קבוצה שמחה ומלאת מרץ של בני נוער יהודים מצרפת הגיעה בשבוע שעבר לטיול נוער מקיף בישראל. המשלחת המיוחדת הגיעה במסגרת פרויקט הדגל של אגף נוער במוזאיק יונייטד, פעילות של משרד התפוצות לחיזוק הקשר לישראל והזהות היהודית של בני נוער יהודים מרחבי העולם באמצעות השתתפות בסיורים ויישום תוכניות הכנה לפני המסע לישראל ותוכניות המשך לאחר החזרה לקהילות היהודיות בתפוצות.
הצעירים הצרפתים הנלהבים ביקרו בעיר דוד בירושלים, שהפכה לאחד מאתרי המורשת החשובים והנחקרים ביותר בעולם והתפעלו לגלות במקום את תולדותיו של עם ישראל בירושלים במשך 3,000 שנה. החפירות הארכיאולוגיות המתקיימות כיום בגן הלאומי עיר דוד על ידי משלחות מהארץ ומהעולם, בניהול רשות העתיקות, חושפות עדויות לנוכחותו של עם ישראל במקום כבר החל מימי בית ראשון.
"אני לא מפחד להיות בישראל בתקופת מלחמה. צריך להיות חזקים", הדגיש נוח בן סימון שהגיע לישראל מבורדו. "צריך כל הזמן לבוא לישראל, ארץ הקודש".
שרשרת ועליה אותיות "חי" בולטות מעטרת את צווארו של נתן דומיניק ג'ולין בן ה-16 מפריז: "הגענו משלחת מצרפת. גיליתי דברים חדשים ואני אוהב את הטיול הזה בישראל", הוא מספר בגאווה. "היהודים צריכים יותר לבקר בישראל. מאז ה-7 באוקטובר יש כאן אווירה מיוחדת. יש בישראל הרבה סולידריות שאין לנו בתפוצות". נתן דומיניק שיתף בתחושות שלו כיהודי צעיר בצרפת:
"אני מרגיש מאוים כיהודי בפריז. אני גר ליד צומת שם יש בכל שבת הפגנה של פלסטינים. זה סיוט. אסור לנו לצאת עם הכיפה מבית הספר היהודי בו אני לומד כי זה מסוכן בשבילנו. יש פחד. יש שכונות שאנחנו לא יכולים להסתובב בהן עם ציצית, כיפה או מגן דוד. סמלים שמזהים אותנו כיהודים. אסור לנו וזה ממש מפחיד. אני לא יכול להסתובב עם שרשרת 'חי' שלי בצרפת. רק בישראל".
תוצאות הבחירות האחרונות בצרפת, שלא מבשרות טובות ליהודים, הביאו את משפחתו של נתן לקבל החלטה: "עכשיו עם השמאל הקיצוני בצרפת, אימא שלי אמרה שצריך לעשות עלייה. אנחנו נעלה לארץ. לא ציפינו לתוצאות האלה. זו ממש סכנה בשבילנו בתור יהודים. אנחנו מרגישים בטוחים בישראל. יש כאן חיילים בכל מקום ואנשים חמושים. זה נותן תחושת ביטחון. בצרפת אין לנו את זה".
ג'ושוע חקון מפריז התרגש מהביקור בארץ: "אני גאה להיות פה. יש כאן הרבה יהודים. אני מרגיש בטוח. אנחנו בעיר הקודש ירושלים. הגענו לכאן כדי להתחבר לשורשים שלנו. אני מקבל כוחות מעיר הקודש. אנחנו לומדים הרבה דברים וזה חשוב. ראינו את החומות ואת הכותל. אנחנו כאן בירושלים הקדומה. זה ממש קסום. בביקור הזה שלנו בישראל אנחנו פוגשים יהודים מכל הזרמים וזה מחבר אותנו לדת".
בהתייחס למצב האנטישמיות בצרפת ציין ג'ושוע כי: "מסוכן להיות יהודי בפריז. מאז שהשמאל הקיצוני עלה בבחירות אנחנו לא יודעים מה יהיה. צפויות בעיות. מסוכן להסתובב ברחובות בפריז. צריך תמיד להיות זהירים".
לאורך המסע מסיירים בני הנוער היהודים בארץ ופוגשים את הסיפור ההיסטורי והעכשווי של ישראל. בנוסף, לתכניות מצטרפים בני נוער ישראלים, המעניקים חוויה מקיפה ומלאה של החיים בישראל ויוצרים חיבור משמעותי בין ישראל לתפוצות.
יתרו בן ה-14, שהוריו עלו לישראל מצרפת, התלווה אל הטיול של בני הנוער הצרפתים: "חשוב שהם באים לבקר בישראל דווקא עכשיו בזמן המלחמה. הם מתחברים לזהות היהודית שלהם. יש סיכוי שיותר יהודים יעשו עלייה מצרפת כי השמאל התחזק".
במהלך הקיץ יגיעו לישראל כ-1,000 בני נוער יהודים מרחבי העולם, ישתתפו בתוכניות הנמשכות כשלושה שבועות ויעברו מסע משמעותי.
מדובר בטיולים משני חיים המהווים אבני יסוד לתפיסה החיובית בקרב בני הנוער כלפי ישראל והזהות היהודית שלהם. חניכים שהשתתפו בתוכניות אלה ממשיכים להוות נציגים של החוויה הישראלית בקרב קהילותיהם ברחבי העולם. "ההשקעה בנוער היהודי היא השקעה בעתידו של העם היהודי כולו", מסבירה אילנה אבן, מנהלת תחום נוער במוזאיק יונייטד. "בתקופה עתירת מתחים וחוסר ודאות זו בצרפת, חוויה מסוג זה בישראל מספקת לנוער אוויר לנשימה ומסייעת בבניית חוסן. טיולים אלו מזכירים לכולנו את כוחו וחשיבותו של הקשר של התפוצות עם ישראל".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו