הרצוג בתגובה ראשונה למתווה לוין-סער: ראוי לדיון מעמיק - חובתנו לפתור את המשבר

נשיא המדינה אמר כי "צריך לעשות מאמץ לעצור את הקרע הנורא ולהגיע להבנות והסכמות" • בפגישה עם ההורים השכולים דדי שמחי ויזהר שי, שהיו חלק מגיבוש המתווה

הרצוג עם שמחי ושי. צילום: עמוס בן גרשום/לע״מ

נשיא המדינה יצחק הרצוג התייחס הערב (ראשון) לראשונה למתווה שפרסמו שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, ואמר כי מדובר בהצעה "ראויה לדיון מעמיק ומכובד, שיכלול הקשבה ובהחלט גם ביקורת בונה".

הנשיא הרצוג: ההצעה רואיה לדיון מעמיק, קורא להיכנס לשיח מקיף // קרדיט צילום: עמוס בן גרשום/לע״מ

את הדברים אמר בפגישה עם ההורים השכולים יזהר שי ודדי שמחי, שהיו מעורבים בגיבוש המתווה. הרצוג ציין כי "צריך לעשות מאמץ לעצור את הקרע הנורא בעמנו ולהגיע להבנות והסכמות. חייבים לפתור את המשבר אחת ולתמיד".

לדברי הנשיא, "בית המשפט העליון הוא מוסד קריטי במדינת ישראל ובמארג הדמוקרטי שלנו. השמירה עליו ועל עצמאותו היא חובה המוטלת על כולנו".

נזכיר כי שר המשפטים יריב לוין הודיע יחד עם שר החוץ גדעון סער, על מתווה של הקואליציה לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, ולחקיקת חוק יסוד: החקיקה, שיגביל את בג"ץ לבטל חוקים. לפי המתווה, הרכב הוועדה ישונה כך ששני נציגי לשכת עורכי הדין יוצאו מהוועדה, ושהם יוחלפו בשני עורכי שייבחרו על ידי חברי הכנסת – כך שיהיה עורך דין אחד מטעם הקואליציה ועורך דין אחד מהאופוזיציה. המתווה גם מעגן את זה שאחד מחברי הכנסת בוועדה יהיה חבר אופוזיציה – מה שעד היום היה רק נהוג, אך לא מחייב בחוק.

יריב לוין וגדעון סער, צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

בנוסף, לפי המתווה, שופטי העליון ייבחרו בהסכמה של לפחות נציג אחד מהקואליציה ונציג אחד מהאופוזיציה – כלומר ברוב רגיל של חמישה. לפי המנגנון, נציגי הקואליציה והאופוזיציה יציגו כל אחד שלושה מועמדים, והצד השני יבחר מתוכם, יחד עם השופטים, מועמד אחר. בערכאות הנמוכות יותר – שופטים ייבחרו בדומה לשופטי העליון, אך בנוסף לכך תידרש הסכמה של אחד השופטים בוועדה. מוצע שהשינוי ייכנס לתוקף רק מהכנסת הבאה.

אחד מהשינויים הוא הגדלת המשקל הפוליטי בוועדה. בנוסף, בהצבעות על מינוי שופטים לעליון לשופטים כבר לא יהיה וטו אוטומטי - שמחייב פשרה מצד כל חלקי הוועדה. המתווה קובע כי חוקי יסוד יעסקו בנושאים מוגדרים – זהות המדינה כמדינת הלאום של העם היהודי, ואופייה הדמוקרטי, זכויות אדם וסדרי המשטר. בנוסף, המתווה קובע כי "הליכי חקיקה של חוקי יסוד יהיו שונים מאלו של חוקים רגילים – במטרה להבטיח שלא ניתן יהיה לחוקק חוק יסוד במחטף או בשל דרישות קואליציוניות".

כמו כן, רכיב נוסף וחשוב שנקבע במתווה הוא בנוגע ליכולת של בג"ץ לפסול חוקים. לפי ההצעה, הביקורת תהיה ברוב של כלל שופטי בית המשפט – וברוב של לפחות מחצית מכלל שופטי בית המשפט העליון. עם זאת, נקבע כי בג"ץ לא יוכל לפסול חוקי יסוד, למעט חוקי יסוד שפוגעים בשוויון בבחירות. זאת בניגוד לפסיקת בג"ץ מהשנה שעברה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר