הבוקר (רביעי) החל ניסוח ההסכם בין השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, לראש הממשלה בנימין נתניהו בנוגע לחברותו של בן גביר בפורום המלחמה. בקואליציה מקווים כי בעקבות ההסכמות עם בן גביר ניתן יהיה להעביר בכנסת את "חוק הרבנים המרוכך" שיזמה ש"ס ביום ראשון הקרוב.
בפורום צפויים להיות לפחות שישה שרים: רה"מ נתניהו, יריב לוין, יואב גלנט, בצלאל סמוטריץ', ישראל כ"ץ, בן גביר וייתכן שגם רון דרמר. כל אלו מחויבים, בתוקף התיקים שבהם הם מחזיקים, להיות בקבינט לפי חוק הממשלה.
עם זאת, ייתכן שיהיה צורך בהחלטת ממשלה או האצלת סמכויות רשמית של הקבינט כדי שהוא באמת יוכל לקבל החלטות לפי חוק. בכל מקרה הערכה שגם אם יקום פורום כזה, נתניהו ינסה לאיין אותו מכוחו.
בן גביר דורש שבהסכם על הפורום המייעץ יהיה כתוב באופן ברור ופומבי בעיגון הסמכויות שהפורום גם "מתווה מדיניות" ולא רק מייעץ. בן גביר דורש לעגן את תכיפות כינוס הפורום - לפחות פעם בשבוע. את המגעים מול בן גביר מרכזים שר המשפטים, יריב לוין וח"כ ינון אזולאי מש"ס.
נתניהו רצה לדחות את החוק לגמרי לפגרה, אבל ח"כ אריה דרעי מתעקש לסיים את הסאגה ולהעביר את החוק שלו עוד לפני הפגרה, כך שהחוק בינתיים נדחה ליום ראשון.
במקביל התפתח עימות נוסף בין בן גביר לשרי ש"ס בסוגיית הר הבית. בכנס "שיבת ישראל להר הבית" בכנסת, אמר השר לביטחון לאומי: "אני הדרג המדיני, והדרג המדיני מתיר תפילת יהודים בהר הבית. אלו דברים שאני אומר כבר שנה וחצי, בכל פעם שאני מדבר על הר הבית. מה נזכרתם כעת? במשמרת שלי לא תהיה אפליה גזענית נגד יהודים, שרק להם אסור להתפלל, ועוד במקום הקדוש ביותר לעם היהודי".
שר הביטחון, יואב גלנט, תקף את בן גביר: "יושב בממשלת ישראל פירומן שמנסה להצית את המזרח התיכון. מתנגד לכל מו״מ להכניס אותו לקבינט המלחמה - זה יאפשר לו לממש את תוכניותיו".
גם השר משה ארבל הגיב: "חילול ה׳ הגדול שנעשה באיסור כרת לעלייה להר הבית לא יכול לעבור בשתיקה, על כן אני מבקש להתייחס לסוגיה הזו ולהביע מחאה״.
יו״ר הקואליציה, אופיר כץ, כתב כי "החלטתי לדחות את הצעת חוק המועצות הדתיות ליום ראשון. לא אסכן חוקים חשובים לאזרחי ישראל ולביטחון ישראל שאמורים לעבור פה היום. כמו כן, הביקור של ראש הממשלה בארה״ב הוא בעל חשיבות מכרעת ואסור לתת לשום דבר להפריע לו".
שר החינוך, יואב קיש, ביקר את השר לביטחון לאומי: "שיטת הסחטנות הפוליטית לא מתאימה כלל ועיקר לתקופת מלחמה. מי שפועל כך לא מבין את גודל השעה, את החשיבות באחדות ברגעים אלה ומנותק מהאתגרים שעומדים בפני ישראל. איתמר, תתעשת"
שיטת הסחטנות הפוליטית לא מתאימה כלל ועיקר לתקופת מלחמה.
מי שפועל כך לא מבין את גודל השעה, את החשיבות באחדות ברגעים אלה ומנותק מהאתגרים שעומדים בפני ישראל.
איתמר, תתעשת. pic.twitter.com/lpclMAgPxd— יואב קיש Yoav Kisch (@YoavKisch) July 24, 2024
הצעת החוק, שמקדמת ש"ס, מבקשת להעניק לשר לשירותי דת סמכות להקצות תקציבים ישירות לשכר ותקנים במועצות הדתיות, בנוסף לתקציב הרגיל שלהן. עיקר החוק מתמקד במתן אפשרות לשר לממן באופן ישיר תפקידי מפתח כמו רבנים ובלניות, אך לשון החוק אינה מגבילה את סוגי התקנים שניתן לתקצב.
משמעות החוק היא יצירת ערוץ תקציבי חדש, המנותק מהמנגנונים הקיימים לתקצוב המועצות הדתיות. הדבר עשוי להגדיל משמעותית את התקציב הכולל העומד לרשותן ולאפשר הרחבה ניכרת של שירותי הדת בקהילות שונות ברחבי הארץ.
תומכי החוק טוענים כי הוא חיוני לחיזוק שירותי הדת ולמתן מענה לצרכים משתנים של הקהילות הדתיות. מנגד, מבקריו מזהירים מפני כפל תקציבי, חוסר יעילות בניהול משאבים, ופגיעה בעקרונות של מנהל תקין.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו