מקרי מוות ביזאריים ואונס קבוצתי: האמת מאחורי הפרויקט השאפתני לעיר עתידנית של הנסיך הסעודי

החזון העתידני של יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן להקמת עיר-מדינה עתידנית עם ארכיטקטורה מסנוורת - "נאום", מתגלה במערומיו • בכתבת תחקיר של ה"וול סטריט ג'ורנל", מובאות עדויות של עובדים בהווה ובעבר שמתארים שורת מחדלים שסמכנת את חיי האנשים שעברו לחיות באתר העבודה • התאבדויות, תאונות קטלניות בדרכים, מחאות אלימות ומקרי מוות לא מדווחים - כך נראים החיים בפרויקט שיצא משליטה

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן מדבר עם מגיש "פוקס ניוז" ברט באייר על פרויקט "נאום". צילום: .

"נאום", הנחשבת כעיר-מדינה עתידנית עם ארכיטקטורה מסנוורת הכוללת גורדי שחקים מקבילים באורך 106 קילומטרים, הגבוהים מבניין האמפייר סטייט, היא הפרויקט המרכזי של יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, המבקש להפוך את ארצו העשירה בנפט לכלכלה מודרנית מגוונת. אבל עבור 100,000 העובדים שמועסקים במקום, פרויקט הבנייה הגדול בעולם דומה יותר לדיסטופיה, כך נחשף היום (ראשון) בתחקיר שהתפרסם ב"וול סטריט ג'ורנל".

הדמייה של העיר העתידנית שנמצאת בהקמה, "נאום", צילום: METenders

עובדי "נאום" דיווחו על מקרים של אונס קבוצתי, התאבדות, ניסיון רצח וסחר בסמים באתר. בשנה שעברה, יועץ של חברת האסטרטגיה 'מקינזי' מת בתאונת דרכים חזיתית בלילה, למרות שצוות הבטיחות הזהיר את הנהלת "נאום" מפני הסכנה בנסיעה מאוחרת בכבישי האזור. פועלים באחד ממחנות העובדים הזרים פתחו במחאה אלימה לאחר סכסוך עבודה שנגרם מחוסר שביעות הרצון מהאוכל במקום. ילדים עד גיל 8 נתפסו נוהגים במשאיות.

עובדי "נאום", הנוכחיים והקודמים, אומרים שהתקריות ממחישות מה יכול להשתבש כאשר כל כך הרבה אנשים מגיעים לחלק מבודד של העולם כדי לבנות פרויקט שאפתני ביותר, על פי לוח זמנים אגרסיבי, בצורה לא מציאותית. הפרויקט עומד בפני בדיקה מעמיקה עוד יותר, לאחר שערב הסעודית נבחרה למארחת של גביע העולם ב-2034, ו"נאום" צפויה לבנות את אחד האצטדיונים הגדולים לאירוע.

"הגנה על רווחתם של העובדים באתר היא בראש סדר העדיפויות", אמרה דוברת הפרויקט. היא הוסיפה כי קבלנים וצדדים שלישיים חייבים לציית לתקני הרווחה של "נאום", וכי "נאום" חוקרת התנהגויות בלתי הולמות במקום העבודה. "מערכת ניהול הבטיחות שלנו מבוססת על תקנים בינלאומיים ומבוקרת על ידי מועצת הבטיחות הבריטית, עמותה מבוססת בבריטניה", לדבריה. 

חריגות עלויות, תחלופת עובדים ותרבות של בריונות והטרדה פקדו את הפרויקט, כך דיווח ה"וול סטריט ג'ורנל". מנכ"ל "נאום", נדמי אל-נסר, עזב בפתאומיות בחודש שעבר, בעקבות שני מנהלים בכירים אחרים שהיו נושא למאמר בכתב העת, שהדגיש את ההתנהגות הבלתי הולמת במקום העבודה.

האתר העתידי של "נאום" בצפון מערב ערב הסעודית, בתמונה משנת 2021, צילום: Hamad I Mohammed/REUTERS

"עיר קטנה" ומסוכנת

עובדים החלו לעבור לגור בשטח העבודה של "נאום" - למעלה משעתיים מכל עיר בגודל הגון - בשנת 2020. מאז צצו מקבצים של מתחמי דיור מודולריים עמוסים בעובדים, מה שהיווה הרבה מהבעיות הקשורות לעיר קטנה כשעדיין אין לה מנגנונים להתמודד איתן. עובדים בהווה ובעבר אומרים כי יש חוסר השקעה בשירותי חירום הדרושים כדי לשמור על בטיחות כל עיר. על פי נתוני דו"ח עצמאי שהוזמן על ידי "נאום" בשנת 2022, מצב שירותי החירום בפרויקט חושף את עובדיו למה שמכונה כ"סיכון קטסטרופלי". "אין עדות לתוכנית חירום אסטרטגית מגובשת אחת המכסה את כל נאום", כתבה 'סרקו', חברת אבטחה, בריאות ותחבורה בריטית.

דגם של "מגדלי הקו" ב"נאום", שהוצג במהלך סיור תקשורתי בריאד, צילום: fayez nureldine/AFP/Getty Images

דווקא נתוני מקרי המוות בקרב פועלי הבנייה - מאפיין של כל מגה-פרויקט - היו נמוכים יחסית. "נאום" דיווחה ל'סרקו' על שמונה הרוגים בשנה שעברה. זה לא רחוק מתעשיית הבנייה בארה"ב, שדיווחה על 9.6 מקרי מוות לכל 100,000 עובדים בשנת 2022, לפי נתוני לשכת העבודה האמריקנית. אלא שעובדים לשעבר מזהירים שהמספר עשוי להיות גבוה יותר, מכיוון שסביר להניח שחלק ממקרי המוות לא דווחו. ל"נאום" יש כעת בית חולים במקום וכן מרפאת בריאות נפרדת, אמבולנסים ומסוקים למקרי חירום רפואיים והצלה, כך מספרים עובדים בהווה ובעבר המכירים את השיפורים בפרויקט.

ובכל זאת, הפרויקט ממשיך להתקשות במניעה ותגובה לתאונות. בשבוע אחד בנובמבר, "נאום" דיווח על חמישה הרוגים במקומות עבודה ובכבישים. "זה עדיין המערב הפרוע", אמר אחד העובדים.

חזון הנסיך לחברה ליברלית

הנסיך מוחמד החל לחשוב על פרויקט "נאום" לפני כמעט עשור. הנסיך הצעיר היה להוט לפתוח את הכלכלה האסלאמית השמרנית שלו לעולם, ושם למטרה לבנות חברה ליברלית יותר שאינה כבולה בהגבלות החברתיות הקיימות בשאר המדינה.

צוות "נאום" גילה שקיות של מה שנראה כמו מתאמפטמינים במקומות לינה, המוצגים כאן בתמונה שסופק על ידי עובד לשעבר, צילום: מתוך ה"וול סטריט ג'ורנל"

באזור שנבחר היו מרכיבים רבים שהיו אמורים להפוך את הפרויקט להצלחה: נופי הרים טרשיים, חופים בתוליים ושוניות אלמוגים. בישיבת מועצת המנהלים של "נאום" בינואר 2017, הנסיך אמר שהוא רוצה להפוך את האזור לעיר הגדולה בעולם לפי התמ"ג. אמנם המיקום, בצפון-מערב ערב הסעודית, היה מרוחק, אך הוא לא היה לגמרי מבודד. האזור היה ביתם של כ-20,000 בני שבט סעודי המכונה חוואיטאט, שדחפו את תוכניותיו של הנסיך.

אחד מחברי השבט, עבדולרהים אחמד מחמוד אל-הוויתי, פתח בקמפיין מקוון ביקורתי כלפי הממשלה. בשנת 2020, שירותי הביטחון הסעודים הסירו בכוח את בני שבט החוואיטאט מעיירות המיועדות להריסה, וירו למוות בחבר שבט, גבר בן 43, בטענה שהוא פתח באש מביתו. כוחות הביטחון הסעודים עצרו ודנו 24 בני שבט נוספים בגין עבירות טרור. חמישה עומדים כעת בפני עונש מוות, לפי ארגון זכויות האדם הסעודי אל קסט. הדבר היווה התחלה לא טובה לפרויקט המשווק את עצמו כ"מאיץ של התקדמות אנושית" ומבקש למשוך כישרונות והון זרים.

עבדול וואלי חאן, פועל בן 25 שנהרג בעת שעבד על פרויקט "נאום" בערב הסעודית, צילום: דיוויד אוטס עבור WSJ

רוב עובדי מעמד הביניים של "נאום" עבדו אז ממשרד בריאד, בירת סעודיה. באוקטובר 2020 העבירה "נאום" 450 עובדים להתגורר באופן קבוע בשטח הפרויקט, ושיכנה אותם במחנה זמני עם אירוח בבקתות ניידות ואולם מזון לתושבים. אנשים אכלו יחד באופן קבוע, ועובדים ויועצים לשעבר מתארים רוח של אחווה בימים הראשונים - תחושה שהם היו חלק מפרויקט מרגש.

בסופי שבוע, אנשים טיילו בשבילים מדבריים או צללו בחופי האזור. בעודו רוחץ בחוף הים בשנת 2021, המנהל הראשי ביחידה הסעודית של חברת תכנון והנדסה אמריקנית מת בניסיון לעזור לחלץ אדם נוסף שטבע בים, לדברי עובדים לשעבר ואדם המקורב להנהלה. "נאום" אסרה על צלילה לזמן מה לאחר המוות. באותה תקופה, שירותי החירום היו מפוצלים בין ארגונים ממשלתיים שונים על פני שטח עצום, והורגלו לענות על הצרכים של אוכלוסייה סעודית של עשרות אלפים בלבד. בית החולים הגדול הקרוב ביותר היה בטבוק, כשעתיים משם, אמרו עובדים לשעבר.

"נאום" , עיר העתיד שנבנית בערב הסעודית, צילום: מתוך האתר neom.com

תאונות דרכים במעורבות ילדים, בעיית אלכוהול

ככל שאוכלוסיית האזור גדלה, הבטיחות בדרכים הוכיחה את עצמה כאתגר. עובדים לשעבר מספרים על מקרים שהם נאלצו לסטות מהדרך כדי להימנע מהתרסקויות עם משאיות ומכוניות מתקרבות שמסתובבות בעיקולים. עובדים בהווה ובעבר אמרו שראו ילדים סעודים נוהגים בכלי רכב המשרתים את קבלני המשנה של הפרויקט. בשנת 2021, נער סעודי בן 8 פגע בטנדר שהוביל שני אנשים שעבדו ב"נאום". אדם אחד מת במקום, אחר נפטר מאוחר יותר מפצעיו והילד שרד. 

'סרקו', בדו"ח שלה לשנת 2022, אמרה כי "הסכנה הגדולה ביותר לבטיחות האישית ברחבי נאום" קשורה לשימוש בכלי רכב ממונעים, תוך שהיא מציינת את חוסר הכשירות שלהם, אי עמידה בתקנות ונהגים לא מוסמכים שעובדים באופן לא חוקי. מחברי הדו"ח אמרו שאנשים נסעו בכלי רכב בדרך הלא נכונה לאורך כבישים מהירים, נהגו באופן מסוכן ומעבר למהירות המרבית המותרת. אכיפת החוק הייתה מינימלית, נכתב בדו"ח. מחבריו היו עדים ליחידות המשטרה חולפות על פני התנגשות של שני כלי רכב מבלי לעצור.

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן (ארכיון), צילום: רויטרס

"נאום" השיקה בזמנו קמפיין לבטיחות בדרכים, אך בשטח הפרויקט עדיין סבלו מתאונות קטלניות. בספטמבר 2022, שלושה עובדים מתו לאחר שנפלו עם רכבם מכביש מהיר ללא מוצא. הרכב נסע במהירות גבוהה "כשיצא משטח הכביש", ומתוכו עפו שני נוסעים שלא היו חגורים. הדו"ח הציע ל"נאום" לערוך מיפוי של כבישים ללא מוצא כדי להימנע מתקרית דומה. הוא הציע המלצות שונות, כולל מתן הסעות חברה למי שנוסע בלילה או לאחר עבודה של יותר משמונה שעות.

חלק גדול מהנדל"ן הקבוע של "נאום" נמצא במרחק של שנים מהשלמה, אז היא הקימה שלושה מקומות דיור זמניים נוספים עבור העובדים. לגדול ביותר, הנקרא NC1, יש מראה של סט סרטים של פרבר, שבו בתים מודולריים שנבנים במהירות. כאמור, אלכוהול אסור בסעודיה, אבל חלק מעובדי "נאום" קונים משקאות חריפים בבקבוקים שהוברח לממלכה או מבשלים בירה או יין משלהם, ולפעמים עורכים מסיבות, על פי עובדים בהווה ובעבר. לטענתם, חלק מהעובדים נהגו לנהוג בקטנועים כשהם שיכורים ברחבי האתר, ולפעמים פצעו את עצמם. 

השטח עליו נבנית העיר, צילום: AFP

הצוות הסעודי מודע לבעיית האלכוהול במחנות, אך בדרך כלל לא מדווח על שתייה אלא אם כן עובדים גורמים לצרות. "נאום" הוסיפה כלל המחייב קסדות בזמן רכיבה על קטנועים. מצלמות זיהוי פנים מפעילות כרטיסים לעובדים הרוכבים ללא קסדה. 

איבוד שליטה על העובדים, מחאה אלימה והתאבדויות

אוכלוסיית הפרויקט נשלטת על ידי מהגרי פועלי בניין מפקיסטן, בנגלדש, הפיליפינים וממקומות אחרים. בבקרים הם קופצים לאוטובוסים ומשאיות ויוצאים לעבודה באוויר מלא באדי אבק ואדי סולר כדי לחפור את גורדי השחקים התאומים, הידועים בשם "הקו". הצוות של "נאום" רשם בשנה שעברה 168 מחנות שנבנו באופן לא רשמי או שלא עמדו בסטנדרטים של הפרויקט, אמרו עובדים לשעבר. המחנות הללו, שבהם גרים בין כמה אנשים למאות, היו צפופים מדי, חסרו בשירותים בסיסיים או לא סיפקו מזון או ביטחון. עובדים ישנו לעתים קרובות במשאיות שלהם.

ביטחון העובדים במחנות מהגרי העבודה לא טופל כראוי. 'סרקו', בדו"ח שלה ב-2022, אמרה של"נאום" חסר מספר מספיק של צוותי אבטחה, ואלה שהיו לה היו לא מאומנים ולא מצוידים. היכולת של המשטרה הסעודית לא הספיקה, "ובוודאי לא להיקף ומהירות הפיתוח העתידי". נאמר בדו"ח. לדברי עובדים לשעבר, באותה שנה, 12 מאבטחים ממחנות שונים התקוטטו והותירו אדם אחד מחוסר הכרה לאחר שהותקף באמצעות סלע.

העיירה שארמה במחוז טאבוק, ערב הסעודית, נהרסה כדי לפנות מקום ל"נאום", צילום: Planet Labs PBC

במרץ אשתקד, פועלים פתחו במחאה אלימה - אירוע נדיר בערב הסעודית - על איכות המזון במחנה. על פי סרטונים שעלו לרשתות חברתיות, העובדים השליכו בתחילה כלים ומגשי הגשה לעבר השפים והתפרעו במקום. חודש לאחר מכן, חובשים במחנה טיפלו במהגר עבודה שצרך מנת יתר של סמים. צוות "נאום" ערך חיפוש בחדרו של העובד ומצא שקיות של מה שנראה כמו מתאמפטמינים שנמכרו לעמיתים לעבודה. בהתבסס על דיווחים רפואיים במרפאות במחנות עובדים, צוות "נאום" תיעד מקרים של אונס קבוצתי, ניסיון רצח והתאבדויות. עובד אחד חתך את פרקי ידיו בטענה כי הוא אינו מקבל שכר.

מקרי מוות ביזאריים, חלקם לא מדווחים

הסביבה הכאוטית במחנות העובדים של נאום התרחבה לעיתים לאתרי העבודה שלה. מספר גדול של מקרי מוות במקום העבודה בשנה שעברה הניע את המנכ"ל דאז, נאסר, לארח פגישה עם צוות עובדים, שם הוא נשבע לשפר את המצב, לדברי עובדים שהיו בחדר. בפגישה, כל העובדים התבקשו לחתום על לוח לבן עם הודעה המתחייבת לבטיחות. על פי רשימה של מקרי מוות בשנת 2023 שנבדקה על ידי ה"וול סטריט ג'ורנל": אדם אחד מת לאחר טיפול לא נכון בחומרי נפץ. מנהרה קרסה על אדם אחד, וחומה על אחר.

מוחמד בן סלמאן (ארכיון), צילום: רויטרס

אחד מאלה שמתו כמה חודשים לאחר הפגישה עם המנכ"ל היה עבדול וואלי חאן, עובד בן 25 בשירותי תקשורת בסין, קבלן משנה של "נאום". הוא מת בדצמבר האחרון כששער מתכת שהותקן במרכז הבריאות של "נאום" נפל עליו. אחיו, מיר וואלי חאן, אמר שהוא נאבק במשך שבועות כדי להחזיר את גופתו של עבדול לפקיסטן. הגופה הועברה לבית חולים בטבוק, אך הצוות שם סירב לשחררה, מכיוון שלא היה דיווח משטרתי על האירוע, אמר חאן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר