50 יתומים הצטרפו השנה למעגל השכול - ואינם מוכרים על ידי המדינה: "עוול מתמשך שצריך להסתיים"

יתומים מעל גיל 21 לא מוכרים כיתומי צה"ל, ולא ניתן מענה לצרכיהם • השנה הצטרפו לסטטיסטיקה 311 אלמנות ו-667 יתומים חדשים • מנכ"ל ארגון אלמנות ויתומי צה"ל: "הזעקה הבאה תשמע גם בעזה ובלבנון, למען יידעו החיילים שאם חלילה יקרה משהו - המדינה תפנה להם עורף"

נתוני אלמנות ויתומי צה"ל. צילום: קוקו

מנזקי המלחמה: ארגון אלמנות ויתומי צה"ל הגיע מוקדם יותר היום (שני) לכינוס השדולה למען אלמנות, יתומי צה"ל וכוחות הביטחון בכנסת במטרה להרחיב את מעגל ההכרה בשכול.

כאמור, השדולה התכנסה בכנסת בשיתוף חברי הכנסת מתן כהנא ובועז ביסמוט. הארגון כינס את השדולה במטרה לזעוק את זעקתם של אלו שאיבדו את היקר להם מכל גם במסדרונות הכנסת, ובכך להשפיע, להתאים ולשנות את החוקים, כך שיאפשרו את חייהם של האלמנות והיתומים בכבוד הנדרש.

בישראל חיים כיום 4,561 אלמנות ו- 13,649 יתומי צה"ל ומערכת הביטחון, מרביתם (93%) יתומים בוגרים, בני 21 ומעלה. בשנה האחרונה, נוספו למעגל השכול 311 אלמנות ו-667 יתומים חדשים מהזירות השונות של הלחימה, מתוכם 50 יתומים שלא הוכרו כיתומי צה"ל מפאת גילם - העולה על 21 שנים. התרחבות מעגל השכול הגדילה את הצרכים הקיימים ממילא וקיפוח זכויותיהם של היתומים הבוגרים נהפך לעניין דחוף עוד יותר.

רבים וטובים נוספו לשורותיו - וילדיהם לא מוכרים ע"י המדינה. בית הקברות הצבאי בהר הרצל, צילום: דודי ועקנין

הקונספציה התנפצה לנו בפנים

תמי שלח, יו"ר ארגון אלמנות ויתומי צה"ל: "האובדן מלווה את האלמנות והיתומים לאורך כל חייהם, ואין רגע שבו הוא מרפה. היום אנחנו כאן כדי לפעול למען הצרכים של מי שנותרו שקופים, ולהשמיע את קולם. עלינו להעניק להם את הכלים להתמודד עם הכאב והקשיים".

שלומי נחומסון, מנכ"ל הארגון: "את הכינוס הקודם של השדולה ניהלנו על מי מנוחות, כשאנו שבויים בקונספציה שהתנפצה לנו בפנים. ואילו היום, אנו נפגשים בעיצומה של מלחמה שגבתה מחירים עצומים. אם לא נצליח להתקדם משמעותית בתיקון העוולות האלו - נקים קול זעקה, רק שהפעם היא לא תשמע רק בין קירות האולם הזה ומשכן הכנסת. היא תגיע גם לעזה וללבנון, למען יידעו חיילי צה"ל המסכנים את חייהם עבור כולנו, שאם חלילה יאונה להם הנורא מכל, מדינת ישראל תפנה עורף לילדיהם ולנשותיהם".

דורשים להתנות את התמיכה בתקציב המדינה בהסדרת הסוגיה. חיילים בהלוויה בבית העלמין (אילוסטרציה), צילום: נעמה שטרן

הארגון מבקש לקרוא לחברי הכנסת לשים סוף להמתנה הממושכת ב"תיקון העוולות כלפי אלמנות ויתומי צה"ל", לדבריהם. עוד דורשים בארגון מהח"כים להתנות את תמיכתם בתקציב המדינה בהסדרת הסוגיות הדחופות הללו. "לאחר שנים רבות של הזנחה", אמרו, "חיוני שהמדינה תעניק את התמיכה המלאה והראויה למשפחות ששילמו את המחיר הכבד ביותר למען ביטחון ישראל".

עוול מתמשך כלפי יתומי צה"ל

חבר הכנסת בועז ביסמוט: "לצערנו, מאז הפעם הראשונה שנפגשנו כאן, המלחמה הצודקת אך מאוד כואבת שאנחנו חווים, גבתה קורבנות רבים נוספים, ואנו רואים בצער כיצד משפחות יקרות נוספות מצטרפות אל מעגל השכול הקשה כל כך. עלינו להבטיח שמדינת ישראל לא מסתפקת רק במילים, אלא מעניקה להם תמיכה מעשית ומקיפה שתענה על כל צורכיהן".

חבר הכנסת מתן כהנא: "מאז 7 באוקטובר נוספו עוד 665 יתומי צה״ל. מסיבות היסטוריות, יתומי צה״ל נשארו מאחור - וכך נוצר המצב האבסורדי בו יתום צה״ל 'מפסיק להיות יתום' בגיל 21. את העוול המתמשך הזה כלפי יתומי מערכת הביטחון עלינו לסיים. בעת מלחמה כה קשה, על ממשלת ישראל לתעדף באופן מוחלט את משפחות גיבורי ישראל אשר שילמו את המחיר הנורא מכל".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר