תושבי היישובים האדומים בעוטף דורשים: "שלשו לנו את סכום הפיצויים כמו באסונות אחרים"

ב"פורום הביתה" המייצג את היישובים טוענים כי סכום הפיצוי המוצע על ידי הביטוח הלאומי אינו עונה על צרכי התושבים • מנגד, הם מסבירים, המדינה תדחוף במו ידיה את התושבים לוועדות לביטוח לאומי על מנת שאלו יקבלו פיצוי גבוה יותר במתווה של קביעת אחוזי נכות וכך תהפוך חבל ארץ שלם ל"נכה"

כוחות משטרה מפנים תושבים מהעוטף ב-7 באוקטובר. צילום: אי.פי

ועדת העבודה והרווחה של הכנסת צפויה להתכנס בקרוב על מנת לאשר את ההסכם בין הביטוח הלאומי לחשב הכללי באוצר, המבוסס על מתווה הפיצויים האישיים לתושבי העוטף. את פרטי ההסכם שאושר בממשלה קבעה ועדה בראשות ד"ר אביעד הכהן.

המדינה הקציבה סכום של מיליארד שקלים בלבד עבור הפיצוי, כשהסכום שיקבלו התושבים נע בין 7000 ל-30,000 שקל על פי חלוקה אוטומטית ל-3 רמות פגיעה.

"לא נשכח ולא נסלח״: תושבי העוטף הפגינו מול משכן הכנסת// יוני ריקנר

ב"פורום הביתה" המייצג את היישובים האדומים שספגו את המכה הגדולה ביותר טוענים, כי "זהו סכום שאינו עונה על הצרכים הרבים של התושבים". עוד אומרים נציגי הפורום כי הסכום קטן באופן משמעותי מסכומים ששולמו באופן אוטומטי באסונות ואירועים קודמים, בפער של עשרות ומאות אחוזים.

כך, לדוגמא, באסון ורסאי שולמו 50,000 שקלים לכל משתתף שלא קיבל אחוזי נכות, באסון מירון כל משפחה של מי שנספה קיבלה 500,000 שקל לכל בחינה כלשהי. 

האלטרנטיבה: מתווה הנכות בביטוח הלאומי שיעלה למדינה יותר

מנגד, מציינים בפורום, כי סכומים שיקבלו תושבים שיפנו למסלול קביעת אחוזי נכות בביטוח לאומי יהיו גבוהים בהרבה. כיום, מי שנקבעה לו בביטוח לאומי דרגת נכות של 10%-19% - זכאי למענק חד-פעמי בסכום שנע בין 59,509 ש"ח ועד 225,089 ש"ח, בהתאם לדרגתו.

על פניו זו בשורה משמחת, אך כזו שנושאת בתוכה גם מימד של בושה, שכן יש מי שאינו מעוניין להיות מוגדר כנכה. בפורום מזהירים, כי באם תתקבל החלטה כזו והפיצוי, הנמוך שליטתם, ייקבע כפי שקבעה הועדה - המדינה תדחוף במו ידיה את התושבים לוועדות לביטוח לאומי על מנת לקבל פיצוי גבוה יותר במתווה של קביעת אחוזי נכות וכך תהפוך חבל ארץ שלם ל"נכה".

המוסד לביטוח לאומי - השירותים ניתנים כרגיל, צילום: יוסי זליגר

כיום רבים מתושבי העוטף נמנעים מפנייה לביטוח לאומי במסלול זה, על רקע ההשלכות להכרה באדם כנכה בוועדה רפואית של הביטוח הלאומי, שנושאת עמה השלכות שליליות רבות כלפי הנפגע במגוון תחומים (תיוג חברתי, נושאי קבלה לעבודה, פגיעה בתחושת העצמאות ועוד).  

הקריאה של "פורום הביתה" היא לחברי הכנסת שלא לאשר את הסיוע המדובר, אלא לשלש את הסכום ע"פ הקריטריונים שנקבעו ע"י הועדה על מנת לאפשר לתושבים לנסות ולשקם את חייהם אחרי הטבח הנורא.

משפחות מפונים בבית מלון (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

"אין אנו מבקשים לפתוח ולדון מחדש בכל החלטות הועדה", אומרים בפורום. "הזמן דוחק והתושבים זקוקים לכסף כדי לשקם את חייהם. הקריאה שלנו היא לחברי הכנסת בוועדה שלא להיות חותמת גומי אלא לדרוש את שילוש הכסף לסכומים ראויים, כלומר עד 90,000 שקל לכל נפגע".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר