הישראלים אינם מדווחים כמעט על עבירות הטרדה מינית

על פי הלמ"ס, העבירות השכיחות ביותר בישראל הן התחזות, עבירות מחשב והטרדה מינית (בהתאמה) • יותר נשים נפגעות מעבירות מאשר גברים • למעלה ממיליון משקי בית דווחו שלפחות ילד אחד נפגע מעבירה כלשהי • רוב הנפגעים אינם מדווחים למשטרה

נפגעת מין (אילוסטרציה), צילום: Getty Images

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום (רביעי) את סקר הביטחון האישי לשנת 2021. נתוני הסקר נאספו מאוקטובר 2020 עד ספטמבר 2021, במהלכם נשאלו המרואיינים האם נפגעו ואיך מעבירות בשנה האחרונה.

על פי הסקר 9,000 בני אדם המהווים 13% מאוכלוסיית ישראל בשכבת הגיל 20 ומעלה, נפגעו בישראל מעבירות מסוגים שונים. מתוכם, כ-690 אלף יהודים וכ-74 אלף ערבים. 

את הסקר החלו לבצע בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מידי שנה מאז שנת 2014 - בהזמנת המשרד לביטחון הפנים ובמימונו. סקרים דומים מבוצעים במרבית מדינות המערב לשם מדידת מספר הנפגעים מעבריינות מדווחת ושאינה מדווחת ולשם תכנון ולקביעה של מדיניות מבוססת נתונים.

אלימות בבית ואלימות מינית

בישראל דיווחו 1.133 מיליון משקי בית עם ילדים בגילי 18-2 (5.2% מהאוכלוסייה הכללית) כי לפחות אחד מהילדים במשק הבית נפגעו מאחת או יותר מעבירות גנבה, אלימות או איום באלימות, הטרדה מינית, עבירת מין, עבירה מקוונת או בריונות ברשת וביוש ("שיימינג"). העבירות השכיחות ביותר כלפי ילדים במשק הבית היו עבירות אלימות או איום באלימות (1.9%) ובריונות ברשת וביוש (1.8%). בקרב האוכלוסייה היהודית דיווחו 6.1% מהאוכלוסייה על פגיעה בילדי משק הבית.

גניבה (אילוסטרציה), צילום: ThinkstockPhotos

נתונים מעיינים נוספים הם כי 192.9 אלף משקי בית (המהווים 6.8%), נפגעו במהלך השנה שקדמה לסקר מעבירות רכוש. כ-135 אלף משקי בית (4.7%), נפגעו מעבירת גנבת רכוש מהדירה או מחוצה לה או מניסיון פריצה לדירה ללא גנבה. כ-67 אלף משקי בית (2.3%), נפגעו מעבירה כלפי רכבם: גנבת מכונית, או גנבת חלקי רכב וחפצים ממכונית.

138.6 אלף איש (2.4%), נפגעו מעבירת גנבה ללא שימוש בכוח כדוגמת גנבת ארנק או טלפון נייד. עוד עולה מהסקר כי 199.3 אלף איש (3.4%), נפגעו מעבירת אלימות או איום באלימות.

173 אלף איש (2.9%) נפגעו מהטרדה מינית הכוללת מעשים כגון רמיזות מיניות, הערות מיניות והצצה, ו-20.6 אלף איש (0.3%) נפגעו מעבירת מין הכוללת מעשים כגון מעשה מגונה, ניסיון לאונס או אונס.

יותר נשים נפגעות מעבירות

בפילוח למגזרים עולה מניתוח הנתונים כי שיעור ההיפגעות מעבירות באופן כללי בקרב יהודים ואחרים גבוה פי שניים ויותר מהשיעור בקרב ערבים - 14.3% ו-7.1%, בהתאמה. בהיפגעות בני 20 ומעלה מעבירה מקוונת נמצא הפער הגדול ביותר בין היפגעות יהודים ואחרים לבין ערבים - 7.4% לעומת 2%, בהתאמה. שיעורי ההיפגעות מעבירות אלימות או איום באלימות ובעבירת גנבה בקרב יהודים ואחרים וערבים היו דומים.

האקר (פצחן), צילום: איי. אף. פי.

במהלך 12 החודשים שקדמו לסקר נפגעו מעבירות כלפי הפרט כ-370 אלף גברים המהווים 12.9% וכ-394 אלף נשים, המהוות 13.1%. שיעור הנפגעים מעבירת אלימות או איום באלימות בקרב גברים היה גבוה באופן ניכר מהשיעור בקרב נשים עם 4.1% מהגברים לעומת 2.7%, בהתאמה. גם בעבירות גנבה ועבירה מקוונת שיעור הנפגעים בקרב גברים גבוה מהשיעור בקרב נשים. לעומת זאת, שיעור הנפגעות מעבירת הטרדה מינית בקרב נשים היה גבוה בפער משמעותי וניכר, מעל פי שלושה ויותר, משיעור הנפגעים בקרב הגברים עם 4.5% לעומת 1.3%, בהתאמה.

מהממצאים עולה הנתון העגום לפיו רוב הנפגעים אינם מדווחים למשטרה. אי-הדיווח למשטרה בולט במיוחד בהטרדה מינית, נתון גבוה מאד שעומד על 94.9%.

לא מדווחים למשטרה, צילום: דוברות המשטרה,

עבירות מקוונות

על פי סקר הלמ"ס 379.8 אלף איש (6.5%) נפגעו מעבירות מקוונות כדוגמת גנבת מידע דרך אתרי אינטרנט, התחזות או איום באמצעות מערכות ממוחשבות.

כ-380 אלף איש (6.5%) נפגעו מאחת או יותר מהעבירות המקוונות: איומים או סחיטה באמצעות האינטרנט (כופר), גנבה או הפצת מידע, התחזות או גנבת זהות, עבירה כנגד מחשב (וירוס, תולעת) והטרדה מינית באינטרנט.

לסיכום, העבירות השכיחות ביותר הן עבירת התחזות/גנבת זהות (38.6%) ועבירה כנגד מחשב (וירוס, תולעת) (37.2%), ואחריהן הטרדה מינית (22.0%), גנבה או הפצת מידע (20.8%) וסחיטה (9.9%).

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר