מאז הטבח הנורא של חמאס בתושבי העוטף, אין יום שבו ישראל והמלחמה בעזה אינן מגיעות לכותרות כלי התקשורת בעולם, לרוב בתור הסיפור הראשי. אבל שנת 2023 הספיקה לרשום עוד כמה אירועים, חלקם היסטוריים, וזה הזמן להיזכר בכמה מהם.
כשהאדמה רעשה
ב־6 בפברואר, קצת אחרי 1:00 בלילה, הזדעזעה האדמה בדרום־מזרח טורקיה בעוצמה של 7.8 וגרמה להרס בשטח שגודלו כגודל גרמניה. כ־60 אלף איש קיפחו את חייהם בטורקיה ובסוריה השכנה, ויותר מ־120 אלף נפצעו. 94 מדינות, ובהן ישראל, שלחו צוותי חילוץ.
למרות השחיתות בענף הבנייה בתקופתו, שהחמירה את האסון, במאי נבחר ארדואן מחדש לנשיא.
כדור הארץ השתגע
בצורות, שיטפונות, שריפות יער עצומות ובעיקר - טמפרטורות שוברות שיאים: 2023 הנכיחה את משבר האקלים במלוא חומרתו.
השנה היוצאת היתה החמה ביותר מאז החל הרישום, וככל הנראה השנה החמה ביותר זה 125 אלף שנה. החדשות הטובות הן שההשקעות באנרגיה נקייה ממשיכות לגדול בעקביות, והשנה הגיעו כבר לכדי 1.74 טריליון דולר. בה בעת, גם מחיר הפקת האנרגיה הנקייה יורד. השאלה הגדולה היא אם קצב ההתמודדות ידביק את קצב ההתחממות.
החיפזון מה"טיטאן"
זו היתה אמורה להיות עוד צלילה תיירותית־מחקרית לאתר השקיעה של ה"טיטאניק". בצהרי 18 ביוני החלה הצוללת הקטנה "טיטאן" במסעה לקרקעית האוקיינוס האטלנטי, אך בתוך שעה וחצי בלבד הפסיקה לשדר אותות. המרוץ לאיתור ה"טיטאן" החל מתוך הבנה שיש לחמשת נוסעיה חמצן ל־96 שעות בלבד, לא כולל זמן חילוץ. חמישה ימים לאחר מכן אותרו שברי הצוללת, שהתפוצצה כבר תוך כדי השקיעה. הטרגדיה הוכיחה את המחיר שבנטילת סיכונים מיותרים: ה"טיטאן" נבנתה מחומרים לא מאושרים, כי בעלי החברה סבר שהאישורים מעכבים את החדשנות.
על בינה ורגישות
2023 היתה שנת הפריצה הגדולה של הבינה המלאכותית, שהובילה לקפיצות טכנולוגיות פורצות דרך מחד גיסא, ומאידך גיסא לוויכוחים אתיים וחברתיים (היזכרו במחאת האמנים בהוליווד נגד השפעתה). מהופעות הבכורה של מודלי שפה מתקדמים כמו ChatGPT4, דרך ההתקדמות המהירה בפיתוח שבבי AI חדשניים והשיר החדש של הביטלס, ועד לפיתוחים האחרונים של גוגל ושל יוטיוב, שמובילים לחישוב מחדש של הדרך שבה אנו יוצרים מוזיקה: הבינה המלאכותית הולכת ומשלבת את עצמה במרקם חיינו. בצילום: רובוט "אמקה", המופעל על ידי AI. (דניאלה גינזבורג)
ארץ העולה לשמש
השנה החולפת תיזכר כמשמעותית במיוחד עבור הודו. המדינה עקפה את סין בגודל האוכלוסייה; הכריזה על הקמת המסדרון הודו־מזרח תיכון־אירופה, שבו שותפה בין השאר גם ישראל; ובעיקר - רשמה הישגים בחלל: הודו הפכה למדינה הרביעית שנוחתת על הירח, לראשונה שנוחתת בקוטב הדרומי שלו וגם לראשונה ששולחת משימה לחקר השמש. בה בעת, היא גם החלה "לככב" בכותרות בגלל חששות בקנדה ובארה"ב מפני תכנון התנקשויות בבדלנים.
דמוקרטיה בנסיגה
כבר בתחילת השנה התריע ה־Freedom House האמריקני כי החירות וחופש הדיבור ברחבי העולם נמצאים בנסיגה זו השנה השביעית ברציפות. מדד V-Dem הנחשב הצביע על כך שרמת הדמוקרטיה בעולם חזרה 36 שנים אחורה, וש־72% מאוכלוסיית העולם חיים באוטוקרטיות. וכל הנתונים האלה התפרסמו עוד לפני שדיל מאחורי הקלעים מנע את השלטון מהמפלגה שגרפה את רוב הקולות בתאילנד (מאי), ולפני ההפיכה בניז'ר (יולי; בתמונה), שבה הודח נשיא שנבחר באופן דמוקרטי בידי חונטה צבאית. מנגד, אזרחי פולין לא נתנו צ'אנס לעוד ממשלה בראשות מפלגת "חוק וצדק", שהשתלטה על השידור הציבורי ועל בתי המשפט.
יציאת קרבאך
יומיים - זה הזמן שנדרש לאזרבייג'ן כדי להחזיר לידיה את השליטה על חבל נגורנו קרבאך בספטמבר השנה. בעקבות הניצחון המהיר, יותר מ־100 אלף ארמנים - מתוך כ־120 אלף שהתגוררו בחבל - נמלטו לארמניה, במה שהפך לתנועת האוכלוסייה הגדולה במאה ה־21. רפובליקת ארצאך הבלתי מוכרת, שהתקיימה בשטח החבל, תחדל להתקיים רשמית ב־1 בינואר 2024. ירוואן ובאקו נמצאות בינתיים במסלול התקרבות.
כתר ייתנו להם
אחרי עשרות שנים בצל אמו, אליזבת השנייה, צ'ארלס נמשח למלכות על בריטניה והוא בן 74. בהכתרה השתתפו "רק" 2,800 אורחים (לעומת 8,000 אצל אליזבת), מסלול הנסיעה בכרכרות קוצר, וחלק מהבגדים של המלך היו יד שנייה ממלכים קודמים: צ'ארלס וקמילה עשו הכל כדי לאותת שבית המלוכה מודע למעמדו, בוודאי בשעת משבר כלכלי בבריטניה - אך גם הצעדים האלה לא מנעו את השאלה: אם מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם צפו בעצם בהכתרה האחרונה בתולדות בריטניה?
נשיא עם כיפה ומסור
דרום אמריקה ידעה כמה אירועים דרמטיים השנה: התפרעות תומכי נשיא ברזיל ז'איר בולסונארו, "טראמפ של האזור הטרופי", לאחר הפסדו בבחירות לנשיאות, ופלישתם לארמון הנשיאות ולקונגרס - במעין שחזור של מהומות הקפיטול של תומכי טראמפ המקורי; ההתנקשות במועמד לנשיאות אקוודור פרננדו ויאויסנסיו, שהפנתה זרקור עולמי למדינה מוכת הפשיעה; וכמעט גם היתה מלחמה שהוכרזה בין ונצואלה לגיאנה, אך לפי שעה נמנעה. אבל דבר לא השתווה לבחירה בחבייר מיליי לנשיא ארגנטינה. הכלכלן הרדיקלי, שמתהדר במראה בסגנון אלביס פרסלי, הבטיח רפורמות קיצוניות במדינה - כמו קיצוצים במשרדי הממשלה (מכאן המסור) ומעבר לדולר אמריקני. הוא גם פרו־ישראלי מאוד, לומד תורה ואף החליט להתגייר.
המורד שדן את עצמו למוות
רק כ־200 ק"מ הפרידו בין יבגני פריגוז'ין ו"כוח ואגנר" הרוסי שבראשותו לבין הגעה לקרמלין ביוני השנה: המרד שהנהיג נגד משרד ההגנה הרוסי תוך כדי המלחמה באוקראינה הצליח מעבר למצופה - אבל זה גם מה שעצר את האיש, שכונה "הטבח של פוטין" ושניהל צבא פרטי ואימפריה עסקית. שלושה חודשים בדיוק אחרי המרד, מטוס פרטי שבו שהה עם בכירים נוספים ב"ואגנר" פוצץ בשמי רוסיה.
השנה הזו האירה פנים לפוטין גם בשדה המערכה: מתקפת־הנגד האוקראינית בקיץ נכשלה, וכעת קייב נאלצת לעבור להגנה אסטרטגית במלחמה נגד הפולשים הרוסים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו