בואו נתחיל מהסוף: אפילו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ימות בבוא היום. מתי זה יקרה? מן הסתם, איש אינו יודע, אבל עושה רושם שיש אנשים שרוצים להציג את הרצוי כמצוי פעם אחר פעם מפיצים שמועות חדשות על דייר הקרמלין.
אתמול (חמישי) הייתה עוד התפרצות של השמועות על "מותו" של הדיקטטור הרוסי, שהערב הגיעה גם לכלי תקשורת במערב, שבאורח פלא ציטטו את אותו המקור: ערוץ הטלגרם אפוף המסתורין (לכאורה) בשם "גנרל SVR".
אלא שאותו הערוץ צמצם כבר אתמול את הפרסום על "התקף לב בשעה 20:42", שלאחריו הוחלף פוטין בכפיל. באורח פלא, לאחר ההודעות על מותו, פוטין נפגש עם אחד הפוליטיקאים הוותיקים ברוסיה, ובשעת המוות בכלל היה במקום אחר מזה שצוין בערוץ הטלגרם, שאליו נגיע בהמשך. זה הכן הזמן לעשות סדר בחרושת השמועות ולהצביע על מקור כמעט קבוע להפצתן.
בואו נתחיל ממה שכן ידוע על בריאותו של פוטין. ראשית, לפני שנים אחדות הוא נפל במהלך רכיבה על סוס, וככל הידוע, סובל מאז מבעיות בגב. שנית, עיתונאיי "פרויקט" פרסמו לפני כשנה כי אחת לכמה חודשים עובר פוטין בדיקות מקיפות, בדגש על תחום האונקולוגיה. האם זה אומר שהוא חולה סרטן? ממש לא בהכרח.
הנחה שמרנית יותר - ובואו נהיה זהירים כדי לא לבלבל בין הרצוי למצוי - תהיה לומר שהוא חושש פן יחלה בסרטן. שלישית: בריאותו של פוטין היא "סוד מאחורי שבעה חתמים", כמו שאומרים ברוסית. עד כמה? עד כדי שבמסעותיו מלווה אותו עוזר מיוחד שאוסף אחריו את צואתו.
עכשיו אנחנו נכנסים לאזור השמועות, וכאלה לא חסרו בשנה האחרונה. פעם פוטין חולה בפרקינסון, פעם בסרטן, כבר יותר מפעם הוא מת, ואחת לכמה זמן יש גם שמועות על כך ש"משהו קורה בקרמלין". לא אערוב לכל המקרים, אבל ברובם - כולל זה הנוכחי לגבי "מותו של פוטין" והחלפתו בכפיל - נראה שיש להם מקור אחד: אדם בשם ולרי סולוביי, היסטוריון בהכשרתו שעבד באוניברסיטה הממלכתית של מוסקבה עד להדחתו (בגלל בעיות אמינות), והעביר קורסים בתחום השיווק והמדיה כמו "יח"צ ופרסום בפוליטיקה", "יסודות מלחמת המידע ותמרון כלי תקשורת" ו"יסודות המדיניות השלטונית בתחום המדיה".
הקורסים עסקו באופנים השונים, שבהם אפשר לתמרן את תודעת הצופים, לנצל פגמים במחשבה הביקורתית ולנצל את הנטייה האנושית לחפש ידע סודי וקנוניות. העיתונאי ובודק העובדות הרוסי, איליה בר, סיפר הבוקר בפוסט שהעלה בעמוד הפייסבוק שלו כי סולוביי עצמו לעג להבלים שעליהם לימד, אולם נראה שלאחר הדחתו מהאוניברסיטה היה צריך להתפרנס - והפך בעצמו לאשף מניפולציות.
"תארו לכם את התדהמה שלי", כותב בר, "כאשר ב-2017 סולוביי עשה שינוי של 180 מעלות והחל להשתמש בכל הטריקים והשטיקים שאותם לימד את הסטודנטים שלו לחשוף. אני חושב שהוא עצמו לא האמין כמה הדבר יצליח. הוא לא יורד מהמסכים, כל הזמן מלהג ומספק תחזיות. לעובדה שלתחזיות שלו אין כיסוי, אין כל השלכה. הוא ידע בתאוריה ונוכח לדעת במעש שהקהל הרחב מבין מעט מאוד ולא זוכר דבר, ובני האדם בכללותם פשוט רוצים שבכל רגע נתון יספרו להם את מה שהם רוצים לשמוע, אולם רצוי שיהיה גם עם רכיבים של תככים ומתח".
התיאורים האלה זוכים לקליקים רבים, ממשיך בר, ומכיוון שהרשתות מקדמות תוכן פופולרי ולאו דווקא איכותי, גם ערוצי יוטיוב עיתונאיים או כמו-עיתונאיים מזמינים את סולוביי אליהם (כי צפיות שוות כסף), וכך תופעת סולוביי גדלה מעבר לכל פרופורציה: דבריו מגיעים לצהובונים כמו "סאן", אבל גם לאגרגטורים של שמועות ברשת, בווטסאפ ובטלגרם בארץ.
עכשיו, יש עוד דרך אחת שבה השעשועים של סולוביי מקבלים משנה תוקף ולובשים נימה של חשיבות מסתורית: אותו ערוץ טלגרם "גנרל SVR" שהערב הסתמכו עליו הן ה"דיילי מירור" האנגלי והן "ניוזוויק" האמריקני בידווחי סרן שמועתי שלהם. "זה ערוץ שכביכול מקבל הדלפות מהמודיעין הצבאי הרוסי (SVR), אולם שייך בפועל לעורך דין מחרקיב שבאוקראינה, ויקטור יירמולאייב", כותב בר.
לדבריו, האחראי לתכנים בערוץ הוא לא אחר ממיודענו סולוביי, שלגמרי במקרה מקדם גם את תאוריית הכפילים של פוטין. האם לפוטין יש כפילים? ככל הידוע, יש אנשים שדומים לו יחסית ומשמשים לצורכי אבטחה, אבל לא כאלה שאפשר להציג מקרוב כפוטין עצמו.
מתי השמועות האלה נפוצות ולמה? האנתרופולוגית הרוסייה ד"ר אלכסנדרה ארכיפובה, שאחת מהתמחויותיה היא דפוסי ההפצה והקליטה של פייקים וקונספירציות במרחב הפוסט-סובייטי, הכינה גרף שמשווה את הדינמיקה של שתי השמועות (על מותו של פוטין ועל קיומם של כפילים). ארכיפובה מפנה את תשומת הלב לכך שהשמועות צצות ועולות סביב אירועים דרמטיים.
השיאים היו בתחילת המלחמה ובחודשיה הראשונים, כשהיא עוד לא הפכה למצב שבשגרה עבור האזרחים הרוסים, ואחר כך סביב ההכרזה על הגיוס הכללי בספטמבר אשתקד. למה דווקא אז? לדברי ארכיפובה, "הסיבה היא היפרסמיוטיזציה: במקרים של אסונות חברתיים, אי ודאות וחרדה, בני אדם מתחילים לראות ולחזות את מה שאינו. על כן, עם תחילת המלחמה או הגיוס, חלק מהאנשים מתחילים לחשוב שזה לא פוטין.
עם זאת, ייתכן גם שהפצת השמועה נתמכת על ידי הרצון להימנע מדיסוננס קוגניטיבי: האדם לא רוצה למרוד בשלטון ובבה בעת רוצה להסביר לעצמו את המתרחש. והמוח שלו מציע מוצא: 'לא יכול להיות שפוטין (האמיתי) יאמר ויעשה זאת. לכן פוטין האמיתי מת מזמן והוחלף".
הערב (שישי) הועלתה גם הערכה ששמועות כאלה יכולות גם להיות ניסויים של הפס"ב (השב"כ הרוסי), שמטרתם לבדוק נאמנויות בצמרת. האמנם? לא בטוח. לא מן הנמנע שחלק מהשמועות מודלפות על ידי גורמים הקשורים, למשל, למודיעין האוקראיני במסגרת לוחמה פסיכולוגית נגד הפולשים. בכל אופן, כמו השמועות על מותו של פוטין, גם השמועות על המניעים חושפים כביכול טפח כדי לתת לדמיון הקוראים מקום להשתולל. ככלות הכל, תאוריות הקונספירציה פורחות בדיוק משום שאנשים מחפשים להוסיף משמעויות היכן שהן אינן, ולהפוך את חייהם למרתקים יותר בלי לקום מהכורסה.
בכל מקרה, מתישהו פוטין באמת יזדכה על החיים, אבל ככל הידוע נכון לעכשיו, השמועות על מותו היו מוקדמות מדי – ואולי גם מכוונות בדיוק כדי שנדוש בזה. הנה, עובדה שקראתם את הטקסט עד הסוף.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו