לאחר פרסום ב"ישראל היום" על אודות מפונים מקרית שמונה שנאלצו לשלם עשרות אלפי שקלים על מנת לקבור את אב המשפחה, מסתמן כי נמצא פתרון למחדל ומפונים ייקברו בחינם בבתי העלמין. בדיון בוועדת הנגב והגליל ביוזמת ארגון "עתים" הודיע היום (רביעי) יהודה אבידן, מנכ"ל משרד הדתות כי "אנחנו נדאג לקבורה חינם למפונים".
לילך בן הרוש פנתה ל"ישראל היום" לפני כשלושה שבועות ובפיה סיפור טרגי. עם פרוץ המלחמה פונתה המשפחה מביתה בקרית שמונה ועברו להתגורר במלון בתל אביב. אב המשפחה, עופר, הלך לעולמו בתחילת יולי לאחר התמודדות של ארבע שנים עם סרטן ושל חודשים עם אי-ספיקת כליות.
"מנצלים את הבמה כדי לזעוק בשם משפחות מפונות"
אשתו, לילך, שאינה בטוחה האם ומתי תשוב לקריית שמונה, החליטה כי ברצונה לקבור אותו בראשון לציון משום שבני משפחה רבים מתגוררים באזור. היא פנתה לחברה קדישא בעיר, שאמרו לה כי על פי החוק היא תידרש לשלם 50 אלף שקלים על הקבורה. בחברה קדישא הבינו כי מדובר במקרה חריג ומורכב, ולכן הפעילו ועדת חריגים שסיפקה הנחה של עשרת אלפים שקלים לפנים משורת הדין, אך בשל הוראות החוק לא יכלו לספק הנחה נוספת. לבסוף נאלצה בן הרוש לשלם 40 אלף שקלים על מנת לקבור את בעלה.
הוועדה המיוחדת לחיזוק ופיתוח הנגב והגליל קיימה הבוקר דיון מיוחד בעקבות הפרסום ופניית ארגון "עתים" בנוגע לקבורת מפונים בעיר אחרת. עו"ד אוהד וייגלר, מנהל המחלקה למדיניות ציבורית בארגון, סיפר כי בן הרוש פנתה למחלקת הסיוע שלהם. "פנינו למשרדי הממשלה בבקשה לסיוע ואנו מנצלים את הבמה הזאת כדי לזעוק בשם משפחות מפונות רבות שנתקלו בעוול הזה וברגעים הכי קשים, מעבר לכל מה שקורה במלחמה, לא יודעים איך להתנהל ולמי לפנות והן נאלצות להיפרד מעשרות אלפי שקלים באופן שאינו מוצדק בשום אופן".
יו"ר הוועדה, ח"כ מיכאל ביטון, ציין כי מדובר ב"נושא כאוב, רגיש ומבזה". לדבריו, "יש בריחה מאחריות מי יממן את הקבורה ואת ההלוויה ואת האמבולנס. האחריות לנהל את המשבר היא של משרד שירותי הדת ואני דורש שידאגו למימון מהאוצר וביטוח לאומי וגם ליידע את המפונים שזכאים במקרים מסויימים לקבורת חינם ביישובים אליהם הם מפונים".
בן הרוש דיברה גם היא בדיון וסיפרה על התחושות הקשות. "ניסינו להעביר את תעודת הזהות שלו לראשון לציון כשהוא היה מאושפז כדי שיזכה להנחה, אבל לא הצלחנו לשנות כתובת ובעלי נפטר. נאלצתי לשלם 40 אלף שקל לקבורה בראשון לציון".
"לא יכול לתת עדיפות על פני תושבים אחרים"
יהודה אבידן, מנכ"ל משרד הדתות, ציין כי מדובר בנושא מורכב, והטיל את האשמה על הביטוח הלאומי והאוצר. "כל חברות הקדישא בארץ נתנו מענה. המנטליות של המפונים, הם רגילים לקבורת שדה, והקבורה שאנו מציעים בירושלים ותל אביב רבתי זה כמו השירותים שם - סנהדרין או קומות או כוכים וקבורה אחרת זה בתשלום. אני לא יכול לתת להם עדיפות על תושבים אחרים באותה עיר. קל להיות חכמים על חשבון חברות הקדישא שמממנות את עצמן. מי שממן קבורה, לוויה וליווי אמבולנס זה ביטוח לאומי והאוצר. צר לי שהביטוח הלאומי מיתמם ולא נותן מענה".
עם זאת, לאחר מכן הצהיר כי "אנחנו נדאג לקבורה חינם למפונים". אוהד וייגלר אמר בדיון בתגובה: "יצאה בשורה גדולה למפונים, שכל אחד זכאי לקבורה בחינם, בהתאם לרצונו ולבחירתו". ח"כ ביטון סיכם שיעקוב אחרי הנושא ויקים שולחן עגול לטיפול.
בהתאם להצהרה של מנכ"ל המשרד לשירותי דת, כל מפונה שיפנה לחברה קדישא יקבל מענה בחינם כמו תושב העיר אליה הוא פונה. מדובר בשורה של ממש. המשרד לשירותי דת מסרב להוציא זאת כהנחייה מחייבת, כיון שאינו רוצה להכריח את החברות קדישא. עם זאת חשוב לציין כי המנכ"ל הצהיר לפרוטוקול כי בפועל, כל מפונה שיפנה לחברה קדישא יקבל פתרון קבורה בחינם.
לעמדתנו, וכפי שקבע יו"ר הוועדה בסיכום הדיון, המדינה צריכה לממן את העניין ולכן הוא דרש ממשרד האוצר והמשרד לשירותי דת למצוא את המקור המימוני והחוקי להעברת הכספים לחברות הקדישא שיקברו מפונים בחינם.
פורום חברות הקדישא הודיע על צעד משמעותי להקלת נטל עלויות הקבורה למשפחות שפונו בעקבות מלחמת חרבות ברזל. החברות החברות בפורום יאפשרו קבורה בחינם לכלל הנפטרים מקרב המשפחות המפונות, בדומה למענה הניתן לתושבי העיר. מהפורום נמסר כי "ההחלטה התקבלה בתיאום עם המשרד לשירותי דת ותחול בכל החלקות הפטורות בבתי העלמין שתחת אחריות חברות הפורום".
יהושע ישי, מנכ"ל פורום חברות הקדישא, הדגיש את החובה המוסרית לסייע למשפחות האבלות בשעתן הקשה. הוא ציין כי המהלך נועד לאפשר למשפחות להיפרד מיקיריהן בכבוד ובקדושה, ולהקל עליהן להתמקד בתהליך האבל. הפורום, המורכב מ-16 החברות הגדולות בישראל האחראיות על כ-50% מהקבורה היהודית במדינה, פועל לשיפור שירותי הקבורה ולקישור בין גופי הקבורה לבין הממשלה והממסד.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו