איראן וסעודיה הודיעו על חידוש היחסים הדיפלומטיים; בכיר ישראלי: "נבע מחולשת ממשל ביידן"

בתום תיווך של סין, שתי המדינות סיכמו על פתיחת השגרירויות מחדש אחרי שבע שנים של נתק • במסגרת ההבנות הודגש כי המדינות לא יתערבו בעניינים הפנימיים שלהן ויממשו הסכם לשיתוף פעולה ביטחוני • הבכיר הישראלי הוסיף כי ההסכם הוא גם תוצאה של חולשת הממשלה הקודמת בישראל • לפיד: "אמירה הזויה, בתקופת הממשלה שלנו נחתם עם סעודיה הסכם התעופה, ההסכם הביטחוני המשולש עם סעודיה ומצרים, והסכם הטיסות הישירות בחאג'"

מלך סעודיה סלמאן , צילום: אי.פי

חידוש היחסים בין סעודיה לאיראן: בכיר ישראלי אמר היום (שישי) בתדרוך לכתבים שמלווים את רה"מ בנימין נתניהו בביקורו ברומא, כי ההסכם בין סעודיה לבין איראן הוא תוצאה של תחושה סעודית כי ארה"ב והממשלה הקודמת בישראל הפגינו חולשה כלפי איראן. לדברי הבכיר, המגעים בין איראן לבין סעודיה החלו בשנת 2021 במהלך כהונת הממשלה הקודמת בישראל וכשארה"ב רצה להסכם גרעין חדש עם איראן.

לכן, כך לפי הבכיר, הסעודים גם פנו לסין כמשקל נגד לארה"ב. הבכיר הישראלי אמר כי ההסכם בין סעודיה לאיראן לא יפגע במאמצים לקדם נורמליזציה בין ישראל לבין סעודיה. "מה שקורה במישור הדיפלומטי זה לא מה שקורה מתחת לפני השטח", הוא אמר. לדבריו, ככל שהעמדה המערבית והישראלית נגד איראן תהיה חזקה יותר, ויהיה ברור שיש איום צבאי אמין על איראן - כך המדיניות המעשית של סעודיה תהיה התקרבות לישראל. "העמדות של ישראל וארצות הברית יותר קובעות לאורך זמן מאשר ההסכם של סעודיה עם איראן", אמר הבכיר הישראלי. "עכשיו העמדה במערב מתחילה להשתנות אבל היא לא השתנתה מספיק".

ההסכם נבע מחולשתו? ביידן, צילום: איי.פי

יו"ר האופוזיציה הגיב לדברים בטוויטר שלו: "אמירה הזויה, בתקופת הממשלה שלנו נחתם עם סעודיה הסכם התעופה, ההסכם הביטחוני המשולש עם סעודיה ומצרים, והסכם הטיסות הישירות בחאג'".

מוקדם יותר היום, דווח כי אחרי שבע שנים של נתק, איראן וסעודיה הודיעו היום כי סיכמו על חידוש היחסים הדיפלומטיים ביניהן ועל פתיחת השגרירויות מחדש, כפי שדווח לאחרונה ב"ישראל היום". היחסים בין המדינות נותקו בשנת 2016 על רקע הוצאתו להורג של איש דת שיעי בסעודיה והחתרנות האיראנית.

חידוש היחסים סוכם בחסות תיווכה של סין בבירתה בייג'ינג. במקביל לכך, מקורות דיפלומטיים מסרו אתמול לעיתון "אל-ערב" כי הארכת הפסקת האש במלחמה בתימן צפויה להיות במסגרת הסכם שלום כולל. המלחמה בתימן, שבה נאבקה הקואליציה הסעודית במיליציה החות'ית הנתמכת על ידי איראן, הייתה נקודת מתיחות מרכזית בין טהרן לריאד מאז שפרצה ב-2015.

בהתאם להסכם, שרי החוץ של איראן וסעודיה ייפגשו בזמן הקרוב. זאת במסגרת חידוש הדיאלוג בין המדינות, שנעשה ביוזמתו של נשיא סין שי ג'ינפינג. 

המנהיג העליון של איראן חמינאי, צילום: אי.אף.פי

מזכיר המועצה לביטחון לאומי האיראני עלי שמח'אני ניהל משא ומתן אינטנסיבי עם עמיתו הסעודי לפתרון סוגיות המחלוקת באופן סופי. הפגישות בין הצדדים נערכו השבוע בבייג'ינג בין ה-6 ל-10 במארס. בראש המשלחת הסעודית עמד השר מוסעד בן מוחמד אל-עיבאן. 

באיראן ובסעודיה הביעו הערכה לתפקיד שמילאו בשיחות התיווך עיראק ועומאן במשך השנתיים האחרונות. חמישה סבבים מרכזיים נערכו בין הצדדים, מלבד הפגישות האחרונות.

מוחמד בן סלמאן, צילום: רויטרס

על פי ההודעה המשולשת, שפורסמה גם בתקשורת הסעודית, בתוך חודשיים יחודשו היחסים הדיפלומטיים וייפתחו השגרירויות מחדש. שרי החוץ של המדינות ייפגשו לצורך מימוש ההסכם וארגון חילופי השגרירים. שתי המדינות גם אישרו באופן עקרוני את כיבוד הריבונות ואי המעורבות בענייניהן הפנימיים, ולממש הסכם שיתוף פעולה ביטחוני משנת 2001.

הבכיר האיראני שמחאני מסר כי "אי ההבנות הוסרו בקשרים בין טהרן לריאד. מה שיתרום לחיזוק היציבות והביטחון האזוריים ולשיתוף הפעולה בין מדינות המפרץ הפרסי והעולם האסלאמי בהתמודדות עם האתגרים הקיימים".

"סין הובילה להסכם במטרה להציג עצמה כמעצמה עולמית שמקדמת 'שלום', או במילים אחרות, השפעה תוך תקיעת 'אצבע בעין' לארה״ב", הסבירו חוקרי קבוצת SIGNAL, ממכון מחקר לחקר יחסי ישראל סין והמזה"ת, קאריס וויטי וטומי שטיינר, על ההסכם.

"סין חותרת לשנות ולעצב את הסדר העולמי תחת הנהגתה. מדובר בהתפתחות מדאיגה, לא רק בהיבט האיראני. גם אם ההסכם לא ישנה באופן מהותי את מערך היחסים במזרח תיכון, סין תציג את ההסכם כהוכחה להשפעתה הגוברת גם במישור האסטרטגי כמעצמה עולמית. ההסכם רק יעודד את סין לקדם יוזמות נוספות במזרח תיכון - ייתכן גם כאלה שעלולות לפגוע בישראל. ארה"ב, אירופה וישראל עלולות להתעורר בוקר אחד למזרח תיכון, שהפך לאזור השפעה סיני".

לפיד ובנט: "כישלון של הממשלה"

לאחר ההסכם באופוזיציה בישראל ביקרו בחריפות את רה"מ בנימין נתניהו . יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד אמר כי "ההסכם בין סעודיה לאיראן הוא כישלון גמור ומסוכן של מדיניות החוץ של ממשלת ישראל. זו קריסה של חומת ההגנה האזורית שהתחלנו לבנות מול איראן. זה מה שקורה כשמתעסקים כל היום בטירוף המשפטי במקום לעשות את העבודה מול איראן ולחזק את היחסים עם ארה״ב". 

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט גם ביקר את הממשלה על רקע ההתפתחות. "חידוש היחסים בין סעודיה לאיראן הוא התפתחות חמורה ומסוכנת לישראל ומהווה ניצחון מדיני לאיראן. מדובר בפגיעה אנושה במאמץ לבניית קואליציה אזורית למול איראן. זהו כישלון מהדהד של ממשלת נתניהו ונובע משילוב של הזנחה מדינית עם חולשה כללית וסכסוך פנימי במדינה".

גורם בבית הלבן מסר הערב לרשת אל-ערביה הסעודית כי ארה"ב מברכת על ההסכם בין איראן לסעודיה. "באופן כללי אנחנו מקבלים בברכה כל מאמצים שנועדו לסייע לסיום המלחמה התימן ולמנוע הסלמה במתיחות במזרח התיכון", מסר גורם במועצת הביטחון הלאומי, "אי הסלמה ודיפלומטיה יחד עם הרתעה, הם עמודי התוןך של המדינות שהתווה הנשיא ג'ו ביידן בביקורו האחרון באזור בשנה שעברה".

הגורם ציין כי ארה"ב דחפה לדיאלוג ישיר בין איראן לסעודיה במשך זמן רב. "למעשה", אמר הגורם, "מפת הדרכים שהוכרזה היום דומה למדי למה האיראנים והסעודים דנו עליו בסבבי השיחות בבגדד ב-2021 וב-2022. תמיד תמכנו בתהליכים האלה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר