"נוהל אסתר": המהפכה שתנסה למנוע את רצח הנשים הבא

מתחילת מלחמת חרבות ברזל נרצחו 14 נשים בידי בני זוגן - עלייה דרמטית של 39% • פורום מיכל סלה ולשכת עורכי הדין השיקו פרוטוקול חירום שנועד להפוך את קהילת עורכי הדין בישראל לקו הגנה ראשון לנשים שסובלות מאלימות

לילי בן עמי. צילום: עופר חן

בזמן שרוב המדינה מתמקדת בחזית הדרומית והצפונית, חזית נוספת ממשיכה לגבות קורבנות בתוך הבתים: מתחילת מלחמת חרבות ברזל נרצחו 14 נשים בידי בני זוגן - עלייה דרמטית של 39% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. אתמול הושק צעד דרמטי שעשוי לשנות את המציאות העגומה הזו.

פורום מיכל סלה ולשכת עורכי הדין השיקו את "נוהל אסתר" - פרוטוקול חירום מהפכני שנועד להפוך את קהילת עורכי הדין בישראל לקו הגנה ראשון במניעת רצח נשים. על פי הערכות משרד הרווחה, כ-400,000 נשים בישראל חיות כיום תחת אלימות - נתון מצמרר המדגיש את הדחיפות שבפתרון.

הנוהל נקרא על שמה של אסתר אהרונוביץ' ז"ל, שנרצחה בביתה בידי בן זוגה ברגע שקיבל את מסמכי הגירושין. "אמא שלי, חיה שנים רבות תחת פחד מתמיד מאלימות פסיכולוגית מצד בן זוגה דאז, פחד שהלך והחריף ככל שהתקרבה לרגע בו עמדה להגיש לו את מסמכי הגירושין. עבור אמא שלי, הפחד הפך לחלק בלתי נפרד מהחיים, והוא זה שלבסוף גזל ממנה את חייה. הסיפור שלה מהדהד בכל פעם שאני חושבת על נשים אחרות שחיות תחת איומים דומים", אמרה מעיין מגיד, בתה של אסתר אהרונוביץ ז"ל, "המאבק שלה, שבסופו לא זכתה להימלט ממנו, מהווה עבורי קריאה לפעול כדי שנשים אחרות יוכלו להשתחרר בזמן ולא להגיע לאותו סוף טרגי".

מיכל סלה. פועלים לעצור את האלימות נגד נשים, צילום: מתוך פייסבוק

במרכז הנוהל החדש עומדות ארבע שאלות פשוטות שכל עורך דין ישאל את לקוחותיו, במיוחד בתיקי גירושין: "אין פרטיות?" - האם בן הזוג קנאי אובססיבי ועוקב אחר כל תנועה, "סכנה בבית?" - האם האישה חשה שהיא "הולכת על ביצים" בביתה, "תלות קיצונית?" - האם בן הזוג מאיים בהתאבדות במקרה של פרידה ו"רוע מכוון?" - האם קיימים איומים על האישה, ילדיה או רכושה?.

"נוהל אסתר הוא כלי פשוט ונגיש שיכול להיות ההבדל בין חיים למוות", הסבירה לילי בן עמי, מנכ"לית פורום מיכל סלה. "עורך הדין של אסתר סיפר לי בכאב שהיא הייתה הלקוחה השלישית שלו שנרצחה. עם הנוהל הזה, אנחנו יכולים למנוע את הרצח הבא".

השופטת רותם קודלר עיאש, סגנית נשיא בתי המשפט למשפחה במחוז הדרום, הדגישה בכנס שהתקיים, את חשיבות שיתוף הפעולה המערכתי: "התיקון לחוק למניעת אלימות במשפחה והאפשרות להוסיף פיקוח אלקטרוני הם כלים משמעותיים. כל שופטי המשפחה בארץ עברו הכשרה מיוחדת כדי להשתמש בכלים אלה להצלת חיים". ח"כ מירב בן ארי, יו"ר סיעת יש עתיד, הוסיפה: "חוק האזוק האלקטרוני יצא לפועל בזכות לחץ בלתי פוסק. כעת חובה על עורכי הדין לדרוש את יישומו בבתי המשפט".

"זו אחריות של כולנו", סיכמה בן עמי. "בדיוק כפי שאחות שואלת על אלרגיות לפני חיסון, כך צריך להשתמש בנוהל אסת"ר. זה לוקח חמש דקות - והמשמעות היא הצלת חיים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר