לבד מתחת לאלונקה: מספר ימי המילואים של הלוחמים נחשף

70 אלף לוחמים הוחזרו מפטור ליחידות האם שלהם בשנה החולפת • אלכסנדרוני, כרמלי וחטיבת עודד היו בעזה ובלבנון, חטיבה 646 הספיקה גם להילחם בשומרון • הלוחמים שעזבו את הבית ונושאים בנטל הכבד סוגרים שנה בלתי נתפסת

מילואימניקים בשטח כינוס (למצולמים אין קשר לכתבה). צילום: אורן בן חקון

המילואימניקים שירתו השנה מאות ימי מילואים, יודע כל ישראלי במדינה, אך נתונים שהגיעו לידי "ישראל היום" חושפים את היקף המילואים הבלתי נתפס שמשרתים אלו שהתגייסו כדי להגן על חיינו.

הם עזבו את המשפחה, את העבודה, את הלימודים, לבשו מדי זית ויצאו למלחמה, במספר ימי מילואים ששווים לכ־15 שנים ויותר בשנות שגרה. כשברקע חוק הגיוס והסערה סביב המשך אי־גיוס החרדים - המספרים שנחשפים כאן מלמדים על עומק המחיר שמשלמים לוחמי המילואים.

הנתונים שיתפרסמו כאן הם מ־7 באוקטובר עד ספטמבר 2024 (טרם הכניסה הקרקעית ללבנון). במקרה של רוב הגדודים - יש להוסיף לנתונים אלו כחמישה שבועות נוספים של מילואים. כמו כן, יש לזכור שמדובר בממוצע, כלומר מדובר באנשים בגדוד - לוחמים, מפקדים וקצינים - ששירתו ימי מילואים רבים יותר. לוחמים באחת החטיבות אמרו כי קציניהם היו ללא המדים במשך כשבועיים בלבד מאז תחילת המלחמה.

70 אלף לוחמים הוחזרו מפטור ליחידות האם שלהם בשנה החולפת, צילום: דובר צה"ל

חטיבת אלכסנדרוני היא החטיבה שמובילה בימי המילואים, עם ממוצע של כ־260 ימים לחייל עד היום (219 ימים עד ספטמבר). הלוחמים התגייסו ב־7 באוקטובר לצפון, לאחר מכן ירדו לעזה ולאחרונה סיימו לחימה בדרום הלבנון. חטיבת עודד מייד אחריה עם מספר כמעט זהה של ימי מילואים, ובמקום השלישי חטיבת אלון. אחריהן חטיבה 5 וחטיבה 646, שהספיקה להילחם במשך כ־240 ימי מילואים בצפון השומרון, בעזה ובלבנון.

הפילוח לגדודים מוכיח היטב עד כמה הנשיאה בנטל מאתגרת. גדוד 9211 של חטיבת עודד ביצע 230 ימי מילואים עד ספטמבר, עוד קודם לתמרון בדרום הלבנון, וגדוד 6609 של חטיבת אלכסנדרוני ביצע 229 ימי מילואים עד ספטמבר.

מספרים אסטרונומיים

דילוג לצד השני של הסקאלה, של הגדודים שעשו כביכול "הכי מעט" ימי מילואים, מגלה שגם במקרים אלו מדובר במספרים בלתי נתפסים ביחס לכל שנה. המילואימניקים בחטיבת יפתח ביצעו עד ספטמבר 105 ימי לחימה, וגדוד 697 של עוצבת חצי האש ביצע 120 ימי לחימה - מספר שמקביל במינימום לארבע שנות מילואים בשגרה.

בימים אלו חלק מחטיבות המילואים מסיימות את משימותיהן, כשברקע החורף הקרוב, ולא פחות חשוב - שנת הלימודים האקדמית שהחלה השבוע. גדודי המילואים וחטיבות המילואים, שביצעו בחלקם את רוב השנה האחרונה על מדים, שחוקים וזקוקים לחילוף, אף שלעיתים הדבר אינו אפשרי.

נושאים בנטל הכבד. הרמטכ"ל הרצי הלוי עם לוחמי המילואים בעזה (ארכיון), צילום: דובר צה"ל

לפני כמה חודשים החלו בצה"ל בניסיונות לגייס מחדש מילואימניקים ששוחררו, אך דבר זה נתקל באתגר. 70 אלף לוחמים הוחזרו מפטור ליחידות האם שלהם בשנה החולפת, בדגש על התקופה שלאחר 7 באוקטובר, וכעת מי שנותר הם אנשים שכבר שנים אינם במילואים ולא פשוט להחזיר אותם. בחלק מהיחידות אף פונים טלפונית למילואימניקים לשעבר, חלקם בגילים לא צעירים במיוחד, כדי לנסות לשכנע אותם לחזור. עד כה הוחזרו כ־6,000 לוחמים כאלו לשירות - ובצה"ל מנסים להמשיך במגמה זו.

כבר כעת ברור שיחידות המילואים ימשיכו לשאת בנטל הכבד, במספר ימי שירות גבוה בהרבה ממה שהיה קודם לכן. המספר שננקב בעבר היה בסביבות 40 ימי מילואים בשנה, אך כעת בצה"ל סוברים שהמספר יגיע לכ־100 ימים בשנה הקרובה, בשל האתגרים הרבים שעומדים בפני הצבא במלחמת חרבות ברזל - וגם לאחריה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר