האם קפה גורם לשכרות?

בריטניה: שתי נשים טוענות כי הן "תופסות ראש" משתיית קפה • השתיים מדווחות על "תחושת ביטחון עצמי והאנגאובר" • המדע מאשר כי יש אמת בדבריהן

לחיים! // צילום: GettyImages // לחיים! // צילום: GettyImages

האם שתיית קפה, בדומה לשתיית אלכוהול, גורמת לשיכרון? רייצ'ל האריס, מורה בבית ספר יסודי, וקלייר מק'גיל, יועצת תקשורת, שתיהן מהעיר צ'לטנהאם שבבריטניה, לא זקוקות לוויסקי, וודקה או אפילו בירה, בשביל להשתכר. השתיים טוענות כי קפאין מעניק להן את אותה תחושה שמעניק משקה אלכוהולי. 

רייצ'ל (35), לדוגמא, מרגישה קלת ראש ומרבה לצחקק, וזה רק אחרי מספר לגימות מכוס קפה. "אני מרגישה מעורערת ולבי מתחיל לפעום בחוזקה ואני הופכת להיפראקטיבית ומדברת שטויות", הסבירה. אחרי שההשפעה נמוגה והיא מתפכחת, מרגישה רייצ'ל צורך לשכב ולנוח ונהיית מודעת ומובכת מהתנהגותה. שוב, יש לציין, מדובר סך הכול בקפה, ולא בשוטים של וודקה, אבל נראה שאצל רייצ'ל קיימת אותה ההשפעה. "כל פעם שאני שותה קפה אני מרגישה שיכורה", אמרה.

"פעם אחת, אחרי כוס קפה, השתתפתי בישיבת מערכת ופשוט לא הפסקתי לדבר וגם צחקקתי. שעה לאחר מכן הרגשתי מעין האנגאובר ורק רציתי לשכב ולתת לתחושה לעבור", הוסיפה.

קלייר (41) מספרת על חוויה דומה – קפה שהיא צורכת ממכונה גורם לה תחושת שיכרון, ובמקרה ספציפי שהיא זוכרת במהלך פגישה, "הרגשתי ביטחון עצמי כאילו שתיתי אלכוהול, אבל גם מתח ועצבנות".

קלייר מק'גיל, "תחושת ביטחון ורעב" // צילום: מתוך פייסבוק
קלייר מק'גיל, "תחושת ביטחון ורעב" // צילום: מתוך פייסבוק

קלייר מק'גיל, "תחושת ביטחון ורעב" // צילום: מתוך פייסבוק

עוד אמרה כי "התחושה הזאת מחזיקה מעמד במשך שעתיים עד שאני מרגישה צורך לשכב ולנוח ותחושת רעב פתאומית תוקפת אותי. זו לאו דווקא תחושה רעה, ואני די אוהבת את האנרגיות ותחושת הביטחון שאני מקבלת מהקפאין".

ד"ר שרה ג'רוויס מסבירה על התופעה: "אם חילוף החומרים בגופך מהיר, אז התגובה הפיזית שלך תהיה יותר בולטת, בגלל שינויי הרמות בגופך. קפאין גורם לדפיקות לב מהירות, אדרנלין משתחרר ואתה חש בהיפראקטיביות וקלות דעת לעתים, בדומה לתחושה שמקנה לך האלכוהול", הוסיפה.

ד"ר ג'רוויס הוסיפה כי מי שאינו מרבה לשתות קפה עשוי להרגיש שיכור יותר לאחר כוס קפה מאשר אדם ששותה כוס יין, זאת בשונה מאדם שצורך קפאין באופן תדיר.

חוקרים מאוניברסיטת אדינבורו בסקוטלנד ומאוניברסיטת טריסטה באיטליה חקרו כ-3,000 דגימות DNA של צרכני קפה וגילו כי חלקם נושאים את הגן PDSS2 המצמצם את יכולת הגוף להיפטר מהקפאין, שנשאר יותר זמן במחזור הדם. בעבור אותם אנשים, לקפאין השפעה חזקה יותר מאלה שאינם נושאים את הגן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר