שמרו על פרטיותם והמנעו מחיבוקים ללא הסכמה: כך תסייעו בקליטת החטופים המשוחררים

משרד הרווחה והביטחון החברתי פרסם תדריך מקיף לציבור בנוגע לאופן ההתנהלות הרצוי מול החטופים המשוחררים ובני משפחותיהם • המשרד מזכיר כי יש להחזיר לשבים את תחושת השליטה והאוטונומיה על גופם • למעגלים הקרובים לשבים, מציע המשרד: סיעו בהכנת ארוחות, עזרו בקניות ובסידור הבית

רכב "הצלב האדום" מוביל חטופים (ארכיון). צילום: איי.אף.פי

המשרד קורא לציבור לשמור על פרטיות השבים ולכבד את האוטונומיה שלהם; "כל תגובה היא נורמלית לחוויה הלא נורמלית שעברו"

משרד הרווחה והביטחון החברתי פרסם היום (ראשון) תדריך מקיף לציבור הרחב בנוגע לאופן ההתנהלות הרצוי מול החטופים המשוחררים ובני משפחותיהם. התדריך, שגובש בשיתוף מומחים ממכון חרוב, מדגיש את חשיבות השמירה על פרטיותם וכבודם של השבים.

"תהליך החזרה של השבות והשבים צפוי להיות ארוך ומורכב," נכתב בתדריך, "והוא מחייב קשב רב, הכלה ורגישות." המשרד מציין כי חוויית השבי הארוכה והטראומה שחוו החטופים הן "חריגות בחומרתן" ומאופיינות בשלילה מוחלטת של יכולת השליטה והעצמאות.

רומי גונן, אמילי דמארי ודורון שטייברכר חוזרות הביתה, צילום: ישראל היום

בין ההנחיות המרכזיות: הימנעות מחשיפת תמונות, סיפורים ופרטים אישיים ללא הסכמה מפורשת, והקפדה על מתן אפשרות בחירה לשבים בכל הנוגע לביטויי חיבה פיזיים. "יש שיחוו מגע כמעשה פולשני ויש שיחוו זאת כהבעת חום ותמיכה," מסביר המשרד.

התדריך כולל גם הצעות מעשיות לסיוע למי שנמצאים במעגלים הקרובים לשבים, כמו הכנת ארוחות חמות, עזרה בקניות וסידור הבית. במקביל, מדגיש המשרד את החשיבות של התנהלות אחראית ברשתות החברתיות והימנעות מהפצת שמועות ומידע לא מאומת.

עצרת משפחות החטופים בתל אביב (ארכיון), צילום: גדעון מרקוביץ'

"כל תגובה היא נורמלית לחוויה הלא נורמלית שעברו," מדגישים במשרד הרווחה, "וחשוב לתת להם את המקום הראוי במלוא החמלה, הסבלנות וההכלה." המשרד מזכיר כי השבים הם "אנשים פרטיים שלא בחרו בפרסום" וכי זכותם לבחור מה, למי ומתי לספר על חווייתם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר