אחד הרגעים האיקוניים והבלתי נשכחים של טומי לפיד היה כשעודד בן עמי הציג אותו בראיון טלוויזיוני כמי ש"נקנה" על ידי ראש הממשלה, אריק שרון, עבור הצבעתו בעד תקציב המדינה. לפיד, בשפתו החדה, ירה "קונים את הסבתא שלך!".
מה שפחות זכור מהמקרה הזה הוא שכמה חודשים לפני כן, בשנת 2004, בדיוק לפני 20 שנה, פוטר לפיד מהממשלה יחד עם שאר חברי "שינוי", מכיוון שהצביעו נגד הצעת תקציב המדינה בגלל - תקשיבו טוב - 290 מיליון שקלים שהועברו לחרדים.
אם מישהו היה אומר לטומי לפיד שבעתיד ישללו מהחרדים מיליארדים מתקציבי הישיבות והטבות המעונות, יוציאו לבחורים חרדים צווי גיוס, לא יהיו רבנים ראשיים, אין מינוי דיינים, לא יצליחו להעביר פקקטה חוק רבנים, וחסידויות מוכרות ייכנסו לתוכניות חינוכיות שמלמדות לימודי ליבה - כנראה היה משפריץ לו מרק גולאש מהאף מרוב צחוק.
הממשלה הימנית ביותר, בעלת האוריינטציה החרדית ביותר, רושמת בתקופתה את מה שלפיד (טומי ויאיר), פורז, פריצקי או ליברמן לא הצליחו לעשות במשך שנים ארוכות.
הפתרון: חוק הגיוס
יסלחו לי הח"כים ואנשי התקשורת החרדים, אבל זעקות הגעוואלד והתגובות החריפות מוגזמות. חוות הדעת של היועמ"שית להפסיק סבסוד המעונות לחרדים החייבים בגיוס היא אכן פטיש עשרה ק"ג בראש של משפחה חרדית שממילא לא מכניסה הרבה ותיפגע בסכום של 1,300-2,300 שקלים בחודש, אך הפתרון לא אמור להיות מסובך מדי והאמת היא שהוא ממש מעבר לפינה: לחוקק את חוק הגיוס.
למעשה, התהליך בעיצומו, החוק מתגבש בוועדת חוץ וביטחון, והצבא נקב במספר 3,000 (מתוך 13 אלף) והוציא לממשלה את הערמונים מהאש.
החרדים, איך לומר בעדינות, לא מתנגדים בכל הכוח למספר שהציבו בצבא, לא כל שכן הם יודעים את מה שראו בשבוע שעבר שהחרדים לא יעמדו במספרים (הגיעו לבקו"ם 48 חרדים מתוך 900 צווים), והכי טוב מבחינתם שזה כלל לא באחריותם - בג"ץ קבע, הצבא צריך לבצע.
עוד יטענו לפסיקה קודמת, שלפיה אי אפשר לשנות את כללי התמיכות כשאתה רגע לפני פתיחת שנת הלימודים.
יימצא הקונץ חוקתי
בכל מקרה, אל תעצרו את נשימתכם. בכיר במפלגות החרדיות כבר הבהיר שהממשלה לא תיפול. לדבריו, אם מכתב היועמ"שית היה יוצא לפני חודש יחד עם מהומת צווי הגיוס, תקציבי הישיבות והמחלוקת בתוך הקואליציה על חוק הרבנים - היינו כרגע בעיצומה של מערכת בחירות. אבל בשבועות האחרונים הכנסת יצאה לפגרה, איום פירוק הממשלה הוסר ודברים מתחילים להסתדר.
בסוף יימצא הקונץ החוקתי/פרלמנטרי/משפטי שיגרום לכך שההטבה על מעונות היום תימשך. הבעיה הגדולה מבחינת החרדים היא פריצת גדר, מדרון חלקלק, נסיגה משמעותית בכח ההרתעה שלהם.
בעבר נפלה הממשלה בגלל טקס קבלת מטוסי F-15 בשבת או בגלל העברת משחן בשבת. היום מתבצעות עבודות רכבת בשבת, ואפילו ראש ממשלה מוציא הודעות בשבת.
אם בממשלת ימין מלא־מלא עם וייב חרדי אותנטי כבר נפרץ הסכר של גיוס חרדים בכפייה, איזה הרכב ממשלה אחרת יסכים לחוקק פטור מלא מחדש? אם עכשיו הוקפאו תקציבי ישיבות ומעונות, והחרדים לא שברו כלים ויצאו מהממשלה בזעם - איזה קו אדום נוסף ייחצה מבלי שיגיבו?
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו