ראש ענף מבצעים במשטרת ירושלים: "רבבות של אנשים עתידים להגיע לעיר - ערוכים בכל חלקי העיר"

סגן-ניצב עידו קציר התייחס בראיון ל"ישראל היום" לתקופת חגי תשרי בה אלפי מבקרים פוקדים את ירושלים • "אנחנו מכוונים את ההיערכות ואת הפעילות המבצעית שלנו בצורה המיטבית" • על אפשרות לפח"ע בחג: "יש התרעות כל הזמן, בכל הארץ" • על המחאות להשבת החטופים: "כל עוד האנשים משתתפים בצורה שלא מפרה את הסדר הציבורי - נאפשר זאת"

סליחות בכותל המערבי . צילום: אורן בן חקון

"אנחנו צופים שלעיר יגיעו אלפים רבים של אנשים", אומר בראיון ל"ישראל היום" סגן-ניצב עידו קציר, ראש ענף מבצעים במשטרת מחוז ירושלים, בהתייחסו לחול המועד סוכות הקרב לבוא. "למעשה, כבר עכשיו אנחנו יכולים לראות את זה בשטח – ראה את כמות האנשים בעיר, במרכזי הבילוי, בקניונים, בתחנות ההסעה. המחוז נמצא בהיערכות משמעותית ובעצימות גבוהה מאוד. היקפי הפעילות שלנו, סדרי הכוחות והאמצעים המופעלים הם חסרי תקדים".

על פי ההערכות של הקרן למורשת הכותל, רק בחודש אלול ובעשרת ימי תשובה האחרונים פקדו את הכותל המערבי מעל לשני מיליון איש. גורמים במשטרה ובעיריית ירושלים מעריכים כי רבבות רבות של אנשים עתידים להגיע לעיר בחג הסוכות ובחול המועד שלאחריו. "אנחנו יודעים שהמוני בית ישראל אוהבים להגיע לירושלים גם כמצווה דתית של עלייה לרגל וגם כיעד אטרקטיבי מאוד לטיולים, בטח במציאות בה אנחנו נמצאים בימים האלה", מתאר קציר. "אנחנו מבינים את תמונת המצב ואת תפוסת בתי המלון בעיר, ואנחנו צופים בהתאם לניסיון העבר את כמויות המבקרים הן במהלך החג והן בימי חול המועד".

חגי תשרי, אחת התקופות העמוסות בבירה. שוק מחנה יהודה, צילום: אורן בן חקון

כאמור, חגי תשרי היא אחת התקופות העמוסות ביותר בשנה בבירה. המוני מבלים ומתפללים מגיעים מכל רחבי הארץ במטרה לפקוד את המקומות הקדושים, לשאת תפילות ולטייל בסמטאות העיר העתיקה.

אירוע המוני כמו זה, הנפרס לאורך שבועות מספר ומתרחש בשנה הנפיצה ביותר שידעה מדינת ישראל מיום היווסדה מצליח להוות, באופן טבעי, כר פורה לפשיעה בעיר. "ההיערכות לחגי תשרי החלה לפני מספר חודשים", מסביר סגן-ניצב קציר. "מבחינתנו אירועי תשרי לא מתחילים בראש השנה אלא מתחילים חודש לפני, עם תחילת אירועי הסליחות אליהם מגיעים עשרות אלפי מתפללים. כרגע אנחנו נמצאים בנקודת אמצע מבחינת לוח הזמנים, כאשר לפנינו חג הסוכות שמהווה רצף מבצעי ארוך יחסית – בערך עשרה ימים של היערכות מבצעית מאוד מאוד משמעותית".

"אנו ערוכים בכל חלקי העיר – גם במזרח, גם במערב, גם בעיר העתיקה, במקומות הבילוי הרבים שהעיר מציעה, אליהם זורמים המבקרים. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם צה"ל, שב"כ ופיקוד העורף ומקיימים הערכות מצב משותפות כל העת במטרה לשמור על ביטחון העיר. בהתאם לדברים שעולים בהערכות המצב הללו אנחנו מכוונים את ההיערכות ואת הפעילות המבצעית שלנו בצורה המיטבית".

סגן-ניצב עידו קציר, צילום: דוברות המשטרה

סגן-ניצב עידו קציר, שמשמש מזה כשלושה חודשים כראש ענף המבצעים של מחוז ירושלים במשטרה, מעיד כי חלק גדול מההיערכות בבירה לקראת חג הסוכות בכלל לא נראה לעין. "לצד הפעילות הגלויה שאותה מזהים ומבינים, אותה פעילות שמייצרת הרתעה בקרב מי שצריך להיות מורתע, יש גם המון פעילות סמויה. אנו משתמשים באמצעים טכנולוגיים מגוונים, ביחידות מיוחדות ובשיטות שאני לא יכול לפרט, במטרה לתת מענה שלם ומלא לאיומים בעיר. תצטרך לסמוך על המילה שלי בעניין הזה, שאנחנו יודעים בסופו של דבר להגיע לגורמים שמהווים איום על ביטחון תושבי ירושלים והמבקרים בה".

לשאלה האם במחוז מודאגים מהתרעות לפיגועים בשטחי הבירה במהלך ימי החג, הוא משיב בקור רוח מפתיע. "התרעות לכוונות כאלה ואחרות יש כל הזמן. למעשה, במשך כל השנים ובטח בשנה החולפת אנו מקבלים התרעות כאלה. לכן, לירושלים כמחוז יש ניסיון רב בכל הקשור למניעה וסיכול של אירועי פח"ע".

ובכל זאת, האם מכירים בירושלים התרעה ממשית לקראת סוכות?

"אני אתן תשובה ברורה לגבי התרעות בבירה. כפי שהסברתי, יש התרעות כל הזמן, בכל הארץ. אך האם יש התרעה קונקרטית במחוז ירושלים? נכון להיום אין במערכת אפילו התרעה אחת כזאת. הרוב המוחלט של ההתרעות הקיימות הן כוונות של פעילים מיהודה ושומרון, שמטופלות באופן שוטף על ידי גורמי הביטחון הרלוונטיים, כמו צה"ל ושב"כ. שאר ההתרעות שאנחנו מזהים הן התרעות כלליות שלא 'מספרות' לנו מה המיקום, הזמן וזהות הגורם, וככל שיש התרעה כזאת היא מטופלת באופן מיידי.

"אין סיכוי שאנחנו מקבלים מידע על אדם משכונה או מכפר כזה או אחר שרוצה לבצע פיגוע ואנחנו לא מגיעים אליו. אנחנו מבינים שגם אם יש התרעות וגם אם אין כאלה, האיומים נתונים ואנחנו כל הזמן מאתגרים את עצמנו בחשיבה על מה יכול להפתיע אותנו, מה למדנו בשנים האחרונות, ואיך אפשר להפיק לקחים מאירועים שקרו ולא לצאת מנקודת הנחה לפיה הכל מובן מאליו".

פעילות משטרת התנועה בירושלים, צילום: דוברות המשטרה

ומה לגבי התחכום שאנו רואים בטרור הלאומני? אתם מצליחים להדביק את הקצב?

"מערכת אכיפת החוק ומערכת הביטחון בכלל נמצאות תמיד בפער מסוים בשל העובדה שמי שמבצע עבירות חוק או עבירות ביטחון נמצא לעיתים צעד אחד קדימה", מודה קציר. "אנחנו מנסים להתעלות מעל הדבר הזה, גם באמצעות העובדה שאנחנו מאתגרים את עצמנו מחשבתית, גם מבחינת תפיסת האיומים שאנחנו נערכים אליהם וגם מבחינת הנחות העבודה שלנו, שהן מחמירות מאוד".

כדוגמא לאיומים אליהם נערכים במשטרה לקראת החג, הוא מעלה את עניין ההסתה ברשתות החברתיות: "במחוז פועל חמ"ל תודעה שתפקידו לזהות פרסומים שיש בהם קריאות ועידוד למעשי טרור. כשיש חשד לעבירות של הסתה, כשיש דברים שלא מתארים את המציאות בצורה נכונה ויש בהם כדי להתסיס או כדי לייצר פרובוקציות, החמ"ל מפעיל מערכים מבצעיים שתפקידם לנטרל את אותם איומים ואת אותן קריאות, על מנת שלא יהוו גורם סיכון. היום אנשים שמפרסמים בפייסבוק פוסט עם תכני הסתה או עם קריאה לטרור, קיים סיכוי גבוה מאוד שייעצרו בטווח זמן קצר – זאת כמובן בהתאם לאירוע ובהתאם להערכת המצב שתתקיים בנושא הספציפי. בהמשך, סביר מאוד שיוגש נגדם כתב אישום. בשנים האחרונות יש אצלנו הבנה שהאירועים האלה מייצרים השפעה במעגלים רחבים ולא רק בהיבט המקומי של אותו אדם שפרסם את הפוסט, או בסביבתו הקרובה".

ירושלים מחאות רבות לה

השנה, מלבד חסימות הצירים המתוכננות בעיר, ייערכו בצמתים מרכזיים בבירה הפגנות בקריאה להשבת החטופים משבי חמאס ברצועת עזה. באותן הערכות מצב משותפות, לוקחת משטרת המחוז בחשבון גם את הנושא החשוב הזה. "לאורך השנים ירושלים תמיד ידעה ריבוי אירועי סדר ציבורי – החל מהפגנות ומחאות לגיטימיות ועד אירועי הפרות סדר. המשטרה מאפשרת בעיר המוני הפגנות בחודש כאשר תפקידה לשמור על הסדר הציבורי במהלכן.

נאפשר זאת בצורה שאינה מפרה את הסדר.מחאות למען שחרור החטופים בירושלים, צילום: אורן בן חקון

"לצד זאת, אני אומר בצורה מאוד ברורה שאנחנו לא נאפשר כל ניסיון להפר את הסדר, לפעול באלימות נגד צד כזה או אחר או לפגוע בשוטרים. אנחנו לקחנו בחשבון תרחישים כאלה, שהם כאמור אינם תיאורטיים, לפיהם יתקיימו אירועים מאוד גדולים כמו ברכת הכהנים בכותל המערבי וכמו הושענא רבה והקפות שניות, לצד אירועי מחאה דוגמת מחאת משפחות החטופים. כל עוד האנשים משתתפים בצורה שאינה מפרה את הסדר הציבורי ושלא הופכת למעשי אלימות אנחנו נאפשר את זה ואנחנו ערוכים לזה".

קציר מבקש להזכיר את חשיבות ערנותם של תושבי העיר והמבקרים בה בתקופת החג הקרובה. "מלבד היערכות שלושת המרחבים (דוד, קדם וציון), פרוסים גם הכוחות המבצעיים – מג"ב ירושלים ומג"ב עוטף ירושלים, שאמון על ביטחון קו התפר, מכשול עוטף ירושלים ועל המעברים, וכמו כן גם כוחות מיוחדים. מעבר ליחידות הללו, אנחנו רואים שהרבה פעמים אזרחים חמושים וערניים נותנים את המענה לאיומים, יחד עם הכוחות בשטח".

גורמי ביטחון מזהירים: עליית פוליטיקאים להר הבית במהלך החג עלולה להביא לתסיסת השטח

בתוך כך, במערכת הביטחון נערכו לעליית יהודים להר הבית בעיקר ביום ראשון, בו יתקיים מעמד ברכת הכהנים המסורתית בכותל המערבי. גורמי ביטחון ששוחחו עם ׳ישראל היום׳ מזהירים כי עליה של פוליטיקאים למקום עלולה להביא להבערת הגזרה ותהווה, דה פקטו, ׳סיכון ליציבות האזור׳ - כך לפי אותם גורמים.

מוקדם יותר היום, עדכנו בצה״ל כי לאחר הערכת מצב שנערכה, מספר פלוגות לוחמים נוספות יגיעו לתגבר בפיקוד המרכז לקראת החג.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר