בתו של רון ארד בפוסט מצמרר: "גם לנו אמרו 'כולם חוזרים'"

יובל ארד, בתו של הנווט שנפל בשבי "אמל" ב-1986, התבטאה באופן נדיר בקריאה לרה"מ להביא לשחרור החטופים שנותרו בשבי חמאס בעזה: "לא רק שההיסטוריה חוזרת על עצמה מול העיניים שלי, נראה שמסרבים ללמוד ממנה – ואני לא יכולה לשאת את זה יותר" • היא הוסיפה: "אנחנו צריכים ויכולים לשאת בכאב הוויתור – כדי שכולנו נוכל להתחיל להחלים"

רון ארד בשבי. צילום: באדיבות הערוץ הראשון

בהתבטאות פומבית נדירה של יובל ארד, בתו של נווט הקרב רון ארד שבנפל בשבי ארגון "אמל" בלבנון בשנת 1986, היא קראה הערב (רביעי) לראש הממשלה בנימין נתניהו "לקבל החלטות קשות" – ולפעול לשחרור החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז 7 באוקטובר.

ארד, שהשתמשה בפרופיל הפייסבוק של אמה תמי, לה יש יותר מ-26 אלף עוקבים, פתחה את דבריה בהסבר כי היא לא פעילה ברשתות החברתיות כדי לשמור על הפרטיות שלה, מה גם שבשגרה היא משתדלת לשמור על מה שהיא הגדירה כ"פרופיל תקשורתי נמוך עד לא קיים", וכי היא החליטה לחרור ממנהגה. "מהשבוע הראשון שאחרי השבת השחורה ההיא, כשהתחלתי להבין את גודל האסון שקרה לעם שלנו, אני משחזרת את ההיסטוריה המשפחתית שלנו – וכל מה שאני רוצה לעשות זה לצעוק".

"שיננתי בשלושת החודשים האחרונים את שמות כל החטופים, קראתי את סיפור חייו של כל אחד ואחת מהם ומהן, והרגשתי איך החור בלב שאבא שלי הותיר בי רק מתרחב", הוסיפה. "כל הצער הזה מלווה כל העת בסצנות היסטוריות, אם תרצו, של מהלך השבי של אבא שלי, ואיך תמיד, אבל תמיד, היינו צעד אחד מאחור, איך תמיד היו חכמים בדיעבד, איך ידעו לשער איפה היה ומתי, 'עד לפני מספר חודשים', ואיך לא הבינו שזמן בשבי הוא חלון הזדמנויות שבכל רגע עלול להיסגר לעד. לצערי, אבא שלי היום הוא פוסטר, 'הנווט השבוי רון ארד', שאף אחד לא רוצה להיות".

"וזו נקודת המוצא שלי לדברים הבאים. אולי חלקם יתקבלו אצל הקוראים כקלישאה, אולי חלקם יתקבלו כאמירות לא רלוונטיות, ובכל זאת: הזמן רץ. עוד מעט יחלפו 10 ימים של שבי של צעירות ומבוגרים, חיילות וחיילים, נשים וגברים, אחים ואחיות, אבות ובני זוג. המשפחות מחכות, אומרים להן 'עוד קצת לחץ צבאי ונהיה במקום טוב יותר להחזיר אותם", או 'אל תדברו עם התקשורת כי זה משפיע על המשא ומתן' או 'אנחנו עושים הכל, גם אנחנו רוצים אותם בבית'".

"גם לנו אמרו 'כולם חוזרים, ראיתם את הטייסים ממלחמת יום כיפור'. גם לנו אמרו 'אנחנו עושים הכל'. גם לנו אמרו 'סבלנות'. גם אנחנו ספרנו ימים, לילות, שבועות, חודשים ושנים. גם אנחנו התחננו לצלב האדום, וגם אנחנו טסנו לרחבי העולם להיפגש עם בכירים בינלאומיים כדי שיפעילו לחץ. והיו סרטים צהובים ובלונים כחולים, סרטונים להעלאת המודעות, ראיונות לתקשורת ובקשות לעזרה. ולכן, אני כותבת את הדברים האלה. כי לא רק שההיסטוריה חוזרת על עצמה מול העיניים שלי, נראה שמסרבים ללמוד ממנה, ואני לא יכולה לשאת את זה יותר".

הבית שבו נטען ב-2021 שרון ארד הוחזק בו // צילום: רשתות ערביות


היא המשיכה בדבריה, ותקפה את חברי הממשלה: "כדי להחזיר את החטופים הביתה, מקבלי ההחלטות, הממשלה והעומד בראשה צריכים לקבל החלטות קשות. צריך לשאת ולתת עם ארגון טרור רצחני, ובעיקר לתת. בנתינה לארגון טרור יש ויתורים כואבים. הם יכאיבו לנו כעם וכמדינה, והם יכאיבו לשרי הממשלה הזו מבחינה פוליטית – וזו בדיוק הסיבה שאין עסקה".

"ישלפו שוב את הדיונים על הפרסונות שהשתחררו בעסקת שליט במקום לעסוק בגורמים להתעצמות הארגון המפלצתי הזה, ואני מניחה שיהיו מי שידמיינו שלחטופים יש זמן של חמש שנים וארבעה חודשים (הזמן שגלעד ישב בשבי). על פי העדויות מהשבי והתמונות האחרונות של החטופות שהתפרסמו, זה לא נראה כך".

עצרת משפחות החטופים, בשבת, צילום: קוקו


היא סיכמה את דבריה: "על עסקה צריך לקחת אחריות, להתייצב מול המצלמות, להישיר מבט ולהגיד 'קיבלנו החלטה'. וזה לא קורה, כי המנהיגות והאחריות הן שתי תכונות שנפלו גם הן בשבי, וצריך להחזיר אותן הביתה יחד עם 136 אזרחי ישראל פצועים וכואבים. כי אנחנו עם ישראל, ואנחנו צריכים ויכולים לשאת בכאב הוויתור, כדי שכולנו נוכל להתחיל להחלים".

לפוסט צירפה ארד את תמונתה של סבתה, בתיה ז"ל, אמו של אביה. בסוף הפוסט, היא כתבה בפשטות מצמררת: "בתמונה: אישה שחיכתה לבן שלה שיחזור מהשבי, סבתא שלי בתיה ז"ל. מוקדש גם לה".

"המנהיגות והאחריות הן שתי תכונות שנפלו גם הן בשבי". רה"מ נתניהו (ארכיון), צילום: איי.אף.פי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר