הכנסת אישרה היום (רביעי) בקריאה טרומית את הצעת החוק לפירוק לשכת עורכי הדין. לפי ההצעה, במקומה תוקם מועצת עורכי דין, שאליה יועברו סמכויות הנתונות כיום ללשכת עורכי הדין, ובהן מעורבותה בהליך בחירת שופטים. ההצעה של ח"כ חנוך מילביצקי אושרה ברוב של 50 ח"כים לעומת 43 מתנגדים.
אתמול אישרה ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת את הצעת החוק לביטול עילת הסבירות בנוסחה המקורי. ההצעה צפויה לעלות להצבעה בקריאה ראשונה במליאה.
אמיר אטינגר
לפי ההצעה, מועצת עורכי דין, תהיה מועצה ציבורית שתתמנה על ידי שר המשפטים ותורכב משופטים, עורכי דין מהמגזר הפרטי והציבורי, נציגי משרד האוצר ונציג סגל אקדמי במוסד להשכלה גבוהה.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "במצב הנוכחי, אסדרת מקצוע עריכת הדין מופקדת בידי האיגוד המקצועי של עורכי הדין. הלשכה מופקדת על הסמכת עורכי הדין ועל ענייני משמעת, ובה בעת פועלת כאיגוד מקצועי האמון על קידום עניינם של עורכי הדין בזירה המקצועית הרחבה.
"הצעת החוק מניחה כי מצב זה אינו רצוי: על אסדרת מקצוע עריכת הדין, ככל מקצוע האחר, להתבצע מתוך מטרה לקדם את עניינם של כלל האזרחים, ולא את עניינה של קהילה מקצועית מסוימת. ניהול האסדרה בידי האיגוד המקצועי היה בעבר תופעה רווחת, הן במקצועות אחרים בישראל והן בתחום עריכת הדין בעולם. במקצועות אחרים הופקע הפיקוח מידי האיגוד המקצועי והועבר לממשלה, בעוד אותם איגודים מקצועיים שהחזיקו בעבר בסמכויות הפיקוח, הוסיפו להתקיים כגופים יציגים וולונטריים של בעלי המקצוע הבוחרים להיות חברים בהם".
"הלשכה אינה רלוונטית"
ח"כ מילביצקי הציג את ההצעה ואמר: "את ההצעה הזו הגשתי פחות מחודש לאחר שנבחרתי לכנסת, לא היו אז מועמדים ללשכה. עצרו את ההצעה כשהיו השיחות בבית הנשיא, אחרי שהתפוצצו השיחות אמרו לי לא להגיש את ההצעה לפני הבחירות ללשכה כי זה יראה שאנחנו מתערבים בבחירות, עכשיו אומרים לי שאני מגיש את ההצעה בגלל התוצאות. בסופו של דבר הלשכה היא גוף בלתי רלוונטי, למה אנחנו ב-2023 צריכים לתחזק ארגון מקצועי במאה מיליון שקלים בשנה?"
שר המשפטים יריב לוין השיב בשם הממשלה: "לצערי בתקופה האחרונה לשכת עורכי הדין הפכה לגוף פוליטי לחלוטין כשכספי דמי החבר מנוצלים למטרות פוליטיות שבינן לבין טובת כלל עורכי הדין אין דבר וחצי דבר. החלוקה בלשכת עורכי הדין הפכה כבר מזמן לחלוקה פוליטית ולא לחלוקה על בסיס דיסציפלינות מקצועיות. הדבר הזה לא מותיר ברירה ובוודאי שאינו מצדיק ומאפשר את המשך המצב הקיים, והמבנה החריג שאין דומה לו בשום מקצוע אחר".
לוין גם התייחס בדבריו לוועדה לבחירת שופטים: "כאשר הצד השמאלי מחזיק במשרד המשפטים - כפי שקרה עם ניסנקורן - ממנים 61 שופטים תוך שעתיים, תוך התעלמות מהצד שלנו שאז היה באופוזיציה. כאשר יש חילופי שלטון – אין חילופי שלטון בוועדה והמצב בה נשאר יציב וקבוע. הוועדה הנוכחית צפויה לכלול 6 נציגים שעובדים כאיש אחד לעומת רק 3 של הקואליציה שזכתה ברוב בבחירות.
"נדמה לי שזה מצב אבסורדי, בלתי מתקבל על הדעת, ומחייב תיקון. לצערי הרב סיעות האופוזיציה החליטו לפרוש מן השיחות ובכך הביאו לפיצוצן. בנסיבות האלו נדרש תיקון בנושא הוועדה והדבר הזה בסופו של עניין, אני מקווה, גם יתבצע".
"משנים את כללי המשחק אחרי שריקת הסיום"
באופוזיציה תקפו בחריפות את האישור בקריאה טרומית. ח"כ גדעון סער התנגד להצעה: "עכשיו הלשכה הפכה פוליטית? כשאתה היית שם כמובן שהיא הייתה צריכה להתקיים, אבל כשהאינטרס הפוליטי שלך השתנה היא צריכה להתחסל. מישהו מאמין שאם התוצאות ללשכה היו אחרות אתם הייתם באים פה לפרק אותה? הפסדתם ותלמדו להפסיד בכבוד, אתם חייבים להתרגל לזה כי אתם הולכים לסדרה של הפסדים ששיאה יהיה בבחירות הכלליות הבאות. אתם עובדים כמו מאפיה, הכל אצלכם בסוף זה על כוח. עד עכשיו ראינו מיכם השבוע איך אתם משנים את כללי המשחק תוך כדי המשחק, היום אתם משנים את כללי המשחק אחרי שריקת הסיום".
גם ראש לשכת עורכי הדין, עמית בכר, תקף בחריפות: "מדובר בחוק בריוני, אנטי דמוקרטי ולא מוסרי. הם רוצים לפרק כל גוף ששומר על החוק ושומר על הדמוקרטיה. בממשלה ובכנסת חיכו לראות מי ינצח בבחירות ללשכה ואז קיבלו את ההחלטה לפרק את הלשכה.
"הרי רק לפני שבועיים היו בחירות לראשות הלשכה, שבה ציבור עורכי הדין אמר את דברו באופן ברור וחד משמעי. כן לשלטון החוק, כן לדמוקרטיה, כן לעצמאות מערכת המשפט ולא להשתלטות על מערכת המשפט. הבחירות ללשכה היו סוג של משאל עם ובמשאל הזה הציבור אמר בקול: אל תגעו בלשכה. אסור שהצעת החוק הזו תעבור בקריאות הבאות בכנסת ואם היא תעבור הציבור בישראל לא יקבל אותה. אני מזכיר שהגישה הדורסנית הזו היא זו שהביאה למחאה. לשכת עורכי הדין תילחם בהחלטה בכל דרך חוקית אפשרית עד לביטולה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו