"יש לפרסם את מדיניות האכיפה בנוגע לחוקי הקורונה"

נציב תלונות הציבור קבע שהפרקליטות צריכה לחשוף את אופן אכיפת המאבק בנגיף • "ההסתרה מנוגדת למשטר דמוקרטי"

צילום: קוקו // נציב תלונות הציבור, השופט בדימוס דוד רוזן

נציב תלונות הציבור, השופט בדימוס דוד רוזן, קבע היום (ראשון) כי על הפרקליטות לפרסם את מדיניות האכיפה הפלילית והמנהלית בגין הפרת החוקים שנחקקו לטובת המאבק בנגיף הקורונה. החלטתו של השופט רוזן באה כמענה לתלונה שהגישה האגודה לזכויות אזרח בנושא.   

הפרקליטות טענה מצידה כי על האגודה היה להגיש בקשתה לחשיפת המדיניות על פי הוראות חוק חופש המידע, ולא לפנות אל הנציבות לתלונות הציבור. עוד נטען, כי עקב השינויים התכופים במדיניות האכיפה מדובר במדיניות בשלבי עיצוב, אין חובה לפרסמה בהתאם לחוק.   

חרף טענת הפרקליטות, קבע הציב רוזן כי ההלכה הפסוקה מקנה חשיבות רבה לפרסום ההנחיות על פיהן פועלים גורמי האכיפה וקובעת, וכי הסתרתן מהאזרח היא "בלתי סבירה ונוגדת מושכלות ראשונים במשטר דמוקרטי". הנציב סיכם כי נכון למצוא דרך לפרסם מדיניות האכיפה, גם תחת האילוצים הממשיים שפורטו על ידי הפרקליטות בהתייחסותה. לפיכך, נקבע, כי לאור ההשלכות, הנלוות להפרת התקנות והצווים שנחקקו לטובת המאבק בנגיף הקורונה, כאמור, נכון יהא לפרסם את מסמכי המדיניות לכלל הציבור.

הנציב המליץ ליועץ המשפטי לממשלה לשקול דרך נאותה בה יתאפשר פרסום של מדיניות האכיפה הפלילית והמנהלית בגין הפרת הדינים שנחקקו לטובת המאבק בנגיף הקורונה.   

"המשטרה עיכבה טיפול בתלונה על אלימות שוטרת" 

בעניין אחר, פרסם היום השופט רוזן ביקורת על טיפול המשטרה במקרה של חשד לאלימות מצד שוטרת. על פי תלונת אזרח, המחלקה לחקירות שוטרים השהתה בירור בתלונה שהגיש נגד שוטרת  שעפ"י טענתו נקטה באלימות כלפיו, בתואנה כי הדבר לא יכול להיות מטופל עד סיום הליך התביעה האזרחית שהגיש נגדה. 

לטענת המשטרה, המדיניות היא כי בשעה שמתנהל הליך משפטי, אזרחי או פלילי, אשר עוסק באותן עובדות ממש המועלות בתלונה -  הבירור שלה יתקיים רק לאחר סיום ההליך האזרחי.

עם זאת, הנציב קבע בהחלטתו כי "אין מחלוקת לגבי החלת המדיניות האמורה בנוגע להליכים פליליים, שהרי (הדבר) אכן יכול הדבר להביא לשיבוש הליכי חקירה ומשפט. עם זאת, לא כך הוא בנוגע להליכים אזרחיים. הליך אזרחי המתנהל בבית המשפט כנגד שוטר, אינו אמור לעכב או להשליך על ההליך הפלילי, ובוודאי לא על הליך בירור תלונת ציבור או על הליך משמעתי, המתנהלים במקביל".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר