מכסחי הביורוקרטיה: יחידת פניות הציבור בכנסת פועלת למען האזרח

יוביל סמיונוב חויב בטעות לשלם 62 אלף ש' על ניתוח והתחנן לסיוע • ביחידה שמעו על המקרה, התגייסו לעזור והחוב כוסה • משפחתו: "עזרו מאוד, לולא הם - זה לא היה נפתר"

יוביל (שני משמאל) עם אנשי יחידת פניות הציבור ומנכ"ל הכנסת, צילום: אורן בן חקון

יוביל סמיונוב, תושב חוזר מרוסיה וחולה לב בן 72, כבר כמעט התייאש. לפני כשנתיים הוא שב ארצה ממוסקבה, וביום עלייתו לקה באירוע לב. "לקחו אותי לבית החולים הלל יפה בחדרה ועשו לי צנתור מורכב במחלקת טיפול נמרץ לב".

אלא שבשלב זה הבעיות שלו רק החלו. "בגלל שאירוע הלב התרחש ביום שחזרתי לארץ, לא הספקתי להירשם בקופת החולים, ולאחר השחרור ביקשו ממני בבית החולים תשלום של 62 אלף שקלים על האשפוז והניתוח. אני ואשתי פנסיונרים, ולא היה לנו איך לשלם את הסכום הגבוה. פנינו למשרד הבריאות, לקופת החולים ולביטוח הלאומי, אבל אף גוף לא עזר".

את סיפורו הקשה פירט סמיונוב במכתב לצוות יחידת פניות הציבור של הכנסת, שמטרתה לסייע לאזרחי ישראל בכל פעם שהביורוקרטיה מכניעה את האזרח. "אתם היחידים עכשיו שיכולים להבין את מצבי ולעזור לי, כי בבית החולים רוצים להעביר את החוב שלי להוצאה לפועל", כתב.

מי שקיבלו את הפנייה היו משה ענבר, ראש תחום פניות הציבור ביחידה, וכרים אבו ג'נב, רכז תחום פניות הציבור. הם מייד הבינו שמדובר בצירוף מקרים נוראי שבגינו סמיונוב, התושב החוזר, לא הספיק להירשם לקופת החולים מחמת אירוע הלב שעבר. בשל הדחיפות הרבה בטרם יועבר החוב אל ההוצאה לפועל, פנו עובדי הכנסת אל המשרד לשוויון חברתי שמסייע לקשישים וביקשו גם את התערבותו המיידית.

"היה לנו ברור שחייבים לעזור ליוביל", סיפר אתמול ענבר ל"ישראל היום", "מדובר באזרח ישראלי שירד מן הארץ בשנת 2005 וחזר לישראל ב־24 בינואר 2020. הוא נחת בבן־גוריון ב־07:00 ביום שישי, שהוא יום קצר מאוד, ומשפחתו תכננה לטפל בכל הביורוקרטיה בתחילת השבוע. בשעה עשר בלילה לקה יוביל בהתקף הלב - ושאר הסיפור כבר ידוע.

"וידאנו שנשלח מכתב בנושא אל משרד הבריאות, ושהמשרד יטפל במקרה. לאחר מעקב צמוד שלנו, התברר כי המקרה נדון בוועדה הבין־משרדית, וכיסוי החוב אושר. עמדנו בקשר עם מרגריטה, בתו של החולה, ווידאנו מולה ומול המשרד לשוויון חברתי כי התשלום הועבר וכי החוב הוסדר. אלה הרגעים שבשבילם אנו מגיעים כל בוקר לכנסת, חדורים בתחושת שליחות וברצון לסייע".

בשיחה של המדור עם הבת מרגריטה, היא הביעה הוקרה לפעילותה של יחידת הכנסת ואמרה: "הכנסת עזרה מאוד לאבא. תודה להם ולמשרד לשוויון חברתי ולמי שפעל וסייע, לפני שהתיק הועבר להוצאה לפועל. מנהלת מחלקת הגבייה בבית החולים התקשרה אלינו בלי הפסקה, אבל כשהם הבינו שהכנסת מטפלת במקרה של אבא, הם הפסיקו".

מרגריטה ביקשה לציין עוד כי "צוות בית החולים והמחלקה שטיפלו באבא היו נהדרים, וגם מחלקת הגבייה היו סבלניים והמתינו שנה ושמונה חודשים עד לתשלום. צריך להבין שהוריי מתקיימים מקצבת זקנה של הביטוח הלאומי והם גרים בשכירות. אני לא יכולה לדמיין מה היה קורה להם מבחינה כלכלית, אם המקרה הזה מול בית החולים לא היה נפתר".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר