ועידת הצפון // סנטרל הפקות

אלוף פיקוד צפון בראיון בלעדי ל"ישראל היום": חיזבאללה הובס, אם ינסה להגיב - נחסל אותו ואת מנהיגיו

אלוף צ'ייני מרום: "אם המדינה רוצה שחבל הארץ הזה ימשיך להתקיים, היא חייבת להקצות לו משאבים" • מנהלי ביה"ח בצפון: "הגיע הזמן להפסיק לדבר מה מגיע ולא מגיע לנו" • ראש עיריית קריית שמונה: "מחר שר החינוך מבקר אצלי בעיר לא איתי, אלא עם מועמד הליכוד" • ד"ר יפעת שאשא-ביטון: "הנקודה שבה יחזרו האנשים הביתה היא רק נקודת ההתחלה" • מנהלת מחוז צפון במשרד החינוך, ד''ר אורנה שמחון: "אנחנו בשיא ההכנות"

חזרתם הביתה של עשרות אלפי תושבי הצפון עומדת במרכז משדר מיוחד שמתקיים היום (רביעי) בקריית שמונה על האתגרים שהציבה המלחמה בפני תושבי הצפון ובהזדמנויות לפיתוח עתידי של האזור. האירוע מועבר בשידור חי החל מהשעה 10:00 באתר ובאפליקציית "ישראל היום", וכן ברדיו חיפה.

"זה אפשרי": אלוף פיקוד צפון גורדין מסמן את תמונת הניצחון - ומאיים על חיזבאללה // סנטרל הפקות

אלוף פיקוד צפון אורי גורדין בראיון בלעדי ל"ישראל היום", הראשון מאז 7 באוקטובר: "המציאות בצפון השתנתה משמעותית. המצב בטוח ואחר לגמרי". על תהליך החזרה של תושבי הצפון אמר: "יש פה הרבה מה לסדר במרחב. הצפון יחזור להיות מה שהיה, זה מתחיל בשינוי שביצענו. אנחנו פגענו בחיזבאללה בצורה משמעותית. לפני כמעט ארבעה חודשים יצאנו להתקפה אחרי שנה של מגננה, פגענו פגיעה קשה מאוד בחיזבאללה".

ניצחון טקטי גדול לצה״ל

על חיזבאללה אמר: "החזרנו אותו עשרות שנים אחורה. ההנהגה חוסלה כמעט במלואה, מנסראללה ועד אחרון המפקדים בגזרות. במתחמים סוכלו אלפי מחבלים. חיסלנו אותם. מערכי האש של הארגון נפגעו, יותר משבעים אחוז ממנו נפגע והוא לא יכול לבצע מהלומה בקו המגן. רדואן לא יכולים לפשוט אל הגליל".

אלוף פיקוד הצפון בראיון בלעדי ל"ישראל היום", צילום: אייל מרגלין

עם זאת, ציין האלוף כי "המשימה לא נגמרה וצריכים לוודא שההישג נשמר וחיזבאלה לא מתקרב למרחב המגע ולא פועל בנשק כלפי מדינת ישראל. אני סומך קודם כל עצמנו. לבנון הבינה ומבינה שהאינטרס שלה הוא לקחת אחריות מחדש על השטח שלה. אנחנו ממשיכים לפעול ולוודא שהאיום לא מתחדש כלפי ישראל. למדנו לקח במלחמה שמחייב אותנו להמשיך באופן הזה".

"אם חיזבאללה ינסה לחזור למלחמה הוא ייפגע קשות", הוסיף גורדין ואמר כי "הניצחון במלחמה לא יהיה שלם לפני שנחזיר את כל החטופים מעזה, ועד שלא יחזרו התושבים בצפון. חיזבאללה הובס. האיום על הצפון הוסר לזמן הקרוב. אנחנו צריכים לוודא שהמציאות נשמרת שני קדימה".

צ'ייני עם אלוף פיקוד הצפון, צילום: אייל מרגולין

אלוף אליעזר (צ'ייני) מרום: "רוב תושבי קריית שמונה והצפון לא חזרו, ועדיין לא יודעים מתי יחזרו. הממשלה החליטה להקצות לאזור קו העימות 12 מיליארד שקלים לחמש שנים הקרובות. זה סכום שאפשר לעשות איתו לא מעט דברים". צ'ייני הוסיף כי "אם המדינה רוצה שחבל הארץ הזה ימשיך להתקיים היא חייבת להקדיש את המשאבים".

להרכיב מחדש כל מה שנשבר

ראש העיר קריית שמונה אביחי שטרן במשדר "חוזרים לצפון" של "ישראל היום": "מחר שר החינוך מבקר אצלי בעיר לא איתי, אלא עם המועמד של הליכוד בבחירות, זו כנראה מגמה של המפלגה שמקדמת את המועמד מטעמה. זו זכותם. אם לא רוצים לשמוע אותי זה בסדר אז שישמעו את התושבים כדי לדעת איפה לתת פתרונות''.

ראש עיריית קריית שמונה בוועידת "חוזרים לצפון": "מחר שר החינוך מבקר אצלי בעיר לא איתי, אלא עם מועמד הליכוד" // סנטרל הפקות

לשכת שר החינוך יואב קיש הגיבה לדבריו של שטרן ומסרה כי "כפי שתוכנן, שר החינוך יערוך מחר ביקור מקצועי בקריית שמונה על מנת לבחון את שיקום מבני החינוך וזאת ללא מפגש עם אף אחד מהמועמדים בבחירות. מאחל לראש העיר לעסוק רק בשיקום העיר ולא בהפצת פייק ניוז".

גם מועמד הליכוד לראשות העיר קריית שמונה, אלי זפרני, הגיב בחריפות: "שר החינוך לא אמור לבקר מחר בקריית שמונה ובטח לא תיאם איתי כל ביקור. אם שטרן היה קצת בעיר ולא במקום מגוריו בקיסריה, הוא היה מעורה במתרחש בעיר שכבר שנה וחצי מתקיימת ללא מנהיג. שטרן ידוע בבכיינות ולא במעשים ובתלונות נגד כל העולם חוץ מעצמו. מכיוון שאלו 20 הימים האחרונים שלו כראש עיר, נסלח לו גם על השקר הזה. בעוד שבועיים וחצי נתחיל בשיקום העיר, בעזרת הממשלה ובעזרת כל מי שיכול לסייע לקריית שמונה ואני לא אתבייש לנצל את קשריי על מנת להביא את העיר לפסגות חדשות".

פעת שאשא-ביטון: המשבר הגדול עוד לפנינו, צילום: אייל מרגולין

ד"ר יפעת שאשא-ביטון, המשנה לנשיא "אורנים" ושרת החינוך לשעבר: "הנקודה שבה יחזרו האנשים הביתה היא רק נקודת ההתחלה, אני לא בטוחה שהדבר הזה מובן למקבלי ההחלטות. המשבר הגדול עוד לפנינו. נצטרך להרכיב מחדש כל מה שנשבר, במעגלים האישיים והחברתיים, קהילות שהתפרקו וצריך להחזיר אותן ולהרכיב מחדש, לתת חוסן וביטחון ויציבות ויכולת לנהל שגרת חיים שהיתה להם לפני כן והתפוגגה''.

מנכ"לית עמותת נירים, נורית טל-שמיר: "אנחנו נותנים מענה לבני נוער מפונים. חשוב שהתהליכים שיבנו כאן יצפו את העתיד. לא רק מה אנחנו מתקנים ברגע הזה, אלא איך אנחנו מנצלים את אחד האתגרים הגדולים".

היא הוסיפה: "אני חושבת שזה לא סוד שהפריפרייה סובלת במשך שנים מהזנחה. זו הזדמנות לקחת את הדבר הזה ולעשות עבודת עומק, לבנות הליכים מקצועיים ונכונים. יש פה משבר אם לא תהיה התערבות מהירה המחירים יהיו כבדים. אפשר לתת עתיד יותר טוב למקום הזה".

המשבר הגדול עוד לפנינו, אבל התלמידים מסוגלים לסגור את הפער שנוצר. משדר "חוזרים לצפון" של "ישראל היום", צילום: אייל מרגולין

על חזרת התלמידים למסגרות החינוך, אמרה טל-שמיר כי למרות שאין לה אבקת קסמים, "לסגור את הפער הלימודי זה החלק הקל, אם תתני להם את התנאים הנכונים הם יסגרו את הפער".

"הפסקת האש היא עדיין לא הוראת חזרה הביתה"

בפאנל ראשי הרשויות השתתפו ראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ, ראש המועצה המקומית שלומי גבי נעמן וראש מועצה אזורית גולן אורי קלנר. דוידוביץ: "הפסקת האש היא עדיין לא הוראת חזרה הביתה ולכן אנחנו מוצאים את עצמנו עם כעשרה אחוזים של תושבים. נושא הביטוח הלאומי הוסדר בהתערבות השר אלקין, גם מי שחזרו לא יידרשו לדווח דיווח שקר ויקבלו את מלוא התשלום מהביטוח הלאומי".

פאנל ראשי רשויות בכנס "חוזרים לצפון" של "ישראל היום", צילום: אייל מרגולין

נעמן: "הביטוח הלאומי זרק פצצה לתושבים והזהיר ואתם שמי שיחזור בינואר-פברואר יידרש להחזיר את הכספים שקיבל. במקום לעודד את הקהילה לשפץ את הבתים ולהתארגן לחזרה. להערכתי חמישה אחוז לא יחזרו לשלומי". קלנר הוסיף ואמר: "לא הסכמנו להתפנות ולא פוננו. נשארנו לאחוז את הגדר עבור מדינת ישראל ולדאוג שמחבלים לא יגיעו לתל אביב וירושלים. עכשיו צריכים לוודא שהמליאירדים שהממשלה התחייבה יגיעו כדי לאפשר לנו לקחת את הצפון קדימה".

ראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות ויו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, השתתף במשדר "חוזרים לצפון" של "ישראל היום" שנערך בקריית שמונה, וקבע כי שיקום יישובי הצפון תלוי בהעברת סמכויות מלאה לגוף מרכזי אחד. "אם הסמכויות יישארו מפוזרות בין משרדי הממשלה השונים, התוכנית תתמסמס והכסף לא יגיע ליעדו". 

ועידת הצפון- חיים ביבס בראיון עם שירית אביטן כהן באולפן "ישראל היום" // סנטרל הפקות

לדבריו, "כדי לשקם את יישובי הצפון כמו את יישובי הדרום יש לתת לרשויות השונות באזור את מירב הסמכויות לפעול ולשקם את היישובים שלהם בעצמם. אנשים אלו יודעים הכי טוב מה חסר להם ומה צריך לתקן. כדי שתושבי הצפון יחזרו צריך ראשית להחזיר את הביטחון ואז להשקיע כלכלית המון משאבים באזור. להתחיל מייד בתוכניות רכבת ובניית כבישים שיקצרו את זמן ההגעה למרכז".

פגיעה רוחבית בכל הסקטורים

בפאנל כלכלה ישראלית השתתפו טל רדעי, מנהל מרחב צפון בבנק מזרחי טפחות, יעל יגרמן לביא, יו"ר פארק הייטק צפון, מייסדת משותפת ויו"ר "תכנית מושל" ואופיר ויצמן, מנהל מפעל נביעות, קריית שמונה.

פאנל כלכלה ישראלית בכנס "חוזרים לצפון" של ישראל היום, צילום: אייל מרגולין

אנחנו חושבים שהפגיעה היתה רוחבית בכל הסקטורים. אם אני צריך לבחור אז ברור שזה התיירות, המזון והתרבות", אמר רדעי אך השתדל להישאר אופטימי. "אנחנו צופים שתהיה פה פריחה כלכלית". לביא הוסיפה ואמרה כי נכון להתמקד בשני דבים: "הצפון מלא בכישרון. צריך לבנות בית להייטק הצפוני בסטנדרט שראוי לעולם". בנוסף, לדבריה: "אנחנו מבינים שיש חשש. אין לו זמן לעסוק בהשקעה לטווח ארוך כשהוא לא בטוח בעצמו. אני אשמח שנתרחב יותר עבור תעשייה באזור".

דרור פלדמן, מנהל זרוע המשכנתאות בבנק מזרחי טפחות, בריאיון לניצן כהן במשדר "חוזרים לצפון" של "ישראל היום". "אני לא אופטימי", אמר והזהיר: "באזורים רבים המחירים צפויים לעלות".

לא פשוט - אבל זה מייצר הזדמנויות

מנהלי בתי החולים בצפון התכנסו לפאנל מיוחד במסגרת משדר "חוזרים לצפון" של "ישראל היום", והדגישו את הצורך בחיזוק מערכת הבריאות בצפון כתנאי הכרחי להחזרת התושבים לאזור

פאנל הבריאות של כנס "חוזרים לצפון" של "ישראל היום", צילום: אייל מרגולין

מנהל המרכז הרפואי זיו, פרופ' סלמאן זרקא, דיבר בפאנל הבריאות בכנס ואמר כי "הסיפור של אי-השיוויון מלווה אותנו כבר יותר מידיי שנים. מערכת הבריאות עברה שינוי משמעותי בתקופת המלחמה. אנחנו במקום טוב יותר ממה שהיינו לפני 14 שנה אבל צריך להמשיך את השינויי". ד"ר זרקא תקף: "אני חושב שהרגולציה והחקיקה חייבת להיות מותאמת לאותם אזורים שלא מתכנסים למשולש הזהב במרכז".

מנהל בית החולים פוריה, ד"ר נועם יהודאי: "המפתח לחזרה של התושבים לצפון תלוי בשלושה גורמים: רפואה חזקה, חינוך חזק ותעסוקה. עולם הבריאות יכול לתת מענה לשניים מהם". הוא הוסיף: הגיע הזמן להפסיק לדבר מה מגיע ולא מגיע לצפון. האזור חשוב למדינת ישראל והוא זכאי לאותה רמת טיפולים כמו המרכז".

פאנל בריאות בהנחיית רן רזניק בכנס "חוזרים לצפון" של "ישראל היום", צילום: אייל מרגולין

השר לשעבר איציק שמולי, מנכ"ל פדרציית ניו יורק בישראל, התראיין בכנס הצפון. "הארגון הקהילתי פילנתרופי הכי גדול בעולם תומך בישראל כבר 80 שנה ובטח ברגעים בהם המדינה מתמודדת עם משברים. גייסנו מתחילת  המלחמה מיליונים לתמיכה בצרכי החירום. יש מה לומר על האופן שבו תפקדה הממשלה במשבר הזה, בטח בצפון. מדובר במצב חסר תקדים שישראל לא ראתה מעולם".

השר לשעבר איציק שמולי, מנכ"ל פדרציית ניו יורק בישראל, צילום: אייל מרגולין

הוא הוסיף ואמר כי "בארה"ב יש הבנה עמוקה שטבח 7 באוקטובר קרה בישראל, אבל זה מאבק על הבית הלאומי של העם היהודי כולו. 7 באוקטובר היה האירוע המטלטלטל ביותר בחיי המדינה, ובסופו של דבר אתה רואה הרבה יוזמות. החברה האזרחית מגויסת בשיעורים חסרי תקדים".

שיא ההכנות

מנהלת מחוז צפון במשרד החינוך, ד''ר אורנה שמחון, במשדר "חוזרים לצפון" של ישראל היום: ''אנחנו בשיא ההכנות. ב-1 במרץ בתי הספר בצפון יהיו מוכנים לקליטת תלמידים''. היא הוסיפה ואמרה כי "העקירה של הילדים מהיישובים והבתים שלהם זה דבר מאוד קשה. ילד שעוזב מערכת חינוך וחוזר הביתה זה צעד משמח ואנחנו נדע לתת את המענים לתלמידים שלנו". לגבי סוגיית המיגון אמרה ד"ר שמחון כי "צריכה להיות תוכנית לאומית למיגון מוסדות החינוך".

ד''ר אורנה שמחון, מנהלת מחוז צפון במשרד החינוך, במשדר "חוזרים לצפון" של ישראל היום, צילום: אייל מרגולין

יו"ר רכבת ישראל, משה שמעוני, סיפר במשדר "חוזרים לצפון" של "ישראל היום": התוכנית אושרה בוועדות התכנון ותצא לדרך ב-2025. שמעוני סיפר על התנהלות הרכבת ב-7 באוקטובר: "רק ב-17:00 קיבלנו אישור להפעיל רכבות בשבת". הוא הוסיף והבטיח כי בקריית שמונה תהיה רכבת.

העורך הראשי, עמר לחמנוביץ, פתח את האירוע. "גאה להיות כלי התקשורת הראשון שעולה צפונה בעת המלחמה ליום שידורים מיוחד - כדי להושיט יד ולתת במה לתושבי הצפון. מדינת ישראל נמצאת בימים מרגשים של שיבת חטופים לביתם ושל פדיון אחינו ואחיותינו משבי חמאס בעזה. השיקום והריפוי הישראלי מורגש ונדרש בכל אזור במדינה. הביטחון של תושבי הצפון, היכולת לחזור, לפתח ולשגשג בחבל הארץ האהוב הזה – הם מרכיבים קריטיים לתקומה ולחוסן הדרושים לנו, שכן עוד אתגרים רבים נכונו לנו בשנים הקרובות".

העורך הראשי של "ישראל היום" בכנס הצפון, צילום: אייל מרגולין

באירוע לוקחים חלק ראשי הרשויות בצפון, בכירי מערכת הביטחון בעבר ובהווה, מנכ''לי משרדי הממשלה, מנהלי בתי חולים, צוותי רפואה ואנשי חינוך. במהלך המשדר נעסוק במצב הביטחוני המתוח בגבול, אתגרי החזרה של עשרות אלפי המפונים לבתיהם, והצורך בשיקום ובפיתוח של האזור כ-16 חודשים לאחר אסון 7 באוקטובר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר