סערת הכיתוב על המצבה של סרן ישראל יודקין ז"ל: גלנט הנחה לבחון מחדש את הבקשה

בעקבות בקשת משפחתו של סרן ישראל יודקין ז"ל ולאחר האיום שתעביר אותו לקבורה אזרחית, שר הביטחון הנחה לדון בסוגיה מחדש • "הכיתוב אושר כתוספת אישית במטרה לאזן בין עקרונות האחידות והשוויון בבתי קברות צבאיים" • ח"כ סימון מושיאשוילי: "מדובר במושג של כל היהודים בעולם ורק במדינה יהודים לא מאפשרים זאת - מתבייש בשם צה״ל ומשרד הביטחון"

סרן ישראל יודקין ז"ל ושר הביטחון יואב גלנט. צילום: יוסי זליגר / דובר צה"ל

ציפי יודקין, אימו של סרן ישראל ז"ל, שנפל בעזה, התראיינה אמש ואמרה אם הסוגייה לא תיפתר ויהיה צורך להוציא את גופת בנה מהר הרצל "זה יהיה הסוף של המדינה". בתוך כך, ח״כ סימון מושיאשוילי ממפלגת ש״ס לא הסתפק בתשובת משרד הביטחון שהבקשה להוסיף את הכיתוב "הי"ד" על המצבה תיבחן וביקש להעביר את ההצעה לדיון בוועדת הכנסת.

ח״כ סימון מושיאשוילי: "מתבייש בשם צה"ל - בושה למדינה" // ערוץ הכנסת

"אני לא באירופה. אני לא בארצות הברית. אני במדינת היהודים, בארץ ישראל. אני נתתי את הדבר היקר לי ביותר, ואי אפשר שהסוגייה הזו תעלה מבית. זה יגמור לי את החיים. אם המדינה רוצה את זה, בבקשה".

"אם נוציא אותו מהר הרצל, זה יהיה הסוף של המדינה"

עוד אמרה ציפי: "אוי ואבוי למדינה אם אנחנו נצטרך להוציא אותו מהר הרצל. זה יהיה הסוף של מדינת ישראל. פה יצטרכו לשרוף רחובות. אם אנחנו נצטרך להוציא אותו מהר הרצל ולקחת אותו אלינו, למקום קדוש, זה הסוף של המדינה".

קברו של ישראל יודקין, המצבה ללא כיתוב, צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

בעקבות איום המשפחה להעביר את סרן ישראל יודקין ז"ל לקבורה אזרחית, הנחה שר הביטחון יואב גלנט להעלות לבחינה את הסוגייה לדיון במועצה הציבורית להנצחת החייל, שקיימת לה סמכות סטטוטורית לייעץ לגלנט בעניין בתי קברות צבאיים ובענייני הנצחת חיילים ואנשי כוחות הביטחון.

במענה שניתן מטעם שר הביטחון לדיון במליאה נכתב כי "ישראל שירת כלוחם בחטיבת כפיר וחירף נפשו בצפון הרצועה לשם הגנה על ביטחונה של מדינת ישראל, ואנו חבים לו ולמשפחתו חוב מוסרי גדול. באשר לסוגיית הכיתוב על גבי מצבה צבאית, אציין כי משרד הביטחון נוהג להיעתר לבקשות של המשפחות במקום שבו הדבר מתאפשר ובדרך שתמעט את צערן ולא תוסיף עליו".

אחיו של ישראל יודקין ז"ל: "אדאג שכל מי ששלח אותך לקרב הזה ייתן את הדין" // יוני ריקנר

לטענת גלנט, "הכיתוב 'הי"ד' אושר על ידי נציגי משרד הביטחון כתוספת לכיתוב האישי על גבי הקבר, במטרה לאזן בין עקרונות האחידות והשוויון בבתי קברות צבאיים ובכיתוב על גבי מצבות צבאיות מחד גיסא, לבין הצורך מאידך גיסא".

"בושה וחרפה למדינה"

כאמור, ח"כ מושיאשוילי מש"ס יזם דיון דחוף במליאת הכנסת בנושא הוספת כיתוב "הי״ד" על מצבות חללי צה״ל ואמר במליאה: "אני מתבייש בשם צה״ל ומשרד הביטחון. 'השם יקום דמו' זה מושג של כל היהודים בעולם. רק במדינה יהודית לא מאפשרים זאת. בושה וחרפה למדינה".

הנחה לבחון את הבקשה מחדש, גלנט, צילום: דובר צה"ל

בנאום שנשא ח"כ הרב משה רוט הוא סיפר על ההיכרות האישית עם משפחת יודקין, ועל הסב של החייל, זלמן יודקין, שאותו הכיר בתור ילד בברוקלין בארה"ב. "זה היה יהודי של מסירות נפש, הוא הוגלה לסיביר כי למד תורה עם ילדים. הקג"ב העניש אותו בעונשים מזעזעים וקטע לו חלק מהאצבע, כי סירב להלשין על יהודים אחרים. הנכד שלו, ישראל, ששאב ממנו את הכוחות והעוצמות, נפל על קידוש השם בהגנה על עם ישראל".

"משאירים את הנקמה לרבונו של עולם"

חבר הכנסת רוט תקף את ההתנגדות של מערכת הביטחון ואמר כי מדובר בבורות גרידא. "כשאנחנו אומרים השם יקום דמו, זאת המשמעות האצילית ביותר שיכולה להיות לנקמה. הרי אנחנו לא לוקחים את החוק לידיים ונוקמים כמו שמקובל אצל אומות העולם, אנחנו משאירים את הנקמה לרבונו של עולם", הסביר ח"כ רוט.

ח"כ משה רוט במליאת הכנסת: "ההתעקשות שלא לכתוב הי"ד על מצבת חייל, נובעת מבורות", צילום: אורן בן חקון

בשבוע שעבר עלתה משפחתו של סרן יודקין לקברו של ישראל ז"ל במלאת 30 יום לנפילתו, אך המצבה הייתה ריקה. כעת צפויה המועצה הציבורית להתכנס ולבחון את הבקשה מחדש.

בסוף השבוע האחרון, חברת הכנסת יוליה מלינובסקי שלחה במכתב לגלנט ובו דרישה להיענות לבקשת משפחתו של ישראל ז"ל. חברי כנסת רבים מהקואליציה והאופוזיציה הצטרפו לפנייה - חילונים, דתיים וחרדים, ביניהם מיכל וולדיגר, אוהד טל, שלמה קרעי, לימור סון הר מלך, ארז מלול, אברהם בצלאל, צביקה פוגל, ולדימיר בליאק, יצחק פינדרוס, יוסף טייב, צבי סוכות, יונתן משריקי, מיכאל ביטון ומאיר כהן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר