עולים חדשים, תסכולים ישנים: הקליטה רחוקה מלהיות יעילה - והמשק מפסיד מיליונים

ערב יום העלייה הלאומי מתברר המחיר היומי של כישלון הקליטה • המדינה מפסידה 2.2 מיליון שקלים מאי-שילוב עולים חדשים בתחומי מומחיותם • דווקא כשישראל זקוקה לחיזוק יותר מתמיד, אלפי מומחים מוכשרים נותרים מחוץ למעגל התעסוקה

עולים חדשים מאוקראינה (אילוסטרציה). צילום: יוסי זליגר

"יום העלייה" הלאומי יחול מחר (חמישי), בו נציין את ההכרה בחשיבות העלייה לארץ ישראל כבסיס לקיום מדינת ישראל כמדינה יהודית. מתוך מחקר של חברת "דלויט" עבור משרד העלייה והקליטה ולובי המיליון בשנת 2022, נמצא כי בכל יום מדינת ישראל מפסידה כ-2.2 מיליון שקלים בתרומה למשק הישראלי, על ידי אי קליטה יעילה של עולים חדשים במקצועם.

שנתיים וחצי מפרוץ מלחמת רוסיה-אוקראינה, עלו לישראל 110 אלף עולים חדשים. רוב העולים מבריה"מ משכילים, עם תארים ומקצועות מובילים שיכולים להצמיח את המשק הישראלי, אך ההשתלבות בשוק העבודה במקצוע שלהם מאתגרת. עולים מבריה"מ לשעבר מתמודדים עם בירוקרטיות מתישות, תורים ארוכים להכרה בתארים וחוסר מקום בלימודי אולפן, דבר שמביא אותם לעבוד בעבודות מזדמנות.

המלחמה בין רוסיה לאוקראינה. לא קרובה להסתיים, צילום: רויטרס

עמותת "לובי המיליון" מובילה את פרויקט "מתחברים" בניסיון לסייע לעולים להשתלב בשוק העבודה. הפרויקט משדך לעולים החדשים מנטורים צברים ותיקים, המייעצים להם כיצד לגשת לראיונות ומספקים הזדמנויות לנטוורקינג. עד כה התקיימו שלושה אירועי נטוורקינג גדולים בתחום ההייטק בתל אביב.

יום העלייה הוא רגע של חשבון נפש לאומי, הזדמנות להאיר את סיפורי הגבורה האישיים של רבבות העולים החדשים הנאבקים על מקומם המקצועי בישראל. זהו תמרור אזהרה המזכיר לנו את הטעות ההיסטורית של שנות התשעים - כאשר רופאים מבריקים עבדו בניקיון ומדענים מחוננים באבטחה. היום, כשבידינו הכוח והידע לתקן, מוטלת עלינו החובה הלאומית להבטיח שכל עולה יוכל לתרום למדינה במלוא כישוריו.

עולים חדשים בטרמינל אחד // צילום: בן קלמר, צילום: ללא קרדיט

"ידענו שנצטרך להתחיל מחדש – אבל לא תיארנו עד כמה": העולים מספרים על הקשיים בהשתלבות בשוק העבודה הישראלי

יורי (45), מומחה פיתוח ארגוני ו-HR ממוסקבה, הגיע ב-2022 עם ניסיון של 20 שנה בחברות בינלאומיות: "עבדתי בחברות בינלאומיות, דיברתי אנגלית שוטפת, התמודדתי עם אתגרים גלובליים, וחשבתי שזה יספיק כדי להיכנס לתפקיד בכיר כאן. התשובה בכל פעם הייתה: 'מצאנו מועמד אחר'." על פרויקט 'מתחברים' הוא מספר: "הפרויקט הזה נתן לי תקווה. אני פוגש אנשים שעברו את המסלול הזה לפניי, לומד מהם איך לפעול נכון ואיך להתקדם".

יגור (26), עיתונאי צעיר בעל תואר במדעי המדינה, עלה לישראל לאחר שנתקל בקשיים ברוסיה: "כששירתתי בצבא הרוסי, ראיתי את המלחמה ואת הזוועות מקרוב", הוא מספר, "אני רוצה לתרום ממה שלמדתי ולכתוב כאן בישראל. לצערי, בלי קשרים זה כמעט בלתי אפשרי".

פולינה (40), מנהלת שיווק לשעבר בקניון יוקרה במוסקבה, מחפשת עבודה כבר שנה וחצי: "בישראל, הכל מתנהל שונה. כל משרה מפורסמת מושכת מאות מועמדים, וזה מתסכל לשמוע שרבים מתקבלים דרך קשרים אישיים. אני עושה כל שביכולתי – משתתפת בקורסים, סמינרים, מנסה לפגוש אנשים ולבנות נטוורקינג, אבל הדרך עוד ארוכה."

אלקס ריף, מנכ"לית עמותת "לובי המיליון": "ממשלת ישראל צריכה לפעול להטמעה טובה יותר של עולים חדשים שמהווים חלק בלתי נפרד מהפסיפס הישראלי, דווקא בתקופה מורכבת זו של מלחמה בה המדינה צריכה מנופים כלכליים. כשאנחנו הגענו בשנות ה-90, נשענו על העלייה הקטנה של שנות ה-70. עכשיו יש מעל מיליון ישראלים דוברי רוסית לקלוט את העליה החדשה, ואנחנו נמשוך גם את יתר החברה הישראלית לקחת חלק בפרויקט הלאומי החשוב הזה".

אלקס ריף עם התמונות של שני סביה - איסק גלר ויעקב ריף, צילום: יהושע יוסף
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר