12 אלף ליטרים בדקה - עד 120 מטר: זה ה"לווייתן" שיכבה שריפות

בשל המלחמה והאיום המתמשך על מתקנים אסטרטגיים, הרשות לכבאות והצלה רכשה 6 רכבי כיבוי עוצמתייםהמכונים "לווייתן" • "זה כלי שמנצח את הזירות המורכבות ביותר", אומר נציב כבאות והצלה, רב־טפסר אייל כספי

הלוויתן בפעולה, מתיז לגובהה 120 מטר. צילום: מערך הכבאות וההצלה

הלווייתן הוא היונק הגדול ביותר בטבע, ובהתאמה - רכב הלווייתן הוא רכב הכיבוי הגדול והעוצמתי ביותר שקיים כיום בישראל.

כמה הוא גדול? הנה קצת נתונים על הרכב: אורכו מקצה לקצה הוא 12.5 מטרים, ומשקלו הכולל הוא 33 טונות. הספק מנוע - 500 כ"ס, הספק משאבת כיבוי - 10,000 ליטרים בדקה.

לתותח המים שעל גג הרכב יש יכולת התזה של 12 אלף ליטרים בדקה, למרחקים הגדולים פי שניים מכל רכב כיבוי אחר - עד 120 מטרים, מקביל לגובה של כ־40 קומות. הקיבולת של מכל קצף הכיבוי של הכלי הבומבסטי הזה היא 3,000 ליטרים, ושל מכל המים שלו - 15 אלף ליטרים. לשם ההשוואה: כבאית סטנדרטית מכילה 3,000 ליטרים של מים ו־400 ליטרים של קצף.

תותח המים החזק, צילום: מערך הכבאות וההצלה

התותח שלו מותאם להתיז כמויות עצומות של מים וקצף כיבוי על מטעני אש משמעותיים, והוא יכול לספק מים לכמות גדולה של צוותי כיבוי הפרוסים בשטח.

"זה כלי שמנצח את הזירות המורכבות ביותר, שובר שוויון בהגנה על מתקנים אסטרטגיים של מדינת ישראל", אומר ל"ישראל היום" נציב כבאות והצלה, רב־טפסר אייל כספי.

בחודש האחרון נקלט הלווייתן במחוז צפון, המתמודד עם לחימה מורכבת ועצימה, שריפות וחילוצים. מנתוני מערך הכבאות עולה כי 80% מנפילות הטילים והרסיסים גורמות להתפתחות שריפות - מה שבשנה האחרונה אילץ את מערך הכבאות לבצע התאמות כדי להגיב במהירות ובעוצמה ולהגן על היישובים.

מענה אסטרטגי

כחלק מפרויקט "מרכבות האש", ביישובים רבים בצפון מוקמו טרקטורי כיבוי עם יכולת להגיע לאזורי נפילות במהירות, ואילו רכב הלווייתן מאפשר מענה אסטרטגי משמעותי בהגנה על מתקנים אסטרטגיים, כמו מאגרי דלק ותעשייה כבדה.

לאור יכולותיו האדירות, הרכב מסוגל לתת מענה באירועי חירום גם לצורך הגנה על יישובים וגם בהתקפה נגד שריפות ענק, לשמש רכב אספקת מים לכמה רכבי כיבוי בו־בזמן, ולהביא לאירוע כמויות עצומות של מים בפרקי זמן קצרים.

רק לשם המחשה: שישה רכבי לווייתן יכולים למלא ולרוקן בריכה אולימפית, שבה 2.5 מיליון ליטרים של מים, בקצת פחות מ־42 דקות.

בחודשים הקרובים ייקלטו חמישה רכבים נוספים, ובכל מחוז בכבאות יוצב רכב אחד.

רב טפסר אייל כספי, צילום: יוסי זליגר

טפסר־משנה אהוד בן עזרא, סממ"ז צפון במערך הכבאות, אומר: "אם נשווה את רכבי הכיבוי למתאגרפים בתחרות איגרוף - רכבי כיבוי סטנדרטיים יכולים לנצח בקרב לאחר כמה סבבים או בנקודות, אך מבחינתנו ייעודם של רכבי הלווייתן הוא להכריע את האירוע בנוקאאוט".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר