על רקע איומי הסרבנות: גלנט נפגש עם הצמרת הביטחונית; המסקנות יוצגו בהמשך לנתניהו

שר הביטחון קיים היום לראשונה הערכת מצב עם הרמטכ"ל ובכירי המטכ"ל • בשיחה דנו הבכירים בהשפעות המחאה על כשירותו של צה"ל על רקע המשך החקיקה ואיומי הסרבנות שנשמעים

הרמטכ"ל הרצי הלוי, ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון גלנט (ארכיון). צילום: קובי גדעון/לע"מ

שר הביטחון יואב גלנט קיים היום (ראשון) הערכת מצב עם הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי,ראש אגף המבצעים, ראש אגף המודיעין, מפקד חיל הים, מפקד חיל האוויר וראש אגף כוח האדם.

בשיחה דנו הבכירים בהשפעות המחאה על כשירותו של צה"ל על רקע איומי הסרבנות. הצמרת הביטחונית הציגה לשר הביטחון את תמונת המצב הנוכחית, אך לא הציגו לו מספרים ספציפיים. הוחלט כי הדברים יוצגו בהמשך לראש הממשלה נתניהו. 

שר הביטחון גלנט: "השאירו את הפוליטיקה מחוץ לצבא" // צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון

נכון למועד כתיבת שורות אלה, בצמרת צה"ל מכירים מספר לא גבוה של מילואימניקים פעילים שהודיעו כי הם מפסיקים את התנדבותם. בימים האחרונים היו אלה בעיקר לוחמים במיל' מיחידות מובחרות כמו סיירת מטכ"ל או שייטת 13, כמו גם רופאים ומילואימניקים באגף המודיעין.

הבעיה המיידית מבחינת צה"ל היא, בדיוק כמו בסיבוב הקודם, הטייסים במילואים, שבלעדיהם כשירות צה"ל תיפגע באופן משמעותי, שכן הטייסות הסדירות נשענות על אנשי המילואים, שמגיעים למילואים כל שבוע. בכינוס של כ-400 אנשי צוות אוויר במיל' בשבוע שעבר החליטו הנוכחים לא לקבל החלטה קולקטיבית, אך בצמרת צה"ל חוששים שאם החוק לצמצום עילת הסבירות יעבור בקריאה שנייה ושלישית – יודיעו רבים מהם על הפסקת התנדבותם.

טייסי חיל האוויר בדרך למשימה (ארכיון). הבעיה המיידית, צילום: זיו קורן

סביר מאוד להניח שאחוז המילואימניקים המבוגרים יותר שיודיעו על הפסקת שירותם במילואים יהיה גבוה יותר מאשר הטייסים בשנות השלושים לחייהם. קרוב לוודאי שאם מחר בבוקר תפרוץ מלחמה, הטייסים שמודיעים כעת על הפסקת התנדבות יתייצבו בטייסות, אך אם יפסיקו להגיע מדי שבוע לטייסות – כשירותם תיפגע, וכך גם הכשירות המבצעית של צה"ל כולו.

בניגוד למחאה הנרחבת בחודש מרץ, שתפסה את צה"ל בהפתעה, הפעם בצה"ל הגדירו כללים ברורים באשר ל"מהי סרבנות". כדי שלא לאפשר את חופש המחאה במדינה דמוקרטית ולא להיכנס "ראש בראש" עם המתנגדים למהלכי הממשלה, בצה"ל הגדירו מראש כי מכתבים והצהרות לא ייחשבו לסרבנות שבגינה יש לנקוט צעדים נגד המשרתים, אך אי-התייצבות בפועל לצו מילואים תחשב לסרבנות. במקרה שכזה, יטופל כל איש מילואים באופן פרטני ביחידתו.

הרמטכ"ל הלוי נפגש עם משרתי מילואים: "סרבנות היא קו אדום" // צילום: דובר צה"ל

לאחר שפוטר בפעם הקודמת, שר הביטחון מבין שאם ינאם שוב נגד הרפורמה המשפטית שמובילה הממשלה שבה הוא חבר, כנראה שלא תהיה לו לשכה או ממשלה לחזור אליה. כלפי חוץ, נדמה שהוא מיישר קו עם נתניהו, מה גם שהוא שם את מבטחו בכך שהטייסים הם אנשים אחראיים, שמבינים את תפקידם ואת חשיבותם.

אך כפי שהוא טורח לומר לקהל שומעיו, בסיבוב הקודם הוא הוכיח שמדינת ישראל וצה"ל חשובים לו יותר מיואב גלנט. מכך ניתן, אולי, להסיק שאם אכן יבין שכשירות חיל האוויר אינה מספקת, והרפורמה המשפטית פוגעת אנושות בביטחון הישראלי, יתכן שינקוט במהלך דומה.

המחאה בקפלן, צילום: רויטרס

"השסע חדר לצה"ל": השר גלנט קרא לעצירת החקיקה של הרפורמה // צילום: תקשורת שר הביטחון

מבחינה פוליטית, נדמה כי נתניהו לא יכול להרשות לעצמו לרדת מעץ החקיקה הגבוה שעליו טיפס. גם אם נתניהו סבור שהחקיקה מוצדקת מאין גבוה, הרי שהוא איש חכם, וסביר להניח שגם הוא שואל את עצמו האם עילת הסבירות שווה את הפגיעה האנושה בביטחון המדינה, ואת הפגיעה ביחסים עם ארצות הברית שבלעדיהם ביטחון ישראל לא יהיה אותו הדבר. לפיכך, יכול להיות שבמקום מסוים נתניהו וגלנט, אולי, מקווים שהטייסים שיודיעו על הפסקת התנדבותם, ובכך יפגעו בכשירות צה"ל, יספקו להם את הסולם הנדרש כדי לרדת מהעץ.

בתוך כך, באופן חריג, המליאה תתכנס בשבוע הבא ביום ראשון בשעה 10:00 בבוקר על מנת להתחיל לקדם את ההצבעות על צמצום עילת הסבירות בקריאה שנייה ושלישית. הקואליציה כאמור, רוצה להספיק לסיים את החקיקה עד לצום ט' באב.

השתתף בהכנת הידיעה: אמיר אטינגר

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר