שר התרבות והספורט מיקי זוהר השתתף היום (ראשון) במשדר הגיוס של "ישראל היום". בראיון לאמיר אטינגר הציג השר את עמדתו בסוגיית גיוס החרדים, דיבר על פרשת "קטארגייט", התייחס ליחסים עם ארה"ב והביע עמדה נחרצת לגבי פיטורי ראש השב"כ, רונן בר. "הוא היה צריך להתפטר בעצמו, אם בג״ץ יתערב - זו פגיעה בדמוקרטיה".
"7 באוקטובר הוכיח שצריך את כולם תחת האלונקה"
"המפתח לאחדות עם ישראל, וזה אולי הדבר החשוב ביותר בעת הזו, הוא שכולם יתנו את חלקם ביחס למדינה ותורמים את חלקם למדינה", אמר השר. "כל מי שלא הולך ללמוד תורה צריך לשרת בצבא, אבל אני חייב לסייג את זה - הדרך להביא לגיוס חרדים היא הקמת חיל חרדי. החשש בציבור החרדי היום הוא שהילד יחזור חילוני".
זוהר הדגיש: "צריך לשאול את צה"ל למה עדיין לא הקמנו את החיל הזה. אני אומר דבר פשוט - אם יהיה חיל חרדי, כל חרדי שלא לומד תורה יתגייס לצבא. אין סרט כזה שחרדי שלא הולך ללמוד תורה, נשאר בבית ולא עושה כלום. באותה נשימה, כדי לאפשר את גיוס החרדים חייב חיל שמותאם לחרדים".
"7 באוקטובר הוכיח לכולנו שצריך את כולם תחת האלונקה, אין שום אפשרות אחרת. גם הציבור החרדי מכיר בזה", הוסיף זוהר. לגבי המתיחות סביב הנושא, אמר: "אני רוצה להגיד דבר אחד - אל לנו לקרוע את העם בתוך הסיפור הזה. צריך להביא את זה בהסכמה. אם ניצור קרע בין הציבור החרדי לחילוני, איבדנו את הדרך. אני חושש מעניין הסנקציות מסיבה פשוטה - זה מייצר מלחמת אזרחים. מה שהיה לנו לפני השביעי באוקטובר עם הרפורמה המשפטית, גם עניין הגיוס יכול לגרום לזה".
השר פירט את הפתרון לדעתו: "צריך ליצור פלטפורמה של חיל חרדי, ולאחר מכן לחוקק חוק שכל חרדי שלא לומד תורה מבוקר עד ערב צריך להתגייס. אנחנו לא נאפשר פשרות מרחיקות לכת. החוק צריך להביא למצב שיש עוד אנשים בציבור החרדי, במספרים משמעותיים, שמשרתים את המדינה".
זוהר חשף: "שוחחתי עם ההנהגה החרדית ועם רבנים חשובים. הם אומרים - 'אנחנו מבינים את הצורך, יש בעיה אחת, תפתרו אותה - איך הילד שמתגייס חוזר חרדי ולא חילוני'. אני מציע לכולם להתמקד בפתרון הזה".
בהתייחסו למילואימניקים, אמר: "אנחנו יודעים שהמילואימניקים מתקשים מאוד. הם נמצאים יותר משנה במילואים. קשה להטיל את הכל על מספר מסוים של אנשים. יש לנו מילואימניקים תותחים שנרתמים מיד לגודל השעה, והם משרתים מכל הלב. הם הסיבה לקיום המדינה הזאת. הלוואי לכל מדינה שיהיה לה את הרצון והאכפתיות. צריך להיטיב איתם מבחינה כלכלית, הם עושים את הדבר שלא כל אחד יכול לעשות - הם שומרים על ביטחון המדינה".
"עניין היועמ"שית בלתי ניתן לפתרון"
השר התייחס למתח עם היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה: "אני אחלק את זה לשתיים - עניין היועמ"שית בלתי ניתן לפתרון. היא החליטה להכריז מלחמה דרך המדינה. היועצת לא מייעצת לממשלה, היא פועלת נגד הממשלה. זה לא דבר דמוקרטי, היא הייתה צריכה להניח את המפתחות מעצמה. צריך לעשות הפרדה - יש ציבור שהוא מתנגד ממשלה, הוא לא אובייקטיבי, הוא לא רוצה את הממשלה, ועם כל הכבוד לו אני קורא לו לכבד את הכרעת הבוחר. אנחנו צריכים לממש את האחריות של בוחרינו. אנחנו נעשה טוב לכל אזרחי ישראל לפי האידיאולוגיה של בוחרינו".
בהתייחסו לסוגיית הדחת ראש השב"כ רונן בר, הבהיר השר זוהר את עמדתו: "היה נכון מבחינת רונן בר שהוא היה בעצמו מתפטר לאחר הגשת התחקירים. הוא לא היה צריך להישאר בתפקיד. יש לו כשל משמעותי ב-7 באוקטובר, הוא היה צריך להתפטר. מהרגע שהוא החליט לא להתפטר, המעשה הנכון של הממשלה זה להודיע על פיטוריו".
לגבי התערבות אפשרית של בג"ץ, הדגיש זוהר: "אם בג"ץ יהפוך את ההחלטה, זה פגיעה בדמוקרטיה. נתניהו מכבד את פסיקות בג"ץ, עם כל הכבוד למה שאומרים עכשיו. אני מאוד מקווה שבג"ץ לא יקבל החלטה נגד הדמוקרטיה הישראלית, נגד החוק שקובע שהממשלה רשאית להחליף את ראש השב"כ. זה מותר על פי חוק".
השר הוסיף: "אנחנו עדים להרבה מאוד אקטיביזם משפטי נגד הממשלה הנבחרת. אני מבין על מה אתה מדבר, יש דרך לעשות רפורמות. אני עשיתי הרבה רפורמות במשרד שלי, פעולות שיש להן ערך של משילות, אבל כן - זה קשה. יש הרבה קשיים שמערימים בדרך וזה לא דבר פשוט".
אין פגיעה בדמוקרטיה
"אין פה שום פגיעה בדמוקרטיה הישראלית", טען. "אני לא חושב שיש דמוקרטיה חזקה כמו בישראל. יש דבר אחד שצריך להבין - לא צריך ללכת אחרי כל אמרה של פוליטיקאי מוטה או איש תקשורת נגד הממשלה".
במסגרת הריאיון התייחס זוהר למערכת הפוליטית ולסוגיית היחסים עם קטאר: "הציבור יכול להחליף את מי שבעיניו לא עושה עבודה טובה. הביקורת נשמעת גם בתקשורת, גם במערכת המשפטית וגם בהפגנות. בסוף יש מועד דמוקרטי בו הציבור מכריע מה הוא חושב".
בנוגע ליחסים עם ארה"ב, אמר: "יש פער עצום בין הממשל הקודם לממשל הנוכחי. הממשל הנוכחי נותן לנו גיבוי שלא ניתן לנו בעבר, שנותן לנו עוד סט כלים שלא היה לנו בממשל הקודם - בגיבוי לכל מה שקשור למצור שאנחנו רוצים להכיל, וגם לכיבוש שטח מרצועה למען החזרת החטופים".
זוהר המשיך: "הייתה לנו ראש ממשלה ביום הכיפורים שעשתה מצור דומה. אני חושב שגם עכשיו יש לנו אפשרות לעשות פעולות. אין עם מי לעשות משא ומתן - איך תעשה משא ומתן עם רוצחים טרוריסטים שרוצים להישאר ברצועת עזה כשליטים? זה דבר שישראל לא יכולה להרשות לעצמה".
לגבי הצעות להפרת ההסכמים, הבהיר: "אני חושב שכל הרעיון לבנות על הפרות הוא לא ישים. חמאס במצב שהוא יהיה לא יתן לנו שום פתח. ישראל לא מדינה שיכולה להפר ערבויות בינלאומיות כי היא מדינה שמכבדת את עצמה".
בהתייחסו לקשרים עם קטאר, הדגיש: "אני לא חושב שצריך לקחת כסף קטארי בשום צורה, ואני יכול לומר לך שהוא זרם לישראל בכל מיני פרמטרים, גם למערכת הביטחון בכל מיני הטבות. אני חושב שלא צריך לקחת מקטאר שום דבר. קטאר היא מדינת אויב. קטאר לקחה את המיליארדים שיש לה ושיחקה איתם נגד ישראל, הכינה כסף לרצועת עזה שאושר גם בממשלות קודמות".
זוהר סיכם: "מאינפורמציה שאני קיבלתי, עשו מהסיפור הזה יותר ממה שהוא. דבר אחד ברור - שום קשר עם קטאר. אני רוצה להגיע לחקר האמת וככה גם ראש הממשלה. כל האירוע שמציירים פה הרבה יותר נפוח ממה שהוא באמת. יש רצון לייצר פה תמונה של 'קטארגייט' כמו שכתוב בכותרות מפוצצות. בסוף יתברר שהדברים הם לא מפוצצים כמו שעושים מהם כרגע".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו