האיראנים: "כישלון שיחות הגרעין יפיל את רוחאני"

עוד תרגיל של איראן? גורמים איראניים טוענים כי שר החוץ זריף הזהיר את המערב מפני "מותו הפוליטי" של רוחאני ועלייתם של גורמים קיצוניים ממנו בהרבה • ארה"ב: "מדובר בשמועה"

נשיא איראן חסן רוחאני. צילום: אי.פי

גורמים איראניים אומרים הבוקר כי שר החוץ האיראני מוחמד זריף הזהיר את ארצות הברית כי כישלון שיחות הגרעין עלול להוביל ל"מותו הפוליטי" של הנשיא המתון חסן רוחאני, ולהביא לעליית כוחות קיצוניים יותר באיראן, כך דיווחה הבוקר סוכנות הידיעות רויטרס. 

רויטרס

על פי אותם גורמים, הנושא עלה במספר שיחות בין זריף למקבילו האמריקני ג'ון קרי, שהתקיימו בשבועות האחרונים, בין השאר גם אמש עת שנפגשו השניים בשולי הכנס הביטחוני במינכן.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

"רוחאני נמצא בחזית, ולכן הוא זה שייפגע מכל כישלון", כך אמרו שלושה גורמים איראניים, שדיווחו גם כי איראן העלתה חששות אלו בפני מעצמות מערביות נוספות, עם זאת יש לציין כי מסר כזה מזריף מעולם לא דווח.

אזהרה זו מפני פגיעה באיראן המתונה מגיעה בשלב קריטי מאוד במשא ומתן בן 12 השנים בנושא הגרעין – בחודש מארס אמורים המעצמות ואיראן להגיע להסכמה זמנית, שתוביל להסכם סופי שאמור להיחתם ב-30 ביוני. 

יש לציין כי ייתכן בהחלט שמדובר בטקטיקה שנועדה לזרז את ההגעה להסכם ובכך לשים קץ לסנקציות, יותר מאשר חשש אמיתי לעתידה של הרפובליקה האיסלאמית

הן נשיא ארה"ב אובאמה והן רוחאני, שעל פי הגורמים האיראניים הקריירה שלו תלויה בהגעה להסכם, מתמודדים בפני אופוזיציה מבית המתנגדת להסכם, ולכן האפשרות להגיע לפשרות בהסכם מוגבלת מאוד. 

האמריקנים מכחישים

בכיר אמריקני הכחיש היום כי אזהרות כאלה התקבלו מהאיראנים. "את ההערכות על הפוליטיקה האיראנית נותיר לאיראנים, אך חשוב לציין ששמועה זו אינה נכונה", מסר לסוכנות הידיעות בעילום שם. 

גורמים מערביים אחרים אומרים כי המשלחת האיראנית לשיחות הגרעין אכן העלתה חשש זה לאחרונה. אם השיחות יכשלו, רוחאני עשוי להידחק לשוליים וכך השפעתו תרד באופן דרמטי – תוך שגורמים קיצוניים כמו משמרות המהפכה יצברו כוח, כך מעריכים.  

ראיון עם הסנאטור ג'ון מקיין: "מורשת אובאמה? איראן גרעינית"

איראן אמנם דוחה את הטענות כי היא מפתחת נשק גרעיני למטרות צבאיות, אך עם זאת סירבה להפסיק את העשרת האורניום וכן עבודות רגישות אחרות. עובדה זו הובילה את ארה"ב, האיחוד האירופי והאו"ם להטיל עליה סנקציות שהאטו משמעותית את כלכלתה. 

נקודת המשבר הבולטת כרגע בשיחות הגרעין היא דרישתה של איראן להסרת הסנקציות במלואן תוך חצי שנה, ואילו הגורמים המערביים מתעקשים על הסרתן בהדרגה. 

בידי אובמה האופציה להשעות על דעת עצמו חלק מהסנקציות על איראן, אך הסרתן הסופית דורשת את הסכמת הקונגרס, שבו קיים רוב רפובליקני שככל הנראה יתנגד. במקביל יוזם הסנאט האמריקני הצעת חוק להחרפת הסנקציות אם לא יושג הסכם קבע עד 30 ביוני.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר