גורם בסביבת היועמ"שית: נבקש מבג"ץ למנוע פיטורי שומרי סף

בלשכת היועצת מעוניינים שבג"ץ יעשה שימוש בדוקטרינת "שימוש לרעה בסמכות מכוננת" •שבוע חם בבג"ץ: היום- דיון על חוק טבריה, בחמישי על הנבצרות

שופטי העליון. צילום: אורן בן חקון

החודשים אוגוסט־ספטמבר יהיו השנה חמים במיוחד, ולא בגלל משבר האקלים. בעקבות כמה עתירות לבג"ץ נגד יישום הרפורמה המשפטית של הממשלה, עשויה מדינת ישראל להיכנס למשבר חוקתי של ממש.

תיקון לחוק יסוד צמצום עילת הסבירות, תיקון לחוק יסוד הנבצרות, חוק טבריה וכינוס הוועדה לבחירת שופטים - אלה הנושאים שבהם יקיים בג"ץ דיון, כשלב לקראת הכרעה מבחינתו.

חדשות ישראל היום

תומכי הרפורמה דורשים מבג"ץ לגלות ריסון ואיפוק, ואילו מתנגדי המחאה דורשים מהשופטים להגביר את האקטיביזם השיפוטי לכדי הלכות חדשות והכרעות משפטיות שבג"ץ מעולם לא נקט אותן.

בשבוע הבא יחלו הדיונים הרשמיים בלשכת היועמ"שית, גלי בהרב־מיארה, באשר לתגובתה לעתירות נגד התיקון לחוק יסוד השפיטה, שנחקק כחלק מהרפורמה המשפטית ועניינו צמצום השימוש בעילת הסבירות על ידי בג"ץ כך שלא יחול על החלטות ממשלה ושרים.

בדיונים שהתקיימו בוועדת חוקה של הכנסת אמר המשנה ליועמ"שית ד"ר גיל לימון, האחראי לתחום המשפט המנהלי, כי צמצום הסבירות "יוצר חור שחור".

היועמ"שית גלי בהרב-מיארה, צילום: אורן בן חקון

בהתייעצויות ראשוניות בין בכירי משרד המשפטים עולה כי לא פשוט יהיה לפרוע את הטענה הזו בבג"ץ. כבר כעת נוטה היועמ"שית שלא לבקש מבג"ץ לבטל את החוק מכוח "התיקון החוקתי שאינו חוקתי" - הדוקטרינה המשפטית שלפיה בג"ץ יכול להתערב בתוכנם של חוקי יסוד ולחלוק על המהות שנכתבה בהם.

לפי בהרב־מיארה, זו "דוקטרינה קיצונית" ובניגוד לקריאות מובילי המחאה, היועצת שואפת להתרחק ממנה ככל שתוכל.

התגובה תהיה יצירתית

הסוגיה שתיבחן בדיונים הרשמיים היא אם ניתן לדרוש מבג"ץ להתערב בחוק היסוד מכוח דוקטרינה אחרת: "השימוש לרעה בסמכות מכוננת".

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה, צילום: מארק ישראל סלם

היועמ"שית עשתה זאת רק בשבוע שעבר לגבי התיקון לחוק הנבצרות. גם במקרה הזה במשרד המשפטים היו מתקשים מאוד לטעון להתערבות בחוק היסוד ללא נאום 'נכנס לאירוע' של נתניהו, שבו הודה כי החוק הוא פרסונלי ונועד לאפשר לו להתעלם מהסדר ניגוד העניינים.

אלא שבסביבת היועצת סבורים כי על אף ההשלכות החמורות לשיטתם של חוק הסבירות, קשה לטעון לשימוש לרעה משום שמאפייני החוק ותוכנו, על פניהם, עונים על הדרישות שתבעה נשיאת העליון אסתר חיות ב"בג"ץ שפיר", אשר הרחיב את הדוקטרינה והגדיר את הכללים לחקיקת חוקי יסוד.

בסביבת היועצת מעוניינים לקרוא לבג"ץ לעשות שימוש בדוקטרינה זו ולהתערב בחוק היסוד, אך בשלב הזה עדיין לא ברור באיזו טענה וכיצד להתערב.

ערוץ הכנסת

בלשכת היועצת יודעים כי תגובתם לבג"ץ עתידה להיות יצירתית במיוחד, ייתכן אף תקדימית. הדגש בעמדה צפוי להיות כי על בג"ץ להבטיח לשמור לעצמו את היכולת המשפטית למנוע את פיטוריהם של שומרי סף.

בכל מקרה, עמדת היועמ"שית תבהיר לבג"ץ כי לפי נאומו הפומבי של שר המשפטים לוין, התיקון לחוק היסוד הוא רק החוק הראשון כחלק מרפורמה שלמה.

מבחינתה, צעדי חקיקה לקראת השלמת הרפורמה - בדגש על שינויים קיצוניים בוועדה לבחירת שופטים, שיאפשרו לקואליציה למנות שופטים באופן עצמאי - יביאו את היועצת לטעון להתערבות ברפורמה מכוח הדוקטרינה הקיצונית של "התיקון החוקתי הבלתי חוקתי".

הדיון בעתירה יתקיים במהלך חודש ספטמבר, ועשרה ימים לפני כן תציג היועמ"שית את עמדתה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר