דיווח: האיומים הגרעיניים כבר לא עובדים על המערב - בקרמלין מחפשים דרכים חדשות

ה"וושינגטון פוסט": בקרמלין גוברת ההבנה שבמערב לא מתרגשים יותר מ"הקווים האדומים של פוטין" • אחת הדרכים שנבחנות היא חימוש החות'ים • בינתיים, זלנסקי נמצא בארה"ב וינסה לקדם "תוכנית ניצחון" עבור אוקראינה, שתהיה "חסינת טראמפ"

פוטין בישיבת ראשי המגזר הביטחוני, בשבוע שעבר. צילום: אי.פי.אי

מאז החלה הפלישה לאוקראינה, איימו בכירים רוסים שוב ושוב על המערב בנשק גרעיני. המטרה המיידית כמעט תמיד הייתה אחת: להרתיע מפני אספקת סוג נשק חדש לקייב או מפני מתן היתר להשתמש בנשק שכבר סופק נגד מטרות חדשות. המטרה האסטרטגית הייתה גדולה יותר: להלך אימים על כל מי שאפשר באמצעות אפשרות של קטסטרופה גרעינית.

עם זאת, נראה שבמוסקבה לומדים שוב את משמעות הביטוי "זאב, זאב". לפי הדיווח ב"וושינגטון פוסט", בקרמלין גוברת ההערכה כי במערב פיתחו חסינות לאיומים החוזרים ונשנים זה שנתיים וחצי ללא כיסוי. בכירים רוסים, ששוחחו עם העיתון האמריקני, אומרים כי פוטין מחפש דרכים מוגבלות ומורכבות יותר להגיב לאישור המערבי הצפוי לקייב להשתמש בטילים עמוק בתוך רוסיה. "האיומים הגרעיניים גדשו את הסאה", אמר אחד הפקידים לעיתון האמריקני. "התפתחה כבר חסינות לאמירות האלה, והן לא מהלכות אימים עוד".

הטיל הבין-יבשתי "יארס" בכיכר האדומה, 2020, צילום: רויטרס

בממשל ביידן הבינו ש"הקווים האדומים" של פוטין לא שווים הרבה כבר לפני כשנה, כאשר אישרו את אספקת טילי ATACMS. כעת לוחצת אוקראינה לקבל היתר להשתמש בהם עמוק בתוך שטח רוסיה.

בשיחה עם ה"וושינגטון פוסט", חוקר באקדמיה הרוסית, שמקושר היטב למשרד החוץ הרוסי, העריך כי "האופציה הגרעינית היא הפחות סבירה מבין הקיימות" משום שהשימוש בה "יגרום למורת רוח בין שותפות רוסיה בדרום הגלובלי ומשום שמבחינה צבאית, היא אינה אפקטיבית". ואילו טטיאנה סטנובאיה, אנליסטית ויועצת פוליטית רוסייה היושבת בפריז, הוסיפה כי "האופציה הגרעינית היא הגרועה מכל, לרבות עבור פוטין עצמו". הוא ישקול אותה "רק אם לדעתו תישקף סכנה ממשית לקיומה של רוסיה בגבולותיה הנוכחיים ולא תהיה ברירה אחרת". 

כיצד יכולה רוסיה להגיב אם לא באמצעות נשק גרעיני? ההערכה במודיעין המערבי היא שהקרמלין יורה להרחיב עוד יותר את מבצעי החבלה נגד תשתיות צבאיות במערב, כמו פיצוצים במחסני נשק או במפעלים ביטחוניים, ותוסיף להגביר את מבצעי הדיסאינפורמציה. אפשרות נוספת היא סיוע למיליציות אנטי-מערביות במזרח התיכון, כמו החות'ים. ב-CNN דווח בתחילת אוגוסט כי מוסקבה כבר התכוונה לשלוח טילים לארגון הטרור התימני, שכבר תקף את ישראל, אולם נסוגה בעקבות לחץ אמריקני.

נשיא אוקראינה זלנסקי במפעל הפגזים של צבא ארה"ב בסקרנטון, צילום: אי.אף.פי

בקייב, בינתיים, מוטרדים יותר מהאפשרות שדונלד טראמפ ינצח בבחירות לנשיאות ארה"ב וישאף לכפות הפסקת אש בכל מחיר. זו הסיבה שהנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי נמצא בארה"ב כדי להציג בפני הממשל את "תוכנית הניצחון" עבור ארצו - ולפי הפרסום ב"טיימס", להשיג ערבויות ביטחוניות "חסינות טראמפ".

לפי הדיווח בעיתון הלונדוני, קייב תבקש ערבויות מערביות, הדומות לאמנה להגנה הדדית בין חברות נאט"ו; נשק מודרני "ספציפי", שטיבו אינו מפורט; סיוע פיננסי בינלאומי לכלכלת אוקראינה החרבה; והמשך הגיבוי לפעילות במחוז קורסק הרוסי, שבו מחזיק צבא אוקראינה כמה מאות קמ"ר. המטרה: לאפשר לקייב עמדה משופרת במשא ומתן עתידי עם רוסיה.

זלנסקי עצמו אמר כי לא יחשוף את התוכנית המלאה, שבה חמישה סעיפים - אחד מהם, לדבריו, נחוץ לאחר המלחמה - טרם השיחה עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, אך הוסיף כי בכוונתו להציגה לטראמפ ולקמלה האריס. בקייב יהיו חייבים שיתוף פעולה עם כל ממשל בוושינגטון, אולם העמדות שהשמיע המועמד הרפובליקני לנשיאות - בין השאר בעימות הטלוויזיוני האחרון, כאשר סירב לתמוך בניצחון אוקראיני, צידד רק בהפסקת אש ובעיקר התריע מפני סכנה של מלחמת עולם שלישית - מדאיגות את צמרת המדינה שנאבקת בפלישת רוסיה זו השנה השלישית.

ניסוי בטיל "סרמאט". רק אחד מתוך שישה הצליח, צילום: רויטרס

בתוך כך, עצם היכולת של רוסיה לממש את איומיה הגרעיניים מעוררת שאלות. אנליסטים של מודיעין פתוח גילו לאחרונה ברמה גבוהה של סבירות כי רוסיה ערכה שוב ניסוי בטיל הבין-ישבתי "סרמאט", המסוגל לשאת ראש נפץ גרעיני, וכשלה. 

על סמך ניתוח צילומי לוויין, נראה כי הטיל התפוצץ עוד בשלב הטענת הדלק הנוזלי במתחם פלסצק, והפיצוץ הרס את המתחם. ברוסיה לא דווח על האירוע. עד כה ידוע על שישה ניסויים בטיל, שמשמש תדיר את הדמיות התעמולה הרוסית של תקיפות המערב; רק אחד מהם הצליח. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר