ראש עיריית קרית שמונה, אביחי שטרן, הגיש היום (שני) לגורמים בממשלה התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים, והזהיר מפני חזרה מוקדמת מדי לצפון אשר תפגע, לדבריו, בתושבי קרית שמונה. ראש העיר איים שאם לא יידחה תאריך החזרה לקריית שמונה מ-1 במרץ, המועד עליו הכריז סמוטריץ', ל-1 ביולי - יפנה לקבלת צו מניעה לבג"ץ.
המכתב נשלח ליועמ"שית בהרב-מיארה, רה"מ נתניהו, שר האוצר סמוטריץ', השר אלקין, שר החינוך קיש ושר הנגב והגליל וסרלאוף. "תושבי קרית שמונה חוו טראומה של ממש כתוצאה מהפינוי שנכפה עליהם", נכתב במסמך, "והדברים נכונים במיוחד בכל הנוגע לילדים ולנערים בעיר. חלקם חוו ארבעה עד חמישה מעברים מאז פרוץ המלחמה, ונאלצו להסתגל בכל פעם מחדש למסגרת חדשה".
"רק בשנת הלימודים תשפ''ה עלה בידי העירייה לייצב את המערכת מבחינת מבני חינוך הולמים, להשלים מצבת עובדי חינוך שהיו חסרים ולהביא את המערכת לתפקוד סביר", הסביר שטרן, "תחום הטיפולים הרגשיים נותר עד היום לוקה בחסר. משרד החינוך לא הצליח עד כה לתת מענה לתלמידים הזכאים לכך על פי חוק. החזרת ילדי ונערי קרית שמונה לבתיהם באמצע שנת הלימודים, ועקירתם שוב מהמסגרות אליהן הסתגלו, במאמץ רב תסב להם פגיעה רגשית חמורה".
עוד מנה ראש העיר במכתבו סיבות נוספות, שהוא מתאר כ"קשיים עצומים שלא הובאו בחשבון ע"י מקבלי ההחלטות כשהוחלט על אילוץ תושבי העיר לשוב לבתיהם בעוד חודש וחצי": בין השאר, הזכיר שלא תהיה אפשרות להשמיש את כל מסגרות החינוך בעיר עד לתחילת מרץ - חלקם סובלים מנזקים משמעותיים עקב פגיעות טילים ושימוש של צה"ל.
גם מצבת כוח האדם בבתי הספר, נאמר, לא תספיק לפתיחה הקרובה המתוכננת: "ממיפוי שנערך עם מנהלי בתי הספר עולה שבמקרה של חזרת תושבים לעיר בתחילת מרץ - בחלק גדול מבתי הספר לא יהיו די מורים". נכתב כי גם לאחר שהוצעו פתרונות שונים להשלמת הפער - כמות המורים לא תהיה מספיקה.
מוסדות הרווחה בעיר רחוקים גם הם מלפעול באופן מלא: "שליש מהעובדות הסוציאליות בעירייה מפוזרות ברחבי הארץ והעירייה אינה יודעת כמה מהן יסכימו לחזור במרץ". שטרן הזכיר גם את התשתיות בעיר, שנפגעו במהלך הלחימה ועוד לא שוקמו במלואן: "השבת התושבים לעיר לפני ללא תשתיות ראויות ובאמצע עבודות שיקום רחבות היקף תפגע בהם ותציב אותם בסיכון".
"ההחלטה לאלץ את תושבי קרית שמונה לשוב לבתיהם עד תחילת חודש מרץ היא החלטה בלתי מידתית ובלתי סבירה שלא תוכל לעמוד", סיכם שטרן במכתב. "נבקשכם לשקול מחדש החלטה זו ולאפשר לתושבי קרית שמונה להמשיך להתגורר מחוץ לעיר לפחות עד לסוף שנת הלימודים הנוכחית. פינוי קריית שמונה בתחילת המלחמה לא היה מתוכנן - וליקויו בהתאם. את החזרה הביתה אפשר וצריך לתכנן בצורה ראויה".
משטרן נמסר לאחר שליחת המכתב: "הפנייה לבג''צ לא תמנע מאיתנו להמשיך לעבוד למען העיר ולהכין אותה למען חזרת התושבים. אנו ממשיכים לעבוד למען היום בו תושבי העיר יצטרכו לחזור אליה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו