תושבי מערב בנימין יוצאים למאבק בעקבות החלטת בג"ץ להרוס בתוך חודשים ספורים את מתחם "עיינות ענר", מתחם מעיינות ששופץ על ידי נוער ישראלי לאורך השנים האחרונות בסמוך ליישוב נריה. המתחם, שבו שבעה מעיינות ופינות ישיבה, הוקדש לזכר שלושת הנערים החטופים - גיל-עד שער, נפתלי פרנקל ואיל יפרח זכרם לברכה, וכן ללוחמים תושבי יישובי טלמונים שנפלו במלחמת חרבות ברזל.
ההחלטה התקבלה בעקבות עתירה שהגישו ב-2018 ארגוני השמאל "יש דין" ו"עמק שווה". בעתירתם טענו כי מדובר במתחם שנבנה על קרקע פלשתינית פרטית וכי זהו אתר ארכיאולוגי בשם "נבי ענר". בג"ץ קבע אמנם כי לא מדובר בשטח האתר הארכיאולוגי, אך מתח ביקורת על כוחות הביטחון והמנהל האזרחי שלא פינו את המתחם שנבנה, לטענתם, באופן בלתי חוקי.
"איך אפשר להרוס כזו פנינה של טבע, מקום כל כך יפה?", שואל בכאב משה לוי, ממשפצי מעיינות ענר בבנימין. "מדובר במקום יפהפה עם כמה ברכות מאוד יפות, פינות צל מדהימות, שקיעות עוצרות נשימה. כל שנה פוקדים את המקום אלפי אנשים".
"פתאום, לא יודע מאיפה זה הגיע, החליטו בבג"ץ שעוד חצי שנה הורסים את המעיינות", אומר חננאל רייזר, תושב טלמון המבקר במקום באופן קבוע. "זה נראה לא הגיוני בכלל. יש שם מעיינות חדשים על שם נופלים ועל שם שלושת החטופים. כל יום מגיעים לשם המוני מבקרים. זה לא שאם יהרסו את המעיינות יגיעו לשם ערבים. אף אחד לא יגיע לשם, זה יישאר שומם".
"איך אפשר להרוס כזו פנינה של טבע, מקום שמגיעים אליו אלפי אנשים בכל שנה?", תוהה משה לוי, ממשפצי המעיינות שהוקמו ב-2014 לזכר גיל-עד שער, נפתלי פרנקל ואיל יפרח
ראש המועצה האזורית בנימין ויו"ר מועצת יש"ע, ישראל גנץ, מתח ביקורת נוקבת על ההחלטה: "פסק הדין עושה עוול לכל תושבי האזור ומותיר אחריו רק חורבן והרס. שופטי בג"ץ חברו לפעילי השמאל הקיצוני שמבקשים להביא להרס ההתיישבות היהודית, להרס עתיקות בנות 2,000 שנה, ולהרס פנינות החן והטבע ביהודה ושומרון".
מנגד, בארגוני השמאל בירכו על ההחלטה. "בג"ץ קבע את המובן מאליו: על המדינה חלה חובה להגן על זכויות קניין של פלשתינים ולאפשר להם לשמור על מורשתם", אמרו בארגונים. "פסק הדין ממחיש שוב כי רשויות המדינה עושות כל שביכולתן להימנע מקיום חובותיהן על פי הדין, ורק התערבות שיפוטית יכולה להשיבן לתלם אכיפת החוק".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו