מבקר המדינה התריע כבר בעבר על הסכנות, הצפיפות והתשתיות הלא מתאימות במתחם הרשב"י שבהר מירון, שבו נספו הלילה (בין חמישי לשישי) 45 בני אדם לאחר שנרמסו אחד על ידי השני.
הדוחק בהילולה במירון
משרד מבקר המדינה עסק בנושא מירון בהרחבה בשני דו"חות מקיפים שעסקו בארועי ל"ג בעומר לרבות סדרי המעבר, הנגישות והיערכות כוחות החירום במתחם קבר רשב"י. כמו כן, צוותי הביקורת עסקו בשנה החולפת בנושא המקומות הקדושים, לרבות אותו המתחם.
ממשרד מבקר המדינה נמסר היום כי "מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, משתתף בצער משפחות ההרוגים באסון שהתרחש במירון, ומאחל בריאות שלמה לפצועים. המבקר אנגלמן יקיים התייעצויות עם צוותי הביקורת ויודיע בימים הקרובים בעניין בדיקת האירוע".
בדו"ח שהתפרסם ב-2008 ועסק בנושא כתב בין היתר המבקר דאז, מיכה לינדנשטראוס ז"ל, כי "רמת התחזוקה של מבנה רשב"י נמוכה ואינה הולמת את קדושת המקום".
המבקר התייחס במפורש לאירוע רב נפגעים והתריע כי דרכי הגישה אינם מאפשרים לניהולו על ידי כוחות ההצלה: "לא היה בדרכי הגישה למתחם רשב"י כדי לספק את צורכי כוחות ההצלה והביטחון במקרה של אירוע רב נפגעים".
עוד כתב המבקר כי "ליקויים במערך כיבוי האש ודרכי המילוט ששירותי הכבאות מתריעים עליהם מזה שנים, והמהווים סכנה לציבור , לא תוקנו... למרות זאת נתנו שירותי הכבאות בכל שנה אישור זמני לקיים את האירוע בל"ג בעומר".
ההסבר לכך, לדברי המבקר, נעוץ במריבות על בעלות המקום: "קיימת מחלוקת ממושכת בין ארבעה גופים פרטיים באשר לבעלות ולזכויות הניהול על חלקים שונים של מבנה רשב"י".
עוד כתב המבקר כי "ריבוי המחלוקות מונע זה שנים רבות הפעלה יעילה ותקינה של המתחם ומקשה את פיתוחו. המועצה האזורית מרום הגליל אינה ממלאת את תפקידיה ע ל פי חוקבכל הקשור למתחם... מדיניותה המוצהרת להימנע מהתערבות בנעשה במתחם גורמת להזנחתו, להיעדר פיקוח ואכיפה על הבנייה הלא חוקית, להיעדר פעולות לתחזוקת המתחם ולפיתוח התשתיות בו ובסביבתו ופוגעת ביכולת להבטיח את שלומם ובריאותם של המבקרים בו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו