רה"מ נתניהו וח"כ אדלשטיין (ארכיון). צילום: אורן בן חקון

המחלוקת סביב חוק הפטור מגיוס: זו תוכנית נתניהו להתמודד עם אדלשטיין

הלחץ על רה"מ מצד החרדים לקדם חוק גיוס הוא אדיר • יו"ר ועדת חוץ וביטחון הוא הגורם המרכזי בקואליציה אשר מונע את התקדמות החקיקה • ראש הממשלה ינסה לבודד את אדלשטיין אבל גם זה כנראה לא יספיק

[object Object]

יו"ר ועדת חוץ וביטחון, יולי אדלשטיין, הוא הגורם המרכזי בקואליציה אשר צפוי למנוע חוק גיוס מקל לחרדים. אפשר לומר שהוא האצבע בסכר. החרדים כבר מודים כי הוא המוקש המרכזי לאחר שגלנט הוזז מתפקידו. מבחינתם, אם צריך, הם ידרשו לפטרו מראשות הוועדה - אבל אולי לא יהיה צורך בכך, כי לנתניהו יש תוכנית אחרת שתנסה לנטרל את אדלשטיין.

הלחץ על רה"מ מצד החרדים לקדם חוק גיוס הוא אדיר. בחסות השר החדש, ישראל כ"ץ, שרוצה לפתור את הפלונטר - הם מנסים להגיע להסכמות עם צה"ל ועם משרד הביטחון על מספר המתגייסים בכל שנה, קצב העלייה בשיעור הגיוס, היעד הסופי, סנקציות ועוד.

כתף אל כתף - עתידו של צה״ל: השפעת הפטור מגיוס על אחדות העם

באורח פלא, בשיחות התברר דבר מדהים - היפוך אינטרסים, ציר חדש נבנה: התלכדות הזירות בין החרדים לבין צה"ל. החרדים מוכנים לקבל את המספרים הראשוניים שצה"ל הציב: לגייס 4,800 חרדים בשנתון, כלומר 3,000 נוספים על 1,800, שגם ככה כאילו התגייסו עד עכשיו. הסיבה: הם יודעים שמדובר במספרים נמוכים יחסית.

הרמטכ"ל אמר בקולו כי הוא לא מסוגל לקלוט יותר, בוודאי לא השנה - ויש מי שאומרים שגם לא בשנה הבאה. בכירי צה"ל אומרים בתקשורת כי חסרים יותר מ־10,000 לוחמים, אך בחדרים הם מתעקשים שאין להם איך לקלוט כמות כזאת, ואינם מסבירים כיצד הם סוגרים את הפער. החרדים מחבקים את זה.

בחזרה לאדלשטיין. דרישתו מצה"ל פשוטה: לא יכול להיות שאתה מצהיר על פער ענק במכסת הלוחמים, אך לא עושה דבר כדי להרחיב את גיוס החרדים. אדלשטיין כופר ביכולת של צה"ל לגייס רק 3,000 נוספים בשנה. הוא דורש יעדי גיוס גבוהים יותר ומהר יותר. אם לא בשנה הראשונה, אז להשלים פערים בשנים שאחריה.

החרדים מוכנים לקבל את המספרים הראשוניים שצה"ל הציב, צילום: מיכה בריקמן

בפגישה בין נתניהו, אדלשטיין, כ"ץ, לוין ונוכחים נוספים, אמר רה"מ לאדלשטיין: "זה מה שצה"ל אומר שהוא יכול. אתה רוצה להיות יותר צדיק מהאפיפיור?!" משפט זה חושף את תוכניתו של נתניהו: להגיע להסכמות בין החרדים למשרד הביטחון, ובכך לבודד את אדלשטיין, שיתקשה להתנגד למהלך שקיבל את ברכת הדרך של צה"ל.

אולם נתניהו לא מבין כי גם צעד זה אינו מספיק. מה שלא עובר את אדלשטיין עשוי גם לא לעבור שורה של ח"כים בליכוד ובקואליציה, ובהם משה סעדה, טלי גוטליב, אופיר סופר, אוהד טל, משה סלומון, גלנט, ואולי אף חברי תקווה חדשה. התנגדותו של אדלשטיין עלולה לעודד את שאר המתנגדים לצאת נגד החוק. גם אם נתניהו ידיח אותו מראשות הוועדה, זה לא יפתור את בעיית ההתנגדות של שאר חברי הכנסת. נתניהו מודע לכך, ולכן יעדיף לנסות לבודד את אדלשטיין תחילה ואז להציע לו פשרה שתרגיע את הרוחות.

האמת היא כי למרות הלחץ הגדול של החרדים, נתניהו עדיין לא נכנס באמת בעצמו לאירוע - והחרדים מאוד כועסים על כך. כאדם המבלה את רוב זמנו באקווריום, מוקף מאבטחים, ראש הממשלה מנותק מהלך הרוח בציבור. עד לא מזמן הוא סבר כי הביקורת על החוק מגיעה רק מ"קפלניסטים" ומ"אחים לנשק". רק לאחרונה הובהר לו כי יש כעס גדול גם בקרב תומכי ליכוד וציונות דתית. השאלה היא אם נפל לו האסימון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו