יותר מ-400 מתנדבים סייעו בגביית יותר מ-1,200 עדויות של שורדי 7 באוקטובר, וזאת במסגרת מיזם יחודי בשם "עדות 710", שהודיע היום (שלישי) על שורת יוזמות לציון שנה למתקפת חמאס בעוטף עזה.
שגיא אלוני יו"ר אגודת הפרויקט, "עדות 710", סיפר ש"פעילות ההנצחה החלה כבר ב-9 באוקטובר 2023, יומיים לאחר המתקפה בה נרצחו כ-1200 בני אדם ונחטפו כ-240 נוספים.
לדבריו של אלוני, המטרה היתה לתעד ולשמר את החוויות והסיפורים האישיים של השורדים והנפגעים, כדי להקים ארכיון לאומי שיכלול עדויות מצולמות ויהווה מגדלור של זכרון.
בארכיון המיזם יש כיום 1,200 עדויות מצולמות כאשר 450 כבר זמינות כעת באתר המיזם וביוטיוב, ומאות נוספות הצפויות להתפרסם בקרוב. "יש לנו עדויות של שורדים שנאספו גם בארצות הברית ובאירופה" סיפר אלוני, שהוסיף כי "העדויות מתורגמות בימים אלה לאנגלית, ערבית, רוסית, גרמנית וספרדית לקראת ציון יום השנה לטבח".
אלוני מסר עוד כי "לא התמקדנו ביישוב או באירוע אחד אלא אספנו מידע מ-60 מקומות ואירועים. תיעדנו גם הכל וזאת על ידי צילומי סטילס, ווידאו וצילומי רחפנים. שוחחנו גם עם 6 כיתות כוננות שלחמו באירוע. החומר הרב שאספנו הוא בגודל של 50 טרה בייט והוא שווה ערך ל-50 מיליון ספרים".
טליה אבישי, שגם היתה חלק מהמיזם מרגע הקמתו הסבירה עוד את הרעיון שבבסיס איסוף העדויות ואמרה "אני פוסט טראומטית בעצמי ואני מבינה את התחושה של הורדים. לכן כשראיתי איך מראיינים אותם בכלי התקשורת הבנתי שלא נותנים מספיק מקום לעדויות עצמן ושצריך לפעול לאסוף אותן במלואן תוך נתינת במה מתאימה לניצולים".
בשיחה עם הוגי המיזם הם ציינו כי "כל עדות נאספת ברגישות ובאופן המכבד את הנרטיב האישי ובאופן מותאם לצורכי המחקר וההבנה ההיסטורית. העדויות הרבות נאספו בשיחות עם תושבי העוטף, שורדי הטבח בנובה, נפגעים מהחברה הבדואית, אנשי כיתות הכוננות, כוחות הביטחון ועוד רבים".
הדוקומנטריסט איתי קן-תור ציין עוד כי "יש לנו גם סרטוני עדות מלאים וגם תקצירים של 5 חמש שקיבלו את אישור העדים. כך הצופים יכולים גם לראות את כל העדות אך גם לקבל רושם ראשוני קצר שימקד אותם בעדות".
המיזם קרא לניצולים נוספים לבוא ולתת את עדותם, מתוך ראיית החשיבות שבשיתוף עבור תהליך ההתמודדות. המיזם שואף ליצור מרחב בטוח ותומך, שתורם לעיבוד הכאב והתמודדות עם האימה שנחוותה.
לרגל ציון יום השנה למתקפת הטרור מציע המיזם מספר פעילויות שיחזקו את זיכרון האירועים. במסגרת זו, פותחה פלטפורמה מקוונת בשיתוף עם "הגאראז'", מרכז החדשנות של מיקרוסופט בישראל, שתאפשר לכל קהילה ואדם לאצור טקס זיכרון המותאם לצרכיהם, בשילוב תכנים מתוך מאגר העדויות של המיזם לצד חומרים נלווים.
כמו כן, מציע המיזם פעילויות נוספות ובכללן השתתפות במיזם "סלון עוטף" בהשתתפות אנשי עדות וניצולים שמסרו את עדותם כחלק מהמיזם. מוזיאון הטבע ע״ש שטיינהרדט יארח ביום השנה לאסון את המיזם במטרה לאפשר לציבור לזכור ולהתייחד עם הזיכרונות והסיפורים מאותו יום.
עוד מוצעות מגוון הרצאות לארגונים וקהילות, שילוב העדויות במערכת החינוך ואירועים מיוחדים בלונדון, ארה"ב ובפסטיבל הסרטים בחיפה.
למיזם סייעו גורמים רבים בהם: האוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת YALE, המרכז האקדמי אורנים, הספרייה הלאומית של ישראל, עמותת יוצאי 8200, הגראז', מרכז החדשנות של מיקרוסופט בישראל, פסטיבלי קולנוע, ארגון העיתונאים והעיתונאיות, יד טבנקין ויד יערי, משרד התפוצות ומספר חברות טכנולוגיה כמו Wix, Monday, Oona, ורביט, פריוריטי, מאסטרדם ועוד
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו