרכזי לצפון המדינה. כבישים רבים במדינה נפגעו באופן משמעותי, דבר שמקשה על הגישה לאזורי האסון והגעת כוחות חילוץ.
"פוטנציאל לאלפי הרוגים - העומק הרדוד של הרעידה מגביר את השפעתה ההרסנית," מזהיר ד"ר אריאל היימן, גיאולוג וחוקר במכון למחקרי ביטחון (INSS). "עומקה הרדוד של הרעידה, 10 ק"מ, רק מגביר את השפעתה ההרסנית. על פי הערכת נזק שעשה המכון הגיאולוגי האמריקאי צפויים להיות למעלה מאלף הרוגים, וזו הערכה שמרנית מאוד. יש פה פוטנציאל לאלפים רבים של קורבנות".
"מזמינים כל מדינה שתרצה לסייע"
ניתוח של המכון הגיאולוגי האמריקני המבוסס על עוצמת הרעידה ועומקה מעריך כי ייתכנו אלפי הרוגים ונזק כלכלי חמור מאד לאזור. מינאו אונג הלאיינג, מנהיג החונטה הצבאית, אמר כי הוא מזמין "כל מדינה" לספק עזרה ותרומות.
מתאם סיוע החירום של האו"ם הודיע כי "צוותי האו"ם מקבלים תמיכה ממומחים מכל הרשת הגלובלית שלנו" וציין כי קרן סיוע החירום המרכזית של האו"ם תגויס לטובת הנפגעים. ד"ר מרגרט האריס מארגון הבריאות העולמי מסרה כי "הסוכנות הפעילה את מרכז הלוגיסטיקה שלה בדובאי כדי לספק בעיקר ציוד לטיפול בטראומה". גם נשיא ארה"ב טראמפ הודיע שישוחח עם הנהגת מיאנמר וישלח כוחות סיוע.
במקביל, זין מאר אונג, שרת החוץ של ממשלת האחדות הלאומית המקבילה, הודיעה כי כוחות המיליציה האנטי-צבאיות, הידועות כ"כוחות ההגנה העממיים", יספקו סיוע הומניטרי לנפגעים. "המצב חמור מאוד, אנו זקוקים לסיוע הומניטרי וטכני מהקהילה הבינלאומית," אמרה בראיון טלפוני לרויטרס.
מאמצי החילוץ נמשכים גם בחשיכה, אך כוחות החילוץ במדינה הענייה ומוכת מלחמת האזרחים מוגבלים מאוד. "המחלצים מעולם לא התנסו ברעידת אדמה בעבר ואינם יכולים לפעול ביעילות. אין להם את הציוד המתאים," אמר מקור מקומי.
החונטה הצבאית השולטת במדינה, אשר הפילה את ממשלתה של אונג סן סו צ'י ב-2021, מתקשה לנהל את המדינה, והותירה את הכלכלה ושירותים בסיסיים כמו שירותי בריאות במצב גרוע. מאז ההפיכה הצבאית, נוצרו קבוצות התנגדות חמושות למשטר הצבאי, כאשר המורדים הצליחו לדחוק את הצבא הרשמי מאזורים רבים, והאסון הנוכחי עשוי להשפיע באופן מכריע על גורל מלחמת האזרחים.
ניי ניי קיאו, חוקר מיאנמר מאוניברסיטת בריסטול, ציין כי מיאנמר "לחלוטין אינה מסוגלת להתמודד עם הזעזוע ותוצאותיו" בשל התפרקות החברה האזרחית במדינה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו