מדי שבוע, קבוצה של 23 נערות בגילאי 12 עד 15 מכלל הרקעים והאמונות, נפגשת במתחם ה"סינמה סיטי" בירושלים ומתרגלת אמנויות לחימה שונות, תוך חיזוק מיומנויות ההגנה העצמית של כל אחת ואחת.
הפרויקט, שזכה לשם "קול בריא", רלוונטי מאוד בימים בהם אנו מדווחים על אלימות כלפי נשים חדשות לבקרים, והוא פרי עמלה של דבש פוגלמן, נערה ירושלמית שאפתנית בת 17, שבחרה לפעול במטרה לחזק את דימוי הנערות בפני עצמן ובפני הסביבה, דווקא בגיל המשמעותי ביותר בעיצוב הזהות שלהן.
"המטרה שהבנות יצאו בתחושה שהן יכולות להתמודד עם אתגרים, ושהן יכולות להשיג את הדברים שחשובים להן מתוך הבנה של מה שחשוב להן, ולא מתוך מה שמצפים מהן", פותחת דבש. "אני רוצה שהן יהיו בתפיסה שהן מחזקות את עצמן. בנות עושות ספורט, אבל לא במטרה להיטיב עם עצמן, אלא כדי להתאים למודל שהחברה הגדירה עבורן".
מה בדיוק קורה במפגש?
"כל מפגש מורכב מאימון פיזי ואז מפעילות שאני מעבירה לנערות בעולמות ההתפתחות האישית – פעילויות שמתמקדות בערכים שחשובים להן, במטרות שהן מציבות לעצמן ובדרכי הפעולה כדי להשיג את המטרות הללו. השיח הזה לא מקרי, הוא חלק גדול מהמטרה הכוללת. אתה רואה את ההתלהבות פורצת מהנערות. פתאום נותנים להן מקום, אז הן מרגישות בנוח לדבר על ערכים שחשובים להן ועל היבטים חברתיים מהותיים עבורן".
באשר לפעילות הפיזית, דבש מוסיפה בסיפוק כי "אחרי הפעילות אני יכולה לראות את הבנות יוצאות עם חיוך. הן מספרות לי בחיוך ובגאווה על הכאב שיש להן כי תפוס להן שריר, הן מרגישות שהן עבדו קשה".
המיזם המפתיע הוא חלק מארגון "LEAD", ארגון לקידום ולפיתוח מנהיגות צעירה בישראל. את הארגון ייסד איש העסקים מוריס קאהן, שחתום גם על התרומה לארגון "SpacaIL" ולחללית '"בראשית".
"הבנתי שאני רוצה ליצור קבוצה של אימונים פיזיים ומנטליים לנערות"
אחד הרעיונות המרכזיים של התכנית הוא לעודד בני נוער לפתח פתרונות בתחומים חברתיים החשובים להם, מתוך נקודת מבטם הצעירה. "מההתחלה רציתי להתעסק בנושא של ביטחון עצמי אצל בנות נוער", מעידה דבש. "הסתכלתי על זה בהיבטים של מניעת מצבים של הפרעות אכילה וחוסר ביטחון אצל נערות, תוך פיתוח תודעה לפיה החסמים הללו לא ינהלו אותן. חיפשתי משהו שיחליף את תודעת ה'מצטמצמת' לתודעת ה'מתחזקת'".
אז איך הגעת לרעיון המשלב כושר ושיח פתוח?
"ניסיתי כל מיני סוגי אימוני כושר, ובמקביל מצאתי מדריכה מקסימה שיש לה ניסיון עם בנות נוער. אז, הבנתי שאני רוצה ליצור קבוצה של אימונים פיזיים ומנטליים לנערות בגיל צעיר, שתעסוק בדיוק בנושאים האלה".
"חיבור של נערות דתיות, חילוניות וחרדיות"
דבש מציינת כי היה לה חשוב ליצור קהילה הטרוגנית, בה כל נערה שתרצה תוכל למצוא מקום, בלי קשר למצב הסוציו-אקונומי ממנו היא מגיעה. "המטרה הייתה ליצור קבוצה שתחבר בין אוכלוסיות שונות בירושלים. לא רציתי שיגיעו רק בנות שיכולות להרשות לעצמן. רציתי שזה יהיה חיבור של נערות דתיות, חילוניות, חרדיות ואני שואפת גם לנערות ערביות שיצטרפו בהמשך. בקבוצה יש נערות מבתי ספר שונים, מכל הסקאלה. הן הופכות לחברות - כאלה עם חצאית עד הקרסוליים וכאלה עם מיני. מבחינת המחיר, שאפתי שהמפגשים יתקיימו במחיר מצחיק, כך שהם יהיו מונגשים לגמרי".
ומה מבחינת תמיכה?
"למעשה, כבר בהתחלה שלחתי וואטסאפ לראש העיר והצלחתי לגייס ממנו כסף עבור המיזם, ועכשיו אני עובדת עם אגף הספורט בעירייה באופן רשמי", מספרת דבש בסיפוק.
"כשדבש פנתה אליי והציגה את הרעיון שלה, זיהיתי בה את ניצוץ היוזמה ואת כוח הרצון שסייעו לה בהגשמת החלום שלה", מציין ראש עיריית ירושלים, משה ליאון, בהתייחסו לפרויקט הייחודי. "היא לימדה אותנו שיעור על התמדה ונחישות, כשסיפורה מהווה את סיפורה של ירושלים, בה מתגשמים חלומות", מוסיף.
"בחרתי דווקא בגילים האלה כיוון שבדיוק בטווח הזמן הזה הדימוי העצמי מתחיל להיבנות", מסבירה דבש. "הגעתי לנערות דרך הרבה קבוצות ברשתות החברתיות, פניתי למנהלי בתי ספר ולמי שממונה על חטיבות הביניים בעיר, כשבמקביל עיריית ירושלים עזרה בפרסום הפרויקט. זה פרויקט מדהים, אני קוראת לכל נערה להגיע ולהיות חלק מקבוצה שהיא משפחה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו