ב"ישראל היום" פורסמה אמש רשימה מלאה ומקיפה של לא פחות מ-22 מועמדים לדיינות מיוחסים ומקושרים. כעת (חמישי), פונה היועמ"ש של הנהלת בתי הדין, הרב שמעון יעקובי, בפנייה דחופה אל היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיהרה, וכך הוא כותב: "לאחר לא מעט היסוסים והתלבטויות, אני פונה אלייך בכאב ובצער רב ב"ענְיָנִי דִּיוֹמָא" דחופים של מערכת בתי הדין הרבניים".
"בערוב חג הפסח כינס יו"ר הוועדה בבהילות את הוועדה לבחירת דיינים בהרכב חסר (חלקם בזום), בלי מתן הודעה מוקדמת סבירה, ביום שמשרדי הממשלה סגורים עקב חופשת הפסח, ודחק בחברי הוועדה להחליט מייד לפרסם ברשומות שמות של חמישה-עשר דיינים בלבד כמועמדים לכהונת דיינים לבית הדין הרבני הגדול, ותשעים מועמדים בלבד לבתי הדין האזוריים".
"כדי לקדם את רצונו, הוצע "לחסוך" לכל חבר רגיל בוועדה את החובה החוקית המוטלת על שלושה חברי ועדה כאחד להציע יחדיו שמות של מועמדים, כך שכל חבר ועדה לבדו יוכל להציע שישה שמות מועמדים לבתי דין אזוריים ומועמד אחד לבית הדין הרבני הגדול. במקביל, הציע השר כי הוא ושני הרבנים הראשיים, שכל אחד מהם מוסמך להציע לבדו מועמדים, יציעו - כל אחד מהם - רק שני מועמדים לבית הדין הגדול, ועשרה מועמדים לבתי דין אזוריים. בדרך זו ידונו במליאת הוועדה רק חמישה-עשר מועמדים לבית הדין הגדול, ורק תשעים מועמדים לבתי דין אזוריים".
לטענתו, "ישיבת הוועדה התקיימה תוך הדרת היועצת המשפטית למשרד לשירותי דת, ובלי שהתקיים דיון בשאלה אם ההצעה בנסיבותיה, הכוללת גם שינוי מהותי במנגנון העבודה". הוא ממשיך ומתאר: "החל במוצאי חג הפסח ועד ימים אלו מגיעים אלינו מידעים ופניות - על ידי דיינים מבעלי כשירות לכהונת דיין בית דין אזורי, דיינים בדימוס ומעוד גורמים, הטוענים כי תהליך מיון ובחירת הדיינים מתנהל באופן בלתי הגון ובלתי כשר, בניגוד לאמות המידה הראויות, בניגוד לנהוג בעבר ולכללי הדין. הטענות מופנות כלפי ריבוי בלתי סביר של מועמדים קרובים לבעלי עניין משפחתי, קהילתי ופוליטי בוועדה".
"הטענות מופנות גם כלפי לפי קיום 'מחטף' של מינויים רבים ומשמעותיים בלא הצדקה מספקת, בתקופה בחירות לרבנים ראשיים חדשים - כחודש בלבד קודם פקיעת כהונת הרבנים הראשיים לישראל, כהונה שהוארכה פעמיים על ידי הכנסת בשני חוקים פרסונליים מובהקים, ואינה נהנית מאמון 'האסיפה הבוחרת' על פי דין. עוד הופנו טענות כלפי חלוקה בלתי סבירה של משאבי דיינים המיועדים להקצאה לבית הדין הרבני הגדול, אשר יחסרו לבתי הדין האזוריים, באופן המיטיב שלא כדין עם המעוניינים להתמנות לבית הדין הגדול, ובמיוחד עם 'מקורבים'".
"נטען כי נרקם שלא כדין 'דיל' אשר בגדרו 'נסגרו' שמות של קרובים ומקורבים, והם שימונו לבית הדין הגדול או לבתי דין אזוריים, כתנאי מוקדם למינויים נוספים. במקביל לדיון ציבורי תקשורתי שהתעורר בטענות האמורות, התחלתי לקיים התייעצויות פנימיות בשל חשש כי יש ממש בדברים, ומכאן פנייתי אלייך".
בהמשך המכתב מפרט היועץ המשפטי של הנהלת בתי הדין הרבניים את רשימת המקורבים והנפוטיזם ודורש מהיועמ"שית להתערב.
עו"ד בתיה כהנא דרור מרשימת "ישראל ביתנו": "השחיתות והנפוטיזם בבתי הדין, שהפכה להיות גלויה, מחלישה אותנו לא רק כמדינה דמוקרטית אלא בראש ובראשונה כמדינה יהודית. כאשר הוא הופך את בתי הדין למקום לסידור עבודה למקרובים, ומינויי הדיינים נעשה בהתאם לקירבתם לפוליטיקאים ולרבנים הראשיים, ולא בהתאם לכישוריהם. לא פלא שהציבור מאס במוסד הזה ומדיר את רגליו ממנו. לא די שבתי הדין הרבניים המפלים נשים לרעה, התנהלותם המושחתת משניאה אותם עוד יותר על הציבור".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו