"חוק פלדשטיין" עבר היום (רביעי) בקריאה טרומית במליאת הכנסת, ברוב של 59 אל מול 52 מתנגדים. כזכור, לפי החוק, קציני צה"ל יקבלו "מסלול ירוק" חופשי להעברת מידע מסווג לראש הממשלה. החוק לא יקבל תחולה רטרואקטיבית ולא יחול על פלדשטיין.
בדברי ההצעה להסכם נכתב כי הצעת החוק מבקשת להסדיר את העברת המידע הביטחוני מהדרג הצבאי לדרג המדיני, וזאת לאור הטענות בדבר הסתרת מידע קריטי מראש הממשלה ומקבלי ההחלטות במהלך מלחמת חרבות ברזל. המטרה היא להבטיח כי הדרג המדיני יקבל מלוא המידע הנחוץ לקבלת החלטות אסטרטגיות, תוך מתן חסינות משפטית לאנשי הביטחון המעבירים מידע חיוני, וזאת כדי להסיר מחסומים פסיכולוגיים ותקשורתיים בהעברת מידע רגיש.
ח״כ גדי איזנקוט: "הקואליציה העבירה כעת בקריאה טרומית את החוק להשמדת העליונות המודיעינית של מדינת ישראל, מתוך רצון להעביר ״מסר״ לנחקרים בפרשת גניבת המסמך וההדלפה לעיתון ״בילד״. למגישי החוק אין צל צילו של מושג מה עומק וגודל הנזק שנגרם, רשימת התומכים תיזכר כמי שנתנו יד לחרפה הזו. אילו לראש הממשלה היה גרם של אחריות ואתיקה היה מגנה את הצעת החוק ומורה לעצור את המהלך, על מנת למנוע פגיעה אנושה בביטחון הלאומי של ישראל".
ראש האופוזיציה לפיד: "כל החוק הזה הוא בושה אחת גדולה של ממשלה שלא מצליחה לשים שום דבר על השולחן שנוגע לטובתם של אזרחי מדינת ישראל".
ח"כ חנוך מלביצקי, מיוזמי ההצעה: "אם יש לכם מידע שאתם חושבים שצריך להגיע לדרג מדיני ממונה והאחראי עליכם מסרב להעבירו – גשו ותעבירו את המידע, אנחנו נשמור עליכם".
בתחילת השבוע אושרה הצעת החוק בוועדת שרים לחקיקה. היועמ"שית, שהתנגדה, אמרה כי "עולה חשש כבד ולמעלה מכך כי ענייננו בחקיקה פרסונלית, המכוונת להתערבות פוליטית פסולה בהליך פלילי תלוי ועומד, ולמניעת בירור עד תום של פרשה פלילית חמורה הנוגעת גם לסביבתו של ראש הממשלה".
פגיעה במבנה ההיררכי של מערכת הביטחון
בחוות הדעת שהגישה פירטה בהרב-מיארה שלושה קשיים מרכזיים בהצעת החוק: ראשית, העובדה כי הצעת החוק מבוססת על טענה לא מגובה שמידע קריטי לא הגיע לדרג המדיני, ללא כל תשתית עובדתית או בדיקה מקצועית.
שנית, היועמ"שית מציינת כי ההצעה פוגעת במבנה ההיררכי של מערכת הביטחון ועלולה לעודד הדלפות של חומר סודי שחשיפתו מסכנת את ביטחון המדינה.
שלישית, לו תתקבל הצעת החוק, קיים חשש כבד לפוליטיזציה של עבודת המודיעין בשל יצירת ממשק ישיר בין דרגי עבודה נמוכים לדרג הפוליטי.
עוד מתריעה היועמ"שית כי הצעת החוק מצטרפת למגמה מדאיגה של שימוש בכלי החקיקה להתערבות בהליכים פליליים מתנהלים, ומציינת כי רק בשבוע שעבר דנה ועדת השרים בהצעת חוק דומה שנועדה להגביל את האפשרות לנקיטת הליך פלילי נגד חברת כנסת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו