מעצר השתקה: במאי הסרטים הדוקומנטריים אברהם שפירא, שעובד על סרט שחושף את "העוולות השיטתיות" של השב"כ, קיבל מהם לפני שבועיים צו מנהלי בעקבות עבודתו על הסרט, כך לפי המפיקים. את הפרטים חשף הערב (שני) העיתונאי שמעון ריקלין. בשב"כ הגיבו בחריפות וטענו: "הרקע למעצרו הוא המסוכנות הנשקפת ממנו".
במהלך השידור חשף ריקלין כי מעצרו של אברהם שפירא, במאי מוכר בתעשיית הסרטים הדוקומנטריים, מגיע במקביל לעבודה משותפת של שניהם בחודשים האחרונים על סרט שסוקר את פעילותו של הארגון בשלל פרשיות מסעירות ועלול לפגוע בתדמיתו של השב"כ.
שפירא נעצר לפני שבועיים בשעת בוקר מוקדמת כאשר יצא מביתו לקראת יום צילומים. בעת המעצר הגישו לו השוטרים צו מעצר מנהלי שנחתם על ידי שר הביטחון למשך חצי השנה הקרובה. בשנים האחרונות התפרסם שפירא לאחר שעשה מספר סרטים עבור תוכנית בכאן 11 וכן סרטים אחרים שהוצגו בפסטיבלים שונים. הסרטים שאותם הוא מפרסם מאופיינים בקולות ייחודיים ואותנטיים שהוא מצליח להביא משטחי ההתרחשויות.
"כששמעתי שהוא נעצר הייתי בשוק", סיפר העיתונאי שמעון ריקלין. לדבריו, "כשעשינו את הסרט, שפירא כל הזמן חשש. הוא אמר לי כל הזמן - 'הם יושבים עלינו'. גם הריאיון של אבישי רביב ב'עובדה' היה תגובה מהירה לתחקיר שלנו. המסקנה שלנו הייתה שהמעורבות של השב"כ בפוליטיקה עלולה להביא לאסון, דבר שהתחדד אחרי השביעי לעשירי".
"שב״כ לא ירתע ממילוי תפקידו - גם מול השמצות"
בשב"כ שמעו את הטענות והגיבו בחריפות: ״אברהם שפירא הינו פעיל אלים וקיצוני המעורב בהכוונת נערי גבעות וצעירים לביצוע פעילות אלימה באיזור השומרון. שפירא נעצר לחקירת משטרה בחשד שלקח חלק באירועי הטרור בכפר גית ב-15/8, במהלכם נרצח פלשתיני והוצתו 4 בתים, מחלקם אף חולצו תושבים ע"י כוחות צה"ל מתוך הלהבות".
"במהלך חקירתו לא שיתף פעולה, ובהעדר חלופה פלילית הוחלט על מעצרו המנהלי עקב המסוכנות הרבה מהמשך פעילותו. מעצרו והמודיעין שבבסיס המעצר נבחן על ידי בית המשפט המחוזי ואושר למלוא התקופה. הטענה השקרית כי שפירא נעצר בשל היותו 'במאי סרטים', משוללת כל יסוד, והרקע למעצרו הוא המסוכנות הנשקפת ממנו, בפרט בעת הזו. שב״כ לא ירתע ממילוי תפקידו ע"פ חוק, גם מול השמצות וטענות שקריות".
בתוך כך, בתעשיית הסרטים ומשיחה עם קולגות שעובדים עם שפירא, הם מספרים כי נדהמו מצו המעצר המנהלי שהוצא נגדו. חבריו למקצוע מספרים כי שפירא היה נוהג להגיע לכל זירה, להתחבר עם האנשים ולהביא את הקולות שלהם. כמו כן, מצביעים החברים על כך שהמעצר המנהלי שהוצא נגדו הוא פגיעה חמורה בדמוקרטיה ועלול לפגוע בתעשיית הסרטים, כאשר במאים יחששו לעסוק בנושאים רגישים מחשש שיתנקמו גם בהם.
אלי זינגר, מפיק ובמאי קולנוע, שיחד עם מספר חברים הם יצאו בימים האחרונים בקמפיין תחת הכותרת 'משחררים את הבמאי' ו'דוקומנטרי זה לא פשע', אומר כי הם לא יתנו יד לפגיעה ביוצרים. לדברי זינגר, "יש כאן פרקטיקה חמורה מאוד של השתקה. מדובר בבמאי שעבד על סרט דוקומנטרי שעלול לפגוע בתדמית של השב"כ ומצא את עצמו תחת סורג ובריח ללא משפט. אנחנו לא ניתן יד להשתקתם של יוצרים ולפגיעה בדמוקרטיה".
"אברהם הוא דמות מוערכת מאוד בתעשיית הסרטים ולכולנו ברור שמדובר במעצר הפחדה בלבד. אדרבא, אם הוא באמת עשה מעשה המנוגד לחוק, מצופה ממערכת אכיפת החוק לנהוג כדין ולערוך לו משפט כפי שנהוג במדינה דמוקרטית. אבל מכיוון והשב"כ בחר שלא להביא אותו למשפט, עולה חשד שמדובר בצעד נקמני רק כי הוא כיוון את המצלמה שלו למקום הלא נכון, ולכן אנחנו דורשים לבטל את הצו המנהלי נגדו, ולהפסיק להשתמש בכלי הזה", הוסיף זינגר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו