אזעקות נשמעו בבנגקוק בסביבות השעה 13:30 (שעון מקומי) היום (שישי) כאשר רעידת אדמה חזקה בעוצמה של 7.7 בסולם ריכטר זעזעה את תאילנד ומדינות שכנות באסיה. על פי המכון הגיאולוגי האמריקני, מוקד הרעש היה במרחק כ-17 ק"מ מהעיר מנדליי במרכז מיאנמר, ובעומק של 10 ק"מ. בהמשך הורגש רעש משנה בעוצמה 6.4. רעידת האדמה הורגשה בתאילנד, הודו, בנגלדש, סין ולאוס.
רעידת אדמה מאסיבית הכתה באסיה רשתות חברתיות
לפחות 163 הרוגים במינאמר ומאות פצועים. מניין ההרוגים צפוי לעלות באופן ניכר, מבנים קרסו בכל רחבי המדינה, בערים הגדולות ובכפרים. מאמצי החילוץ נמשכים גם בחשיכה, אבל כוחות החילוץ במדינה הענייה ומוכת מלחמת האזרחים דלים.
גם בתאילנד דיווחו על 4 הרוגים לפחות, עשרות פועלי בניין לכודים עדיים בגורד השחקים שהיה בבנייה וקרס. בתי חולים ומוסדות ציבור שהתגלו סדקים במבניהם פונו ובתי חולים שדה נפתחו בבירה. התאילנדים מדווחים על בניינים שהתנדנדו, אזעקות שהופעלו ותושבים שנמלטו לרחובות. הבריכות המפורסמות שעל גגות הבניינים גלשו ומים נשפכו במורד עשרות הקומות. תושבים ותיירים מבוהלים מיהרו לרדת במדרגות ולברוח מבניינים רועדים, רבים מהם בפיג'מות ובגדי שינה. בנגקוק הוכרזה כאזור אסון על ידי מועצת העיר.
"שמעתי רעש בזמן שישנתי, יצאתי מהבניין בפיג'מה ורצתי הכי מהר שיכולתי", סיפרה תושבת העיר. תושבי העיר והתיירים הרבים נמלטו לרחוב, שם נשארו במשך שעות מחשש שהבניינים יקרסו עליהם. צוותי חירום הגישו עזרה ראשונה לקשישים שנאלצו להימלט לרחוב.
בתקשורת בתאילנד דווח כי שבעה מבנים גבוהים קרסו במהלך רעידת האדמה, אך האירוע הקשה מכולם היה בגורד שחקים בן 40 קומות שהיה אמור לאכלס את משרד מבקר המדינה. כ-300 פועלים, כך לפי התקשורת התאית, עבדו באתר הבנייה בעת שהאדמה רעדה. בתיעוד נראים הפועלים נמלטים על חייהם כשברקע הבניין הקורס. בתיעוד אחר מכביש סמוך, נראה המבנה מתמוטט כמו בניין קלפים אל מול הנוסעים הנדהמים.
อาคารที่ถล่มคือ โครงการก่อสร้างสำนักงานการตรวจเงินแผ่นดิน (สตง.) หลังจากนี้น่าจะต้องมีการตรวจสอบมาตราฐานการก่อสร้างนะ เพราะโครงสร้างอาคารสร้างถึงชั้นบนแล้ว ไม่น่าจะถล่มได้ #แผ่นดินไหว pic.twitter.com/79cJ2tqPH6
— Eric (@eric_sayompoo) March 28, 2025
התקשורת התאית מדווחת שהחיפושים נמשכים אחר 81 לכודים וכי שלוש גופות כבר חולצו מהזירה. בדיווחים אחרים נמסר כי עשרות פועלים חולצו מההריסות. באחד התיעודים הקשים מהזירה נראה פועל בניין הלכוד עד צוואר בהריסות וזועק לעזרה.
אזהרה: קשה לצפייה
אדם קבור תחת הריסות בתאילנד וזועק לעזרה// ללא קרדיט
אחד מפועלי הבניין שניצלו תיאר את הרגעים הדרמטיים: "הייתי באתר הבנייה של בניין משרדי מבקר המדינה כשהרעידה התחילה. בדיוק כשעמדתי להיכנס למעלית הרגשתי שמשהו לא בסדר... פתאום שמעתי את העגורן, ודברים התחילו ליפול. מיד התחלנו לרוץ ולצעוק לאנשים למטה: 'הבניין קורס! הבניין קורס!' כולם למטה התחילו לברוח בבהלה. ואז שמענו 'בום' חזק, ואחריו עוד כמה 'בומים' חזקים... וכשהסתובבתי לראות - הבניין כבר היה על הרצפה, קרס לגמרי".
סגן ראש הממשלה ושר ההגנה פומיטאם וצ'איצ'אי הגיע לזירת האסון ומסר הצהרה לתקשורת: ״לפי הדיווחים שקיבלנו, מדובר באירוע שמתרחש בבנגקוק פעם ב-100 שנה. אנחנו מודאגים מהאפשרות לרעידות משנה״. ראש הממשלה פאטנונגטאן צ'ינוואט כינסה ישיבת חירום זמן קצר לאחר הרעש, והעיר בנגקוק הוכרזה כאזור אסון.
בהלה באולפן: הרגע שבו החלה רעידת האדמה תועד בטלוויזיה התאילנדית
בצפון תאילנד הורגש היטב רעש האדמה החזק, במיוחד בעיר התיירותית צ'יאנג מאי, שם תושבים ברחו מבתיהם בבהלה. ״זו הרעידה החזקה ביותר שחוויתי בחיי״, אמר שסאי, עובד בן 76 במכולת המקומית לסוכנות הידיעות AFP. אף שלא דווח על נפגעים באזור לפי שעה, הרעידה גרמה לפאניקה בערים הסמוכות בצפון תאילנד.
אך למרות התמונות הדרמטיות מבנגקוק, הנזק הרב ביותר נגרם במיאנמר – שם מוקד הרעש היה סמוך לעיר השנייה בגודלה מנדליי ובריתה ההיסטורית והתרבותית של המדינה. בסרטונים ובתמונות שנפוצו מהעיר נראה שמספר רב ומשמעותי של מבנים קרסו באופן חלקי או מלא. בסרטונים נראים מקדשים בודהיסטים שקרסו, מסגדים ומבנים רבים, באופן חלקי או מלא.
לפי הדיווחים, לפחות שלושה אנשים נהרגו בקריסת המסגד בעיירה טאונגו. בנוסף לפחות שניים נהרגו ועשרים נפצעו בקריסת בית מלון בעיירה אאונג באן. מניין הקורבנות צפוי להיות גדול יותר באופן משמעותי. החונטה הצבאית השולטת במדינה הכריזה על מצב חירום בשישה מחוזות וביקשה סיוע מהקהילה הבינלאומית כדי להתמודד עם האסון.
"המדינה תערוך בירורים מהירים לגבי המצב ותבצע מבצעי חילוץ יחד עם הגשת סיוע הומניטרי," מסרה החונטה של מיאנמר בהודעה באפליקציית הטלגרם.
7.7 Earthquake, violent shaking of home in Mandalay, Myanmar #sismo #temblor #terremoto #tremor #Mandalay pic.twitter.com/VLrVP2gWPL
— Disasters Daily (@DisastersAndI) March 28, 2025
לפי דיווחי התקשורת המקומית במיאנמר, רעידת האדמה גרמה לקריסה של שני גשרים חשובים ולנזק משמעותי לכביש מהיר מרכזי. אחד הגשרים חוצה את נהר האירוואדי ומהווה עורק תחבורה מרכזי לצפון המדינה. האסון עשוי להשפיע על מלחמת האזרחים בה המורדים בחונטה הולכים וצוברים הישגים. נזקים משמעותיים דווחו גם בערים יאנגון ובבירה נייפידאו.
אחד מעדי הראייה בעיר סיפר לרויטרס: "כולנו רצנו החוצה מהבית כשהכל התחיל לרעוד. ראיתי בניין בן חמש קומות קורס לנגד עיניי. כל תושבי העיר שלי נמצאים ברחובות ואף אחד לא מעז לחזור לתוך הבניינים".
עד ראייה נוסף בעיר, הטט נאינג או, סיפר לרויטרס כי בית תה קרס ומספר אנשים נלכדו בתוכו. "לא יכולנו להיכנס," הוא אמר. "המצב גרוע מאוד." עד ראייה שלישי דיווח כי מסגד בעיר ניזוק קשה. קצין ממחלקת שירותי הכבאות של מיאנמר אמר לרויטרס: "התחלנו בחיפושים ואנחנו מסתובבים ביאנגון כדי לבדוק נפגעים ונזקים. עד כה, אין לנו עדיין מידע."
רעידת האדמה מעלה זיכרונות קשים מהאסון ההרסני שפקד את האזור ב-26 בדצמבר 2004, כאשר רעידת אדמה בעוצמה 9.1 בסולם ריכטר התרחשה מול חופי סומטרה באינדונזיה.
הרעידה גרמה לצונאמי אדיר שהכה בחופי אינדונזיה, תאילנד, סרי לנקה והודו, ונחשב לאחד מאסונות הטבע הקטלניים ביותר בהיסטוריה המודרנית, עם כ-230,000 הרוגים ב-14 מדינות. בתאילנד לבדה נהרגו כ-8,200 איש, מתוכם כ-2,000 תיירים זרים. מאז האסון ההוא, מדינות האזור השקיעו משאבים רבים במערכות התרעה מוקדמת מפני צונאמי ובחיזוק תשתיות נגד רעידות אדמה.
"פוטנציאל לאלפי הרוגים - העומק הרדוד של הרעידה מגביר את השפעתה ההרסנית", מזהיר ד"ר אריאל היימן, גיאולוג וחוקר במכון למחקרי ביטחון (INSS), ביחס לרעידת האדמה במיאנמר. "מדובר ברעידת אדמה עוצמתית (7.7) שפגעה קשות במיאנמר וגם בבנגקוק".
הוסיף: "הגם שרוב המידע הראשוני מגיע כרגע בעיקר מבנגקוק, להערכתי עיקר הנזק והנפגעים יהיו במיאנמר המיושבת בצפיפות. עומקה הרדוד של הרעידה, 10 ק"מ, רק מגביר את השפעתה ההרסנית. הסיבה לרעידה היא התנגשות של תת היבשת של הודו באסיה, התנגשות שגרמה גם להתרוממות של רכס ההימליה. על פי הערכת נזק שעשה המכון הגיאולוגי האמריקאי צפויים להיות למעלה מאלף הרוגים, וזו הערכה שמרנית מאד. יש פה פוטנציאל לאלפים רבים של קורבנות," הוא מדגיש.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו