הנחיה לשוטרים: להימנע מאחיזת חנק בעת מעצר

בשל מקרי האלימות הרבים של שוטרים נגד אזרחים, השר בר־לב דורש: "כל הפעלת כוח צריכה להיות מידתית" • "שימוש בחניקה - רק במקרים חיוניים ולפי חומרת העבירה"

שוטרים מפנים מפגינים חרדים שחוסמים את ציר בר אילן // צילום: דוברות משטרת ישראל

לאור ריבוי המקרים בתקופה האחרונים שבהם שוטרים נקטו אלימות קשה נגד אזרחים, המשטרה הפיצה בימים האחרונים הנחיה שבה הובהר לשוטרים כי עליהם ליישם פרקטיקות שימוש בכוח בהתאם לטכניקות ההשתלטות שלמדו בהכשרתם, וכי השימוש בחניקה ייעשה רק במקרים חיוניים להשתלטות, ובאופן מידתי לחומרת העבירה. כמו כן, בהנחיה הודגש כי על השוטרים להימנע מטכניקת הנחת ברך על צוואר.

כך הבהיר שלשום השר לביטחון הפנים, עמר בר־לב, בתשובה לשאילתה שהגיש בנושא ח"כ משה ארבל מש"ס, שתוכנה הגיע ל"ישראל היום".

בשאילתה כתב הח"כ: "מדינות רבות הפסיקו כמעט לגמרי את השימוש בחניקה, אחיזת חנק וברך על הצוואר כשיטות מעצר וריסון על ידי שוטרים. בישראל, שוטרים ממשיכים להשתמש באמצעי זה בעת מעצרים, אף שקיימות חלופות פוגעניות פחות. זוהי פרקטיקה מסוכנת, שעלולה להיות קטלנית".

ח"כ עמר בר-לב // צילום: יהושע יוסף, צילום: יהושע יוסף

ארבל ביקש מהשר להבהיר את עמדתו לגבי הפסקת השימוש המשטרתי באלימות: "מדוע שהשימוש באמצעים אלו לא יוגבל רק למקרים שבהם יש אישור להשתמש באמצעים קטלניים?".

גורמים במשרד מודים שלאחרונה התרחשו "כמה אירועי אלימות מטרידים" מצד שוטרים כלפי אזרחים. המקרה האחרון התרחש שלשום, כששוטר יס"מ תועד מניח את ברכו על צוואר של חרדי בהפגנה בירושלים.

כמו כן, ל"ישראל היום" נודע כי בעקבות שורת מקרים שהתרחשו ותועדו בחודשים האחרונים של שוטרים שהשתמשו בכוח מופרז, וטענות של מפגינים על כך ששוטרים הכו אותם בשוט - החליט השר לביטחון הפנים לבחון את הטענות מקרוב.

בר־לב הגיע להפגנה שהתקיימה מול בית ראש הממשלה בנט ברעננה, כשהוא עוטה על ראשו כובע גרב, משקפיים ומסיכה על מנת שלא יבחינו בו, כדי לבדוק בעצמו את עבודת השוטרים. בדיקת המקרים העלתה כי לא אחת לשוטרים נעשה עוול, שכן התמונה שמוצגת נגדם חלקית, דוגמת טענות שהתבררו כלא נכונות על שימוש בשוט מצידם.

ח"כ משה ארבל, צילום: דני שם טוב - דוברות הכנסת

"הפעלת כוח צריכה להיות מידתית ויש להתחשב באיום הנשקף מצד העצור ובעוצמת התנגדותו למעצר. בנסיבות מסוימות רשאי שוטר להשתמש באמצעים שונים, ואף בנשק חם, לצורך ביצוע המעצר. מובן שבמקרים שבהם העצור משתף פעולה ונשמע להוראות - אין מקום להפעיל נגדו כוח", ציין בר־לב.

הוא סיכם: "לשון החוק קובעת שבמסגרת מעצר ניתן להשתמש בכוח סביר. יחד עם זאת, היקף הכוח ועוצמתו ייקבעו בהתאם לנסיבות המקרה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר