הדיווחים על חתימתו של מייקל כהן, מי שהיה עד לאחרונה עורך הדין של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ על הסכם למסירת עדות כנגד הבוס שלו, והמידע על כך שהוא הקליט את טראמפ בסתר, מעלים את השאלה האם יש הרעה משמעותית של מצבו הפוליטי של נשיא ארצות הברית. עוד שאלה שעולה היא האם נמצא האקדח המעשן שיגרום להדחתו בקונגרס, או שבעקבות החוקה האמריקנית הנותנת כוח רב לנשיא מעמדו עדיין מאד יציב. פנינו למומחים בנושא משפט אמריקני, והם סבורים כי מעמדו של טראמפ התערער, אך מי שיקבעו את גורלו בהמשך אינם המשפטנים והחוקרים אלא הציבור והפוליטיקאים, וטראמפ ככל הנראה רחוק מלהגיד את המילה האחרונה.
מצבו של טראמפ תלוי בתמיכה הציבורית בו
אודי זומר, מומחה למוסדות פוליטיים בארצות הברית, סבור כי במדינה מתחולל מאבק גדול בין המערכת המשפטית לבין תומכי טרמאפ מהמפלגה השמרנית, ובחירות אמצע הקדנציה ילמדו לאן הרוח נושבת. "קודם כל טראמפ נתפס כאן בשקר, זו הפעם הראשונה שאין אפשרות לטשטש ולהגיד הוא לא ידע או שהוא אמר חצי אמת. זה מאד משמעותי. אלא שלמרות זאת ולמרות ההטיה הליברלית של התקשורת, מכאן ועד הדחה יש המון מרחק. הסיבה המרכזית היא כי טראמפ גאון בזיהוי דעת הקהל וקליעה אליה, הוא יכול למרות כל הרעש לנצח בבחירות אמצע הקדנציה, ואז יישאר רוב רפובליקני גם בבית הנבחרים. מציאות כזו תעמיד שוב במאבק את מערכת המשפט, שחושבת שטראמפ עשה מעשים חמורים, אל מול רצון הבוחר. בארצות הברית לא מדיחים נשיא אלא על ידי הצבעה בקונגרס ובסנאט".
בעמדה דומה אוחז יפתח דיין, מומחה לארצות הברית ובעל הבלוג 'על פילים וחמורים'. לדבריו, "העיקר יהיה לחכות ולראות את בחירות אמצע הקדנציה. אם הרפובליקנים יישארו בשלטון אז טראמפ במצב טוב, אם הם יפסידו ניתן יהיה להתחיל תהליך ההדחה, אבל גם אז כדי להדיח נשיא צריך אישומים חמורים, שלא ברור שקיימים בעדויות של מייקל כהן. רק אם יהיה בהן משהו רציני ומשמעותי, אפשר להתחיל לחשוב על תהליך שבו הקונגרס והסנאט יפעלו להדיח את טראמפ. בכל מצב אחר קשה לראות תהליך כזה קורה. מה שכן אפשר לקבוע זה את העובדה שהעדויות סודקות לאט לאט את התמיכה בו, ובסופו של יום יש לזה משקל כולל".
השאלה היא עד כמה המפלגה הרפובליקנית תתמוך בטראמפ
הפרופסור איתן גלבוע, ראש המרכז לתקשורת בינלאומית באוניברסיטת בר-אילן, חוקר בכיר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים, יו"ר האגודה הישראלית לתקשורת ויו"ר הפורום לדיפלומטיה ציבורית ישראלית, סבור כי יש כאן תהליך הדרגתי של הדרדרות במצבו של טראמפ, אם כי זו עדיין הדרדרות שייקח לה זמן והיא תלויה גם בשאלה עד כמה הרפובליקנים יתמכו בו. "ראשית בעקבות עסקת הטיעון עם מי שהיה עד לאחרונה עורך הדין האישי שלו מייקל כהן, מצבו הורע. לא ברור מה נתן מייקל כהן לחוקר המיוחד אבל ברור שהוא הקליט את טראמפ, שלא יוכל לטעון שהוא לא ידע כי יהיו קלטות. להערכתי שלושת הנושאים שבהם מייקל כהן מסכן את טראמפ הם אי דיווחי אמת, הונאות בנקים בתחום הכלכלי וכן הפרת חוקי מימון הבחירות. הנקודה הקשה יותר היא בקשר למימון הבחירות והדגש הוא התשלום לכוכבת הפורנו סטורמי דניאלס ולשפנפנת הפלייבוי קרן מקדוגל. לשתי הנשים האלו טראמפ שילם בין 130 ל-150 אלף דולר דמי שתיקה, ואלו תשלומים אסורים במהלך מערכת הבחירות.
"האם נמצא האקדח המעשן?", עורך דינו לשעבר של טראמפ, מייקל כהן // צילום: EPA
טראמפ מוצג כאן כשקרן כי הוא טען שהוא לא ידע על התשלומים כלום, זאת לא התמונה שעולה מההקלטות ויש כאן בעיה. עכשיו הבעיה תלויה בשאלה מה יקרה בבחירות אמצע הקדנציה, שבה מספר לא קטן של חברי קונגרס וחברי סנאט נבחרים מחדש. אם הדמוקרטים ישיגו בו רוב, הם יוכלו להתחיל תהליך הדחה כנגד טראמפ. בארצות הברית לא ניתן להדיח נשיא באופן משפטי רגיל, אלא הקונגרס הופך לתובע והסנאט לשופט. אצל קלינטון למשל הקונגרס דרש להדיח אותו אבל הסנאט דחה את הדרישה, ו-45 סנטורים דמוקרטים התנגדו והצטרפו אליהם חמישה סנטורים רפובליקנים. לכן כאן השאלה היא עד כמה הרפובליקנים יתמכו בטראמפ. זה גם תלוי בעדות של מייקל פלין, היועץ הראשון לביטחון לאומי של טראמפ שגם חתם על הסכם עם התובע. הוא פרש כי התברר שהוא קיים שיחות עם השגריר הרוסי בוושינגטון, ושוב עלולה לעלות הטענה שרוסיה מתערבת בבחירות בתוך ארצות הברית, לכן יש לטראמפ בעיה. כרגע זאת לא בעיה ממשית, והיא יותר תלויה בשאלה עד כמה הוא יסתבך ועד כמה העדויות חמורות. בכל מקרה מי שיפילו אותו יהיו הרפובליקנים אם הם יבינו שזה או להקריב אותו או לפגוע קשות במפלגה. במילים אחרות מה שילמד על הכיוון הכללי הוא תוצאות בחירות אמצע הקדנציה בנובמבר".
מצבו של טראמפ מתדרדר אך לא בסכנה ממשית כרגע
ד"ר איבון קוזלובסקי-גולן, מומחית לחברה האמריקאית מאוניברסיטת חיפה, סבורה שטראמפ תלוי בעיקר במפלגה הרפובליקנית ולא ממש מאוים ישירות מהחקירות אם המפלגה תמשיך לתמוך בו. "מצבו של טראמפ הורע עם חתימת ההסכם וניתן להעריך שמצבו עוד ידרדר יותר. אבל מכאן ועד קריסה של מצבו הדרך ארוכה. מעבר לכך כדי שטראמפ יודח בסופן של כל החקירות, צריך שהמפלגה הרפובליקנית תפנה לו עורף. המקרה היחידי בו נשיא פרש בעקבות תהליך הדחה, היה ריצ'רד ניקסון שהבין את הרמז אחרי תהליך ההדחה בקונגרס שלא הגיע לסנאט. במקרה של טראמפ אני לא רואה אותו מתפטר אחרי תהליך בקונגרס, וכאן הכל יהיה תלוי בשאלה מה תעשה המפלגה הרפובליקנית. לדעתי מצבו מחמיר גם כאן כי הסקרים מלמדים על נסיגה בתמיכה מצד הציבור ואנשי העסקים, אבל זה ממש מוקדם וקשה מאד להתנבא".
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו