לא פחות מ־22 אלף דו"חות חילקה עיריית תל אביב בשנת 2018 לרוכבי האופניים הרגילים, החשמליים והקורקינטים החשמליים בגין עבירות שונות, כך עולה מנתונים שהגיעו ל"ישראל היום" והתנועה לחופש המידע. סכום הקנסות שחילקה העירייה ב־2018 עומד על כ־3.5 מיליוני שקלים.
האכיפה בידי הפקחים של עיריית תל אביב החלה בנובמבר 2017, כך שההשוואה הקיימת היום היא בין אותם חודשיים ב־2017 לבין כל שנת 2018. בחלק מהסעיפים זינקו מספרי הדו"חות על עבירות מסוימות, למשל באותם חודשיים ב־2017 קיבל רק אדם אחד קנס על רכיבה עם אוזניות שמחוברות למכשיר להשמעת צלילים, כאשר ב־2018 חולקו לא פחות מ־274 קנסות מסוג זה.
בנוסף, בחודשיים ב־2017 קיבל רק אדם אחד דו"ח על נסיעה באופניים או בקורקינט בזמן שימוש אסור בטלפון נייד, בעוד שב־2018 חולקו 55 דו"חות כאלה. הסעיף שבגינו התקבלו הכי הרבה דו"חות הוא רכיבה על אופניים חשמליים על המדרכה או בשביל המיועד להולכי רגל, שעל העבירה עליו נקנסו כ־17,872 רוכבים ורוכבות על אופניים חשמליים, לצד 2,545 רוכבי קורקינט חשמלי.
יש כמובן רוכבים שמסכנים את הולכי הרגל ונוסעים בפראות על המדרכות, נגד כיוון התנועה ובמקומות אסורים, והאכיפה כנגד הרוכבים הללו היא קריטית ומצילת חיים, אולם פעמים רבות מצב התשתיות מסכן את רוכבי האופניים שנוסעים בכביש. לאור זאת, קיימות קבוצות שמנהלות מאבק מול הפקחים והשוטרים, שלטענתם נותנים לא מעט דו"חות שאינם מוצדקים.
תומר שטיימן, מרכז קהילת "תל אביב־יפו בשביל אופניים", אמר כי "אין ספק שעל רוכבי האופניים והכלים הדומים להם מוטלת אחריות לרכיבה בהתאם לחוקים, באופן בטוח ואחראי שאינו מסכן את שאר משתמשי הדרך.
עם זאת, לא פעם האכיפה מתבצעת למול חוקים מומצאים או במקומות מאוד מסוימים, שבהם אין מנוס ממעבר רגעי על החוק בשל תכנון עירוני לקוי. כמו כן, נראה כי האכיפה אינה מתייחסת להולכי רגל או לרכבים המסכנים רוכבים, או אינם מאפשרים שימוש בתשתיות קיימות.
חלוקת הדו"חות במתכונתה הנוכחית היא עוד פעולה המובילה לתחושה כי רוכבי האופניים אינם רצויים בעיר ונדרשים למאבק יומיומי על מנת להגיע בביטחה ממקום למקום".
לדברי עו"ד רחלי אדרי, מנכ"לית התנועה לחופש המידע, "מצופה מעיריית תל אביב לפרסם את המידע בצורה השקופה והנגישה ביותר, לרבות סך כל הכנסותיה מקנסות חנייה, מקנסות לאופניים ולקורקינטים ומקנסות לעסקים".
מעיריית תל אביב־יפו נמסר כי "האכיפה מתבצעת על פי מטרות החוק ומתוקף סמכויות האכיפה הקבועות בו, המפורסמות לציבור בכלים שונים. עד כה נסללו כ־150 ק"מ של שבילי אופניים, ומדי שנה נסללים עוד מהם, עד להשלמת רשת שבילים בכל העיר".
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו