מלחמה כפולה. אלימות במשפחה (אילוסטרציה). צילום: Getty Images

המלחמה על הבית: מיזם ישראלי ראשוני מסוגו בעולם למאבק באלימות נגד נשים

מאז פרוץ המלחמה יותר נשקים מסתובבים ברחובות ואיתם עלייה בתחושת המסוכנות • במרכז אלומה בעכו שוהים תחת קורת גג אחת כל גורמי המקצוע הרלוונטיים לנפגעים ולבני משפחותיהם • את השירות ניתן לקבל גם באופן אנונימי 24 שעות ביממה • עו"סית במרכז: "לא תמיד יש צורך בצעדים קיצוניים כמו לעזוב את הבית"

[object Object]

יותר מ-120 אלף נשים בישראל נפגעו מעבירת אלימות או איום באלימות בשנת 2023, 32 מהן נרצחו - כך עולה מדוח של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שהתפרסם מוקדם יותר היום (ראשון) לרגל יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים שיחול מחר (שני), 25 בנובמבר.

חשש תמידי וסימני אזהרה

נויה (שם בדוי), בת 25, סטודנטית להנדסה תושבת הצפון, החליטה להתנדב עם פרוץ המלחמה במלון מפונים מהצפון. במהלך ההתנדבות במלון היא נחשפה לעובדת סוציאלית שהייתה במקום, ובמהלך השיחות בין השתיים, העו"סית הצליחה להבחין בסימני אזהרה במערכת הזוגית של נויה ובן זוגה. נויה שיתפה אותה שהיא נמצאת במערכת זוגית אלימה וכי היא לא מצליחה להשתחרר ממנה. עוד שיתפה שהייתה חווה מבן הזוג אובססיביות, מניפולטיביות והיא חיה בחשש תמידי ממה שעלול לקרות.

"הוא היה עוקב אחריי לכל מקום, משאיר לי סימנים על הרכב", אמרה נויה. העו"סית, ששמעה על הזוגיות ביניהם, ישר זיהתה את סימני האזהרה - והפנתה אותה לקבלת טיפול במרכז אלומה בעכו באופן מידי.

על אף המצב הבטחוני, המרכז ממשיך לעבוד - על פי ההנחיות. נפילת כטב"מ סמוך לעכו (ארכיון), צילום: ללא קרדיט

מרכזי אלומה של משרד הרווחה והביטחון החברתי ברחבי הארץ הם חלק ממיזם חדשני וראשוני מסוגו בעולם, שבו תחת קורת גג אחת שוהים כלל גורמי המקצוע הרלוונטיים לטיפול באלימות במשפחה. עובדים ועובדות סוציאליים יחד עם גורמי משטרה, אנשי בריאות, סיוע משפטי ועוד.
המטרה היא להעניק סיוע בזמן אמת לנפגעים ולנפגעות - כשאת השירות ניתן לקבל גם באופן אנונימי. בנוסף, ניתן לקבל במרכז שירותים כמו הערכת מסוכנות, הגשת תלונה, ייעוץ ולינת חירום במקרה הצורך ובאופן מיידי.

"ידעתי שהקשר הזה לא בריא, אבל בזמן מלחמה ניסיתי להכנס לפרופורציות ולראות את הסבל של כל המדינה ולא את שלי הפרטי", אמרה נויה, "אבל מהר מאוד הבנתי שאני צריכה להילחם גם על החיים שלי". היא הגיעה למרכז אלומה בעכו, שם סייעו לה להתנתק מהקשר הזוגי . לאחר טיפול ארוך, רכשה נויה בין היתר כלים לזיהוי דפוסים רעילים ומניעת המקרה הבא.

"המסר שלי לכל הנשים הוא: תסמכו על האינטואיציה שלכן. אם אתן מרגישות שמשהו לא בסדר, לא לחכות למקרה קיצוני או הוכחות. פשוט תפנו לעזרה בלי להסס. זה מציל חיים", הוסיפה נויה.

לא לחכות להוכחות - פשוט לפנות. הפגנה על אלימות נגד נשים (ארכיון), צילום: ללא קרדיט

לפעמים מספיקה רק שיחת ייעוץ

מרכז אלומה בעכו מתפקד מתחילת המלחמה תחת איום טילים מחיזבאללה בכל רגע נתון.
למרות ההתמודדות של אנשי הצוות במקום, הם ממשיכים להעניק סיוע ולוות את הנשים שמגיעות במצבי סיכון שונים ומבקשות סיוע. כיום, המקום פועל תחת מגבלות פיקוד העורף אך ממשיך לסייע ולתת מענה לנשים רבות.

מלי אורגד, מנהלת שירות טיפול והגנה במצבי טראומה ומשבר במשרד הרווחה: "המרכזים פועלים במתכונת של עשרים וארבע שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע ומציעים מענה נגיש וזמין לנפגעי/ות אלימות במשפחה ולאנשי מקצוע תחת קורת גג אחת. ניתן לפנות באופן אנונימי וללא פתיחת תיק במחלקה לשירותים חברתיים", אמרה. בהמשך, התייחסה באופן ממוקד לאלימות בזמן המלחמה: "כאשר נשים מתמודדות עם איום בטחוני - עלול להסלים לעיתים גם האיום בתוך הבית. המרכז שלנו בצפון ממשיך במתן שירות מלא למרות האיום הבטחוני".

יותר אזרחים נושאים נשק, ותחושת המסוכנות עולה. אקדח (ארכיון), צילום: ללא

ל', עובדת סוציאלית במרכז אלומה: "בתחילת המלחמה נשים היו בהישרדות והפחד החיצוני גבר על ההתמודדות הפנימית בבית ולכן ראינו ירידה בפניות. מאז תחילת המלחמה, יותר ויותר אזרחים נושאים נשק כאזרחים וכאנשי מילואים וכוחות הביטחון - מה שגורם לפניות רבות של נשים שמרגישות עלייה בתחושת המסוכנות.

"דווקא בתקופה הזו, כאשר הביטחון בחוץ מתערער - יש יותר צורך בבית שיספק הגנה. לא תמיד יש צורך בצעדים קיצוניים כמו לעזוב את הבית, לפעמים מספיק רק שיחת ייעוץ שתיתן הכוונה וביטחון".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו