"ישראל היום" יקיים משדר מיוחד בקריית שמונה שיעסוק בחזרתם של עשרות תושבי הצפון לבתיהם ובהתמודדותם עם האתגרים שמציבה בפניהם המלחמה. המשדר, שייערך ביום רביעי, 29 בינואר, יתמקד באתגרים שהציבה המלחמה בפני תושבי האזור ובהזדמנויות לפיתוח עתידי. האירוע יועבר בשידור חי החל מהשעה 10 בבוקר באתר ובאפליקציית "ישראל היום".
במרכז המשדר יעמדו הסוגיות המרכזיות שעל הפרק: המצב הביטחוני המתוח בגבול, אתגרי החזרה של עשרות אלפי המפונים לבתיהם, והצורך בשיקום ובפיתוח של האזור כ־16 חודשים לאחר אסון 7 באוקטובר. ישתתפו בו ראשי הרשויות בצפון, בכירי מערכת הביטחון בעבר ובהווה, מנהלי בתי חולים, צוותי רפואה ואנשי חינוך.
"יש הרבה תחומים בצפון שהוזנחו, ואנחנו נשמח שעוד גופים ייכנסו לתמונה, כמו גופים חינוכיים. הצפון הוא חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל, וצריך להילחם כדי שהוא יישאר בחיים"
אזור הצפון משתקם בהדרגה והעסקים חוזרים לחיים ככל שעובר הזמן מהפסקת האש שהושגה בלבנון בחודש נובמבר. התקופה המאתגרת אילצה בעלי עסקים רבים להתמודד עם מציאות חדשה, לגלות יצירתיות ולהסתגל למצב.
במושב שדה אליעזר שבגליל העליון, רחלי שרף, המפעילה עסק של טיפולים ועיסויים ושני צימרים, מספרת על החיים תחת אש: "כל התקופה הזו נשארנו פה וחיינו תחת פיצוצים וכניסה למקלטים. היינו בשגרת מלחמה. לא היתה שום תיירות וזה השפיע עלינו כלכלית". כדי לשרוד, רחלי הפגינה יצירתיות והחלה לייצר כריות חימום, חמאות גוף ושמני גוף למכירה בירידים.
בד בבד, במושב עין יעקב ליד נהריה ומעלות, מאפיית "לה פטיט פריז" של שיראל והודיה המשיכה לפעול למרות הקשיים. המאפייה, המתמחה בפטיסרי ובמאפים מיוחדים תוצרת בית, זכתה בתמיכה משמעותית מבנק מזרחי טפחות. "הם יצאו בקמפיין פרסום גדול", מספרת הודיה, "הגיעו אלינו צלם מקצועי ומאפרת מקצועית ועשו לנו צילומי תדמית. אחר כך הם נתנו ללקוחות שלהם קפה ומאפה חינם אצלנו, רק כדי שיגיעו אלינו".
גם ביקב הר אודם, היקב הגבוה ביותר בישראל הממוקם ברמת הגולן, ניכרת התאוששות הדרגתית. היקב המשפחתי, המעסיק כ־30 עובדים ומייצר כ־200 אלף בקבוקים בשנה, נשאר פתוח כמעט לאורך כל המלחמה. "זה היה יותר כאמירה שלנו מאשר משהו שפרנס", מספרת יערה מהיקב. במהלך התקופה הקשה, היקב אף תרם יין לקידושים ביחידות צבאיות ולחתונות של מילואימניקים.
"קמפיינים מדהימים"
המכנה המשותף של כל העסקים הוא הצורך בתמיכה ובליווי מצד גורמים חזקים במשק. בנק מזרחי טפחות זיהה את המצוקה מוקדם והשקיע מאמצים רבים בתמיכה בעסקים באזור. "המטרה שלהם היתה לעזור לעסקים שנמצאים בקריסה או על סף קריסה", מספרת הודיה, "וכמעט כל העסקים בצפון היו בפני בעיה כזו". הבנק הציב שלטי חוצות בחיפה, בקריות ובעכו, והשקיע בקמפיינים שקראו לציבור לחזור ולתמוך בעסקים בצפון.
"מזרחי טפחות הבינו שצריך לשים את העיניים על הצפון עוד לפני שכולם הבינו שהצפון נפגע משמעותית", מדגישה יערה. "כניסה ומעורבות של גופים כאלה הן דבר לא מבוטל. הקמפיינים שהם עושים, שבהם קוראים לאנשים לחזור לצפון, הם מדהימים בעיניי".
התוצאות של המאמץ המשותף כבר ניכרות בשטח. "מדהים ומשמח שאנשים חוזרים לצפון", אומרת יערה. "אחד הדברים הכי מרגשים שיש לראות זה את מרכז המבקרים שלנו מלא שוב". גם במאפייה מורגשת התאוששות: "ביום שישי אנשים כבר מגיעים מכל מיני אזורים בארץ", מספרת הודיה, "באמצע השבוע עדיין מתקדמים בהדרגה, ואנחנו מקוות להגיע לימים שלפני".
אמנם הדרך להתאוששות מלאה עודנה ארוכה, אך שיתוף הפעולה בין העסקים המקומיים לבין גורמים תומכים כמו בנק מזרחי טפחות מעניק תקווה. "אנחנו במצב לא פשוט ומנסים לשרוד את תוצאות המלחמה", אומרת רחלי, "נשמח שעוד חברות גדולות יעבדו איתנו ויעזרו לנו בכל מה שאפשר".
במאפייה מורגשת התאוששות, הודיה הבעלים מספרת: "ביום שישי אנשים כבר מגיעים. באמצע השבוע עדיין מתקדמים בהדרגה"
יערה מסכמת את התקווה המשותפת לכל בעלי העסקים באזור: "יש הרבה תחומים בצפון שהוזנחו בשנה האחרונה, ואנחנו נשמח שעוד גופים ייכנסו לתמונה, כמו גופים חינוכיים ועוד. ההבנה שהצפון הוא חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל וצריך להילחם כדי שהוא יישאר בחיים - זו התובנה שמובילה את המאמצים להתאוששות האזור כולו".
"מחוייבים לעשייה חברתית"
ימים אחדים לאחר תחילת המלחמה, בנק מזרחי טפחות התייצב כדי לסייע ליישובים, לראשי ערים, לאנשי מילואים, לאנשי עסקים ולאזרחים שעולמם חרב עליהם. מייד לאחר שהושגה הפסקת אש בצפון, הודיע הבנק כי הוא פותח במבצע "כתום. צפון", שנועד לסייע לעסקים לקום על הרגליים ולהתניע מחדש.
לדברי מנהלת אגף השיווק של הבנק, סיגל זקשנסקי: "אנו רואים עצמנו מחויבים לעשייה חברתית ועסקית שתומכת בציבור הישראלי. 'כתום. צפון' הוא נדבך נוסף בפעילות רחבת היקף של 'כתום ישראל', המתקיימת כבר יותר משנה ושנועדה לתמוך בעסקים שנפגעו בזמן המלחמה. 'כתום. צפון' מסייע לתושבי הצפון ולבעלי עסקים עם חזרתם לשגרה. היינו הראשונים לפתוח מחדש את הסניפים שלנו בקריית שמונה ובשלומי שהיו סגורים בתקופת המלחמה, הענקנו הטבות פיננסיות לתושבים ולעסקים, ותמכנו בעסקים המקומיים על ידי קידומם בפלטפורמות פרסומיות מגוונות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו