לא שומעים אזעקות: עדיין אין מענה לכבדי השמיעה

בישראל יש לפחות 56 אלף אנשים עם מוגבלויות שמיעה שלא יודעים כשיש אזעקה • כמה מאות קיבלו צמידים שרוטטים בעת אזעקה, אך גם זה לא הגיע מהמדינה אלא מתרומה חיצונית • "רבבות אנשים עם מוגבלויות שמיעה חשופים לסכנת חיים של ממש"

חירשים (אילוסטרציה)

לאנשים עם מוגבלויות שמיעה עדיין אין מענה מספק לקבלת התרעות פיקוד העורף על ירי טילים, גם אחרי עשרה חודשים של מלחמה.

אם וילדיה בשדרות - היום במהלך האזעקה (ארכיון) // השימוש נעשה לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בימים אלה, עם ההמתנה לתגובה האיראנית, הסכנה היומיומית שבה אנשים אלה נמצאים הולכת וגוברת. בזכות תרומה חיצונית, כמה מאות כבדי שמיעה קיבלו צמידים המחוברים למערכת פיקוד העורף, שרוטטים או מהבהבים בעת התרעה על ירי טילים. עם זאת, עשרות אלפים נותרו ללא פתרון מונגש.

בישראל אין נתונים מדויקים לגבי מספר האנשים עם מוגבלויות שמיעה, אך לפי נתוני רשם המוגבלויות של הלמ"ס, נכון לשנת 2022 היו רשומים בו כ־56 אלף אנשים עם מוגבלויות שמיעה, שמתוכם לכ־56% יש גם מוגבלות פיזית, לכ־41% יש גם מחלה כרונית ולכ־23% יש גם מוגבלות נפשית. ריבוי המוגבלויות מעצים עוד יותר את הקשיים השונים בשגרה, על אחת כמה וכמה בעת חירום.

השופטים יידרשו להכריע. בית המשפט העליון, צילום: אורן בן חקון

עתירה הוגשה לבג"ץ על ידי כמה ארגונים המסייעים לאנשים עם מוגבלויות, ובהם ארגון "בזכות - המרכז לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלויות", עמותת "נגישות ישראל" וח"כ לשעבר שירלי פינטו, בדרישה למצוא פתרון לאנשים עם מוגבלויות שמיעה.

בתשובה לבג"ץ, המדינה טוענת שפיקוד העורף ומשרד הביטחון קיבלו על עצמם לאחרונה את האחריות לנושא הנגשת ההתרעות, התקצוב וקביעת האמצעי שיסופק, ומודה כי חלוקת הצמידים נעשתה בכפוף לתרומה שהספיקה למאות צמידים בלבד. אך אף על פי שהצמידים הוכחו כיעילים, ובמקום שהמדינה תתקצב רכישת צמידים נוספים ותספק פתרון מהיר - הוחלט לבדוק חלופות נוספות, וזאת כשאין צפי להשלמת הבדיקה ולגיבוש ההמלצות, ואף על פי שאנחנו בעיצומה של מלחמה.

שעון חכם (אילוסטרציה), צילום: Getty Images/iStockphoto

עו"ד שרונה אליהו חי, מארגון "בזכות", אומרת: "מהתגובה עולה כי המדינה מתעלמת לחלוטין מהעבודה האינטנסיבית והמאומצת שנעשתה מאז תחילת המלחמה, בשיתוף פעולה מלא של משרדי הממשלה הרלוונטיים, ושהובילה לפיתוח צמידים מותאמים שמאפשרים לקבל את ההתרעות של פיקוד העורף בזמן אמת. מאות צמידים אלה חולקו על ידי המדינה לזמן מה, ואמינותם ויעילותם הוכחו בשטח, אך חלוקתם הופסקה בשל סירובה של המדינה להמשיך לתקצב אותם".

"כעת, מסיבה שאינה נראית לעין וללא כל מתן הנמקה, המדינה החליטה לזנוח את הצמידים שהיא היתה שותפה מלאה לפיתוחם ולחלוקתם - ולחפש אחר אמצעי הנגשה אחר, שמציאתו, פיתוחו וחלוקתו יארכו חודשים רבים. כל זאת, כשברקע מתחוללת מלחמה כבר עשרה חודשים, וכשבכל חודש נשמעות בישראל אלפי אזעקות. מדובר בהחלטה פסולה ובלתי סבירה, שמותירה רבבות אנשים עם מוגבלויות שמיעה חשופים לסכנת חיים של ממש, ושפוגעת בזכויותיהם לשוויון, לכבוד ושלמות הגוף".

תופסים מחסה בזמן אזעקה בנתיבות, צילום: אנצ'ו גוש - ג'יני

משרד הרווחה והביטחון החברתי מסר בתגובה: "החובה להנגשת ההתרעות, בדומה לכל אמצעי ההתגוננות וההתרעות הביטחוניות, חלה על פיקוד העורף ועליו בלבד, מכוח חוק ההתגוננות האזרחית. עוד יודגש כי חובת ההנגשה, מכוח חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, חלה על כל גוף ציבורי באשר הוא, ובכלל זה גם על פיקוד העורף".

במשרד הרווחה והביטחון החברתי הוסיפו כי "אף על פי שלא מוטלת על משרד הרווחה החובה החוקית, המשרד סייע וממשיך לסייע מעל ומעבר במתן המלצות לפרמטרים לזכאות לאביזר ההנגשה, במיפוי ובאיתור של האוכלוסייה הרלוונטית, בהנגשת האביזרים ובכל סיוע שנדרש במהלך התהליך. המשרד ימשיך להיות גורם מסייע ככל שנדרש, כפי שעשה עד כה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר