ההצבעה על חוק הגיוס: חקיקה בסימן שאלה

המבחן האמיתי של הקואליציה מתחיל: הדיונים בחוק הגיוס בוועדת החוץ והביטחון ייפתחו היום • אל מול הניסיון של הממשלה למשוך זמן, היא עשויה להיתקל בקשיים מבית ומחוץ • היו"ר אדלשטיין: "נקדם חוק שיענה על צורכי הצבא"

גלנט מצביע נגד החלת דין הרציפות על חוק הגיוס || אמיר אטינגר

עיניהם של אבות, אימהות, בנות ובני זוג של חיילים בסדיר ובמילואים נשואות אל דיוני חוק הגיוס, שיחלו היום בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. מי שעוד נושאים את עיניהם דווקא אל יו"ר הוועדה, ח"כ יולי אדשלטיין, הם כלל חברי הכנסת מהקואליציה והאופוזיציה. האחרונים בונים על אדלשטיין שלא יסכים לעשות חיים קלים לחרדים ולקואליציה ולא יאפשר להעביר תחת ידיו חוק ישראבלוף שירצה את החרדים, ואולי לאור זאת הממשלה תתפרק. בקואליציה חוששים בדיוק מתרחיש שכזה ומצפים שאדלשטיין לא ימתח את החבל שיוביל לאיבוד השלטון.

אדלשטיין עצמו דווקא משדר פרגמטיות ומנסה להתרחק מפופוליסטיות לשני הצדדים. בשיחה עם "ישראל היום" הוא אומר: "אני נחוש לקדם חוק שיענה לצרכי הצבא. קצב החקיקה יושפע מהשאלה אם כולם ירצו לנאום לבייס שלהם או להגיע להסכמות אמיתיות", אך גם לא רוצה לנקוב במספרים. אדשלטיין רוצה חוק שיעמוד גם במבחן הזמן - כך שגם הצבא יידרש להציג את היכולת שלו לקלוט את החרדים תוך שמירה על אורחות חייהם, לצד הגדרה ברורה של המספרים שאותם הוא צריך כדי להשלים את המחסור בכוח האדם אל מול המשימות הרבות שיש בכלל הזירות. ‎

משדר פרגמטיות, ח"כ יולי אדלשטיין, צילום: אורן בן חקון

החוק שהממשלה מקדמת וקיבל קיצור הליך חקיקה, כך שהוא כעת מגיע להכנה לקריאה שנייה ושלישית, לא באמת מספק את צרכי הצבא. ההתרשמות היא שלפחות ראשי מפלגות הקואליציה בהובלת נתניהו מנסים למשוך זמן כדי למסמס את הנושא עד סוף כנס הקיץ אשר יסתיים בעוד חודש ולשמור על המצב הקיים מבלי להידרש לפתור את הנושא הכואב. אם יצליחו, הם יקבלו גלגל הצלה עד אוקטובר בסוף פגרת הקיץ.

מבחן המציאות מתקרב

‎הדיונים הראשונים יוקדשו לאנשי הצבא, למילואימניקים, לארגונים אזרחיים ולח"כים אשר ירצו להתבטא בנושא. רק השלב הזה יכול למלא את כל הלו"ז של שלושת הדיונים הראשונים. "קצב החקיקה יושפע מהשאלה אם כולם ירצו לנאום בשביל הבייס או להגיע להסכמות אמיתיות", אומר אדלשטיין.‎

מנסים למשוך זמן, נתניהו, צילום: חיים גולדברג/פלאש90

אך אל מול הניסיון של הממשלה למשוך זמן, היא עשויה להיתקל בקשיים מבית ומחוץ. הח"כים דן אילוז, משה סעדה וטלי גוטליב אמרו שהם יצביעו נגד חוק הגיוס במתכונתו הנוכחית אם לא יעמדו בדרישותיהם. סעדה ואילוז מאוגדים גם עם שיקלי, אך האחרון התפטר מהכנסת במסגרת החוק הנורבגי. בשיחות סגורות גם ברקת, דיכטר ועמית הלוי מתבטאים נגד החוק במתכונתו הנוכחי, אך השאלה שמתעוררת היא מה אלה יעשו במבחן המציאות בקריאות האחרונות.

‎נוסף על כך, גם בג"ץ עשוי לייתר את החקיקה, אם יודיע שההליך החל בצורה לא תקינה ושהחוק בכל מקרה ייפסל אם לא ישונה משמעותית בהתאם לשוויון הנדרש בנטל.

הודיע שיצביע נגד במתכונת הנוכחית, ח"כ משה סעדה, צילום: אורן בן חקון

‎גם השר אופיר סופר הציב אולטימטום, כפי שפרסמנו ב"ישראל היום", ואמר כי אם לא יגויסו לפחות 3,000 חרדים ב־2024, הוא לא יתמוך בחוק. ‎

לצד המבחן של הצבא שבו הוא יידרש להוכיח שהוא אכן מוכן לגיוס חרדים תוך שמירה על אורח חייהם, היום יתחיל המבחן של הממשלה בשאלה אם כדי לא לעצבן את החרדים ולשמור על השלטון, היא תבחר להמשיך לעשות תרגילים פוליטיים שיבואו על חשבון ציבור המשרתים שבליכוד, בציונות הדתית ובעוצמה יהודית אמורים לייצג, או שהיא תעמוד מול החרדים ותבחר בחוק אמיתי שיחייב אותם להתגייס בשיעור משמעותי, לצד שלילת הטבות כדי לייצר שיניים למימוש התהליך. האם תדע כל אם עברייה שהפקידה את בניה בידי המנהיגים הראויים לכך, או שרק חלק מהאימהות ימשיכו לשלוח את בניהם לשירות המדינה בעוד אחרים יהנו רק ממנעמיה?

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר